Egyetek meszet, hazafiak!

Barak László | 2010. február 15. - 08:15 | Vélemény
Amennyiben egy politikus a hazafiasságról kezd szónokolni, a polgárok nemzet, állam iránti lojalitását firtatja, egészen biztosan önmaga semmirekellőségét, vagy éppen tolvaj mivoltát szeretné leplezni. Esetleg éppen lopni készül.

Választási kampányok küszöbén és természetesen a választási kampányokban is ugyanerről van szó. Arról, hogy minél több hülye választó kerestetik. Olyan szerencsétlenek, akik hajlamosak olyasmit elhinni, hogy a hazaiasság olyan izé, mint például a fényevés. Mármint, aki hazafi, az állandóan jóllakhat akár nemzete himnuszának éneklésétől is. Sőt, egy igazi hazafinak fűtésre sem kell költenie, hiszen fűti őt a hazaszeretet… Szóval, olyanokról van szó, akik fogékonyak arra a jelszóra is, hogy: Egyetek meszet!

Bármilyen gagyi süketelésnek tűnik mindez, bizonyíthatóan létezik, és viszonylag sikeresen, számos olyan politikus, aki egyéb lehetőségei híján, avagy éppen korlátai okán folyamatosan a hülye választókra alapozza karrierjét és tartja karban azt. Elvégre is az isten állatkertjében, különös tekintettel annak közép-európai hátsó udvarára, akad akármennyi állat és elkel az állatgondozó is…
Tulajdonképpen ennyi elég is lenne a nemzet, az állam fétisként történő imádatának természetrajzáról. Ha nem közéleti kommentárok, hanem groteszk kabaréjelenetek közlésére szolgálna ez a rovat itten.

És abban az esetben sem kellene a hazafiasság tárgykörében a fenti mondatoknál többet vesztegetni, ha holmi kitaláció lenne, hogy mire képesek bizonyos politikusok, valamint hús-vér híveik. Csakhogy, például minálunk, Szlovákiában, a Szlovák Nemzeti Párt egyáltalán nem valami fiktív alakulat, hanem kőkeményen valóságos grupp. Méghozzá nem is valahol a közéleti pályaszélen lébecol, hanem kormányzó pozícióban pöffeszkedő.

Nem véletlen és nem is olyan vicces tehát, hogy sajátos hazafiassági receptjüket törvényerőre szeretnék emelni. A szóban forgó recept többek között azt javallja, hogy a kormány és a parlament, valamint a helyi képviselőtestületek üléseit, illetve a különféle lakossági összeröffenéseket a szlovák himnusz eléneklésével kell megnyitni...! Az állami iskolák osztályaiban meg közszemlére kell tenni, vagyis ki kell akasztani a szlovák himnusz szövegét, az alkotmány preambulumát, valamint a szlovák nemzeti lobogót stb…

Mert miért? Azért, hogy egyenek meszet az emberek…!

Holtbiztos egyébként, hogy mindettől sem a miniszterek, sem a parlamenti, önkormányzati képviselők, és a tanári karok, meg a diákság sem lesz hazafiasabb, lojálisabb az államhoz, mint az efféle hókuszpókuszok nélkül. Sőt...!

De hiszen, ugye alapvetően nem is arról van szó, hogy ki és mennyire legyen önként vagy kötelezően hazafias és lojális… Hanem arról, hogy a törvényjavaslat beterjesztői önmaguk semmirekellőségét, tolvaj mivoltukat leplezik. Mivel némelyikük eredendően korlátolt, meg ami ennél társadalmilag jóval kiábrándítóbb, jobbára cinikus gazember. Mindahányan a velük azonosulni képes, azaz eredendően korlátolt vagy éppen a cinizmus okán nacionalista választókat mobilizálnák…

Az írás az Új Szó hétfői számában is megjelent.