A felelőtlenség magasiskolája

Futaki Pál | 2010. január 14. - 18:18 | Vélemény
A kormány év eleji gyalázatos viselt dolgainál (a bombaügy és az útdíj körüli pofátlanságaik) tulajdonképpen csak az ellenzék csetlése-botlása a kiábrándítóbb.

Igazából Szlovákiában még mindig nem tudjuk, mi az a konstruktív ellenzék, így hát a parlamenti képviselők csaknem felét szinte a semmiért fizetjük négy éven keresztül, ami felér egy emissziós botránnyal. Mindezért azonban nem pusztán az ellenzéki képviselők a felelősek, hanem az egész politikai elit, amely következetesen dolgozik a hazai politikai kultúra folyamatos elnyomásán.

Az ellenzék legújabb pótcselekvésének, a Kaliňák és Vážny ellen benyújtandó bizalmatlansági indítványnak keserű íze van. Leváltani őket ez az impotens ellenzék nem tudja. Kényszeríteni valakit a tisztességes kiállásra pedig nem lehet; a két miniszter nyilván lemondott volna, ha lett volna bennük némi régimódi becsület, ami ezekben az elfuserált technokratákban egy szemernyi sincs. Sajnos azonban nincs bennük kellő precizitás és szakmai hozzáértés sem, a kreativitásról nem is beszélve. Ez utóbbi hiánya akkor jelentkezik nagyon hangsúlyosan, amikor az egyes botrányok miatt kell a nyilvánosság előtt magyarázkodniuk. A bombabotrány után a sajtó-összefoglalókba rendre belekerült, hogy hasonló eset előfordult már Franciaországban is, ahol épp ugyanígy egy gyanútlan civil poggyászában felejtették a robbanószert. Nos, a belügy természetesen nem mulasztotta el kijátszani ezt az általuk nyilván adu ásznak vélt lapot, amivel tulajdonképpen kiállították szegénységi bizonyítványukat. Arra hivatkozni, hogy a szomszéd Pistike is betörte már az ablakot, enyhén szólva butuska eljárás. Pontosabban: saját gyarlóságuk és alkalmatlanságuk feltétel nélküli beismerése. Ennyi erővel nyugodtan kimagyarázhatnának egy népirtást is, hiszen számos európai ország elkövetett már olyasmit.

Ezt a kártyát számos más esetben kijátszotta már a jelenlegi kormány, a legtöbbször persze Magyarországra hivatkozva. Ebbe a témakörbe sorolható a nevezetes reciprocitás-elmélet, mely szerint a szlovák államnak éppen annyi jogot kellene biztosítania a szlovákiai magyarok számára, mint amennyit Magyarország biztosít az ottani szlovákok számára. Értsd: a Magyarországon végbement asszimilációs folyamatok feljogosítják a szlovák államot a szlovákiai magyarok akár erőszakos beolvasztására. Hiszen odaát is megtették. S megint ott vagyunk a felelősség áthárításánál, ami ennek a gátlástalan, önös érdekeket követő és minden szakmaiságot megcsúfoló kormánykoalíciónak egyik legfőbb munkamódszere. S így lesz a „felelős kormány”-ból üres tankönyvi kifejezés, a demokráciából meg keserves humbug.

 

Címkék: ellenzék, kormány, smer-sd