Nemzetmentők, hol vagytok ilyenkor?

Füleki Hajnalka | 2010. február 11. - 12:27 | Vélemény
Rohadtul kíváncsi vagyok, mit lép a kulturális tárca Ondrej Dostál a Szabad Információk Barátai Polgári Társulás nevében a minisztérium épülete előtt elhelyezett kizárólag angol nyelven információt közlő, következésképpen törvénysértő plakátjára.

Dostál kapásból fel is jelentette magát, illetve társulását a nyelvtörvény megsértése miatt.

Mi jöhet szóba?

Valaki valamivel megzsarolja Dostált, aki esetleg meghátrál?

Valószínűbb: mivel az elkövetők nemzetisége irreleváns, viszont Dostál már eléggé a begyében van a jelenlegi garnitúrának, arra számíthatunk, hogy kivételezés nem lesz. Csakhogy Vollebaek lába nyomán még el sem olvadt a hó, gyanítom, Maďarič nem akar nagy feneket keríteni majd a dolognak. Minek adni a médialovat meg a politikai telivért a civilek alá (itt most a társulás státusára, nem pedig Dostál OKS-ben elfoglalt helyzetére gondolok)?

Valószínűleg kap majd a társulás egy figyelmeztetést, és a „kompetensek” elvitetik a táblát. A civilek majd mindezt tudomásul veszik, a táblát el nem viszik. Akkor jön még egy no-no! Annak sem lesz foganatja. És akkor ugrik az a bizonyos majom (nem az, amelyikre gondolsz) és nagy vörös seggel beleugrik a vízbe, hogy csak úgy loccsan majd a lé mindenfelé. Jut belőle az MKP és a Híd ablakaira, íróasztalaira és nyakkendőire, de jut Vollebaek úr szemüvegére is bőven, le is mossa onnan a párát, hogy végre látva lásson azzal szép tág diplomata pupillájával.

Persze, az egyes hivatalos határidőket betartva el lehet ezt a nyelvtörvényi taknyot nyújtani egészen a kampányig, sőt a választásokig is. Az pedig sem az ügynek, sem a demokratáknak nem hajtja majd malmára azt a bizonyos szétloccsantott vizet.

Bár a törvényszegés mint a polgári engedetlenség módszere lehet vitatható (én persze nem vitatom), örömteli, hogy a szlovák többség tagjai tesznek valamit egy főleg kisebbségeket sújtó debil törvény ellen. Annál erőteljesebben növekszik ám az a kérdőjel, amely elé egyre többen fogalmaznak majd meg egy végtelenül egyszerű kérdést: hol vannak ilyenkor az érintettek? Magyar, roma, ukrán, lengyel stb. megbántott polgárok, nemzetiségi civil szféra, érdekképviselő, nemzetmentő politikusok, hol vagytok?