Párthuzamok

Jarábik Balázs | 2010. február 14. - 07:50 | Vélemény
Annyira érdekesen alakulnak a dolgok odahaza, hogy a Kijevi Szlovákiai Magyarok Állandó Kerekasztala (KSZMAK), megfogyva immár kapacitásában, de úgy döntött megszólal pár, párthuzamos ügyben. Pláne, hogy végre sikerült Viktor Janukovics egykori donyecki banditát ez elnöki pozicióba helyezni, hogy saját kezűleg fejezze be (de ne nyírja ki) a narancsos forradalmat. Nem, a Felvilág nem halott, sőt ahogy jönnek a szlovák (no meg a magyar) választások annál veszélyesebbnek tűnik az ellenfél. Fel,  tehát, támadunk !

Először is azoknak, akik úgy gondolják, hogy megismételhető 1998 és az ellenzéki összefogás garantálja a Fico kormány leváltását - dream on. Fico nem Mečiar, Szlovákia már EU tag és a demokrácia féltése Ficotól nem fogja a szlovákiai szavazókat kellőképpen mobilizálni. Sőt, megkockáztatom, hogy még a magyarokat sem, nyelvtörvény ide, vagy oda. Más idők, más témák, más stratégia.  Sokkal inkább tűnik észszerűnek a mindenki szerezzen annyit, amennyit tud elve. Azzal a kitétellel, hogy az ellenfél a kormánykoalíció és azok nem az ellenzék soraiban keresendők (gentlemen agreement).

Persze, ebben benne van a rizikó, hogy a magyarok kiesésével nem lesz meg a többség. Szerintem meg az az egyértelmű rizikó, hogy az ellenzék beleássa magát egy olyan virtuális valóságba (Fico a GONOSZ), amiből nehéz lesz kijönni. Hasonló az eset Lukasenkó belarusz elnök ellenzékével. Addig hajtogatták a diktátor-mantrát, amíg senki sem hitt nekik - mert mást nem is mondtak, soha. Saját portájuk előtt soha nem sepertek, hiszen a GONOSZ  a lényeg. Új politikus generációk nem nőhettek fel, mert csak ők tudnak harcolni a GONOSZ ellen. Mindenki fogjon hát össze, de a körmömet nem tessék nézni, mert itt GONOSZság van…

Mert Fico alatt lophattak többet, mint Mečiar és Dzurinda alatt, lehetnek a miniszterelnöknek problémái a saját egója a szlovák (pláne az európai) demokratikus intézményrendszer beillesztésébe, mindez nem veszélyezteti a demokrácia működését, sem pedig az ország kormányzását - legalábbis egyelőre. Ráadásul Fico ügyes politikus - tudatosan próbálja megszólítani az ellenzéket (KDH és MKP), nemet mond az SDKÚ-ra, amivel csökkenti az ellenzéki vezérszerepet. Ügyesen dobta be az SDKÚ pártfinanszírozási ügyét, csökkentve a kormány korrupciós ügyeinek élét, és éket verve az ellenzéki összefogásba.

Mert mindaddig ültethet komplett idiótákat, korrupt gazembereket a kormányba (mert lopni tudni kell - ahogy az SDKÚ esete bizonyította), amíg a szlovák választók nem mondják, hogy elég. Ők pedig miért mondanák ezt? Végre van egy Fic(k)ó, aki rájuk hasonlít, aki tökösen megmondja a tutit mindenkinek, pláne a nagyokos intelligenciának. Vagy azért, mert az ellenzék összefog, hogy ők legyenek hatalmon? Azt sem mondták, hogy milyen faszák lettek a reformok, meg milyen jól jött az euró. Pontosabban mondták, nem azoknak akik ezért dolgoztak, hanem azoknak, akik éppen hatalmon voltak.

Fico nem hülye, tudja, hogy egy újabb kormány az SNS-el, illetve a HZDS-el nem kóser.    Meg is tesz mindent (figyelem magyarok), hogy mind a két párt a politikai szemétdombra kerüljön. Egyik korrupciós ügy a másik után - vajon honnan áramloik az információ a liberális SME felé...?
Neki az ellenzék kell, a KDH és az MKP, mert ők a legkönnyebben zsarolhatók. Az SDKÚ túl erős, sokkal jobban értik a gazdaságot, mint a SMER bármikor is fogja. Miki ráadásul kiváló szövetséges, ő és a régi csontvázai remekül veszik el a napfényt az új emberek előtt. Ott van már Jurzyca, Žitnanská, Beblavý, csupa olyan ember, akik miatt én szívesen választom az SDKÚ-t. De ők láthatatlanok a régi ügyek és politikusok árnyékában. Mindebből, nagy valószínűség szerint a SAS fog profitálni. Az a párt, amely képes modern és érthető alternatívát nyújtani pár, gazdasági és szociális témában (és tesz a többire, amiben nem veheti fel a versenyt a többiekkel), ráadásul teljesen átlátható a finanszírozása. Megvan mindene, ami kell, hogy profitáljon az SDKÚ válságából, illetve meghódítson jó párat a SMER liberálisabb  szavazóiból.

Ebben az egész politikai hercehurcában pont mi, magyarok vagyunk a gyenge pont. Párthuzamokat keresve úgy gondolom, hogy a szlovákiai magyar nem érzi magát  kevésbé veszélyeztetve a Fico-kormány által, mint a saját pártjai által. Éppen ezért nem hiszek a Fico-ellenes mobilizációban, a fentiek jegyében (értsd Fico nem Mečiar). Hiszek viszont a magyarok, magyarok által való mobilizácijáóban, hiszen végre van választási lehetőség. Éppen ezért tartanám taktikai hibának, ha a Híd belemenne egy összellenzéki koalícióba, ami feltétlenül az MKP “mi vagyunk az egyedüli magyar érdeket képviselő párt” retorikáját erősítené meg. Egyébként az MKP van, nagyobb valószínűség szerint, vereségre ítélve. Nem azért, mert magyar, hanem mert a régi sérelmi (majdnem azt írtam - siralmi) politikát folytatja érdekvédelmi helyett. És nem azért, mert a Hídnak szorítok - én a magyar érdekvédelmet szeretném látni, de azt egyik pártban sem fedezhető fel.

Vagyis a kétpártrendszerben benne van a bukás lehetősége is. Ám továbbra is azt vallom, hogy ez nem lenne katasztrófa. Kisebbségi politizálás, érdekvédelem, legalábbis egy ideig, megvalósítható európai szervezetekre támaszkodva parlamenten kívülről is. Addig pedig hulljon a férgese.