A gagyi párthakni és közönsége

Barak László | 2010. január 18. - 09:40 | Vélemény
Ha a Magyar Koalíció Pártja komáromi járási elnökét, Andruskó Imrét nem ez idő tájt vizsgálná pártja járási etikai bizottsága, tulajdonképpen nem lenne hírértéke az eseménynek. Hiszen semmivel sem lenne fajsúlyosabbnak tekinthető egy gittegylet szokás szerinti, öncélú hatalmi csetepatéjánál... Még, ha Andruskó Dél-Szlovákia egyik legsikeresebb magyar gimnáziumának igazgatója, egyszersmind az MKP parlamenti képviselője is! 2010 azonban a parlamenti választások éve. Ez a tény viszont nemcsak pikantériát kölcsönöz az inkriminált vicinális kiszorítósdiknak, hanem a cseppben a tenger elve alapján egyértelműen lerántja a leplet az ún. szlovákiai magyar politikai játszmákról. Esetünkben az MKP csúcsvezetésében zajlókról.

Különös tekintettel arra, hogy a párt országos tanácsa éppen szombaton tárgyalta meg a parlamenti jelöltállítás kritériumait. Amelyek szerint a jelöltlistát a vidék, vagyis a járások/megyék személyekre szóló javaslatai alapján állítják majd össze. Az első 15 hely kivételével, amelyek elosztása a vezérkar privilégiuma! Andruskó tehát nyilván eleve ki lesz lőve mindenhonnan!  Bűne nem más, mint az, hogy a megyei választási kampányban állítólag „jót“ nyilatkozott a „zellenség”, vagyis a Bugár-féle Híd párt egyik jelöltjéről…

Most már aztán igen kíváncsiak lehetünk, vajon Csáky Pál ugyancsak szombaton elhangzott „toborzóját”, amely az MKP-t annak idején elhagyó politikusok és közkatonák visszacsalogatására irányult, hányan veszik/vehetik komolyan? Ugyanígy azon is el lehet merengeni egy röpke pillanatra, vajon komolyan gondolhatta-e egyáltalán maga az MKP elnöke, amit beszélt. Vagy megint csak egy kampánypetárda sült el a szájában, mint vezérkedése óta annyiszor…?

Különben jó lesz vigyázni a szlovákiai magyar politikusok meglehetősen öntelt és magabiztos élcsapatának, nehogy úgy járjanak, mint a nyeszlett egeret világra vajúdó hegyek… Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy messze nem lesz majd a parlamenti választások után annyi képviselőjük – nevezetesen 20 – mint amennyi 2006-ban lett. Esetleg annyi sem, amennyi a párt vezérkarának – figyelem: 10 alelnökről van szó, plusz a pártelnök meg az országos tanács elnöke – megélhetését biztosítja. Sőt, előfordulhat, hogy az MKP és a Híd között folyó, a pártszakadás óta vitathatatlanul főként Csáky által generált pocskondiázó hadviselés következményeként nem lesz egyetlen magyar párt által jelölt képviselő sem a parlamentben… És akkor mi van, kínálkozik az utóbbi eshetőségre vonatkozó kérdés? Nos, vélhetően egyáltalán nem történik semmiféle égszakadás-földindulás a szlovákiai magyarok rovására. Akik közül igen sokan jószerével azt sem tudják, hány magyar nemzetiségű képviselő szedi a fizetését a parlamentben jelenleg. Arról nem beszélve, hogy az MKP jelenlegi tíz alelnöke közül alig-alig ismernek valakit név szerint. Ami azt jelenti, tulajdonképpen semmilyen érdemi munka, legalábbis a közemberek, a választók életét konkrétan befolyásoló munka nem folyik sem a pártban, sem pedig a parlamentben. Mert, ugye, kivagyi módon nemzetileg sóderolni, a budapesti politikai nagybácsiknak és nagynéniknek rinyálni, hülye szlovák nacionalistákat vitára méltatni, heccelni, velük a köznépet ijesztgetni konkrét parlamenti felszólalások, törvényjavaslatok elfogadtatása, a közérdek érvényesítése helyett, semmivel nem ér többet, mint az, ha valaki visszavicsorog egy-egy rávicsorgó és -ugató kutyára… Az ilyesmi nem közérdekű politizálás, hanem magánérdekű, gagyi párthakni! A párton belüli meg a párton kívüli kiszorítósdi pedig csak arról szól, kik és mennyit markolhatnak föl gázsi gyanánt a becsapott közönségtől összeszedett pénzből…?

A komentár megjelent az Új Szó hétfői számában is.