Választási para(noia)

Füleki Hajnalka | 2010. március 20. - 17:22 | Vélemény

Több katasztrófa is elképzelhető a 2010-es választásokkal kapcsolatban Szlovákiában. Hármat azonban mindenképp érdemes kiemelni:

1. A Smer-HZDS-SNS szupertrió folytatja eddigi ámokfutását... No comment.

2. Valamely ma ellenzéki párt, pártok nem egyeznek meg a többi ellenzéki párttal, hanem - gyaníthatóan Fico első kackiás kacsintása után azonnal - a Smerhez csapódnak, hogy kormányozhassanak. Ami már azért is hülyeség, mert mint láthattuk, a Smer igazából nem enged beleszólást „partnereinek” a valódi döntéshozatalba. A Smer oldalán bárki csak báb lehet, persze mélyrepülésbe váltó politikai presztízzsel... És a Smer látványos külföldi presztízsnövekedésével. Valós ok a félelemre: amennyiben az MKP egyáltalán bejut a parlamentbe, elsőként vagy az elsők között fekszik a Smer alá...

3. Sem az MKP, sem a HÍD nem jut be a parlamentbe. Ez persze leginkább a magyar kisebbség tragédiája lenne, noha az országos szlovák bel- és külpolitika is megsínylené. Egyrészt, mert a szlovák pártok egyike sem a kisebbségekkel szembeni toleranciáról híres (a SAS-nak adhatunk egy esélyt, még csak kijelentéseket ismerünk). Másrészt, mert az a „kapocs”, amely bizonyos külpolitikai kérdésekben - pl. gázvezeték, gazdasági kapcsolatok a V4-en belül, szlovák-magyar viszony, EP-lobbi stb. - segíthetné az országot parlamenten kívüliként, már mással kell törődjön. Belső átalakulással, újjászervezéssel vagy az enyészettel lesz éppen elfoglalva.

A kisebbség egyébként mindhárom tragédiát túléli majd. A szupertrió ámokfutását azért, mert az SNS csak kampányidőszakban összpontosít a magyarokra. Az a pár parlamenten kívüli év annyira felőrölte, hogy még sokáig önmaga „eltartásán” kell fáradoznia. A pénzügyi garázdálkodásra fog összpontosítani, nem annyira ránk. A HZDS-ből már Mečiar kigolyózta a riválisait, a preferenciák miatt a pénzéhesebb perszónák régen a megyei politikában vagy a gazdasági szférában keresik a boldogulást és a zsetont. Amint az az utóbbi felmérésekből kiderül, az MKP főleg idősebb szavazói amúgyis az állami gondoskodásban kénytelenek hinni és bízni, így nekik rövidtávon a smeres gazdálkodás tulajdonképpen megfelel (unokáikra hagyják majd az államadósságot és az inflációt). A Híd-szavazók az esetben, ha Bugárék kinn rekednek, simán átpártolhatnak a politikai spektrum hasonló helyén elhelyezkedő SAS-hoz, vagy majd lebegnek tovább. A Smerrel való kormányzás meg aztán tönkre teszi majd bármelyik pártot. Ha az MKP-t vagy a Hidat teszi tönkre, az se jó, de legalább megint indukálódik egy tisztulási folyamat. Elnézve a listákat, kell is! Ha a HZDS-t teszi tönkre, hát istenem, tegye... Ha az SNS-t, az se baj, bár őket csak gazdaságilag lehet kinyírni, hiszen nem racionális politikát folytatnak, hanem érzelmit.

Túléljük, de mindenféleképp fájni fog. Szerintem nagyon. Mert miből lehet itt választani...?

Most akkor az okosok magyarázzák el a jónépnek, mi a kisebb rossz! Én addig megetetem a kutyákat... legalább...