A leszámolások kora

Futaki Pál | 2010. március 23. - 08:01 | Vélemény
Vona Gáborék most már egészen biztosan a Barátok közt-rajongók támogatása nélkül akarják megnyerni az idei országgyűlési választásokat. A szélsőséges pártelnök ismételten hangoztatta, kormányra kerülésük esetén nem csak a balliberális politikai elittel, de a TV2 és RTL Klub televíziókkal is leszámolnak.

A lényeg, hogy a „leszámolás” kifejezés minél többször elhangozzon a nyilvánosság előtt: hogy aztán éppen Gyurcsány Ferencről vagy Magdi anyusról van szó, a felhergelt tömegnek, Dózsa György megnácult unokáinak igazából tökmindegy.

Katolikus papok mesélik, hogy a húsvét előtt szentgyónás alkalmával gyakran élnek meg olyan bizarr helyzeteket, mikor a gyóntatófülkébe térdeplő gyónó alig közölte bűnét gyóntatójával, azonnal hozzáfűzi, igazából a szomszéd tehet az egészről. Tehát jobb lenne, ha a Jóisten inkább a tisztelt szomszédot venné kezelésbe, mert igazából ott vannak a legégetőbb problémák… Nos, valahogy így fest ma a „mérlegelés” a magyar társadalomban. Mindenki csak leszámolni akar, bűnbakot keresni, amiben ugyebár az a jó, hogy nem kell magunkba nézni.

A leszámolás gyakorlása által azt a kedves emberi tulajdonságot kamatoztathatjuk, amely egy illető boldogtalanságának okát csak és kizárólag környezete bűneként értékeli. A leszámolás, a bebörtönzés, a megtorlás, a bosszú – sokak szerint ez a megújhodás legfőbb feltétele, s ezzel egy csapásra el lehet intézni mindent. Megtisztulunk, és utána minden szépen magától rendbe jön, már a kisujjunkat sem kell mozdítanunk.

Persze állíthatják egyesek, mindez teljes egészében ferdítés, hiszen a Jobbik választási programja rengeteg eredeti felvetést, korszakalkotó ötletet tartalmaz, s a többi párt is előszeretettel lopkod tőlük. De aki azt hiszi, hogy aki politikailag még szűz, az szükségszerűen őszinte is, nem vonta le az elmúlt húsz év botrányaiból a konzekvenciákat. A Jobbik álszentségéhez meg egyébként sem kell többet hozzáfűzni, mint az elhíresült Király András-esetet, amikor is a magát hűséges mélymagyarnak álcázó Jobbik-szóvivő szabados hajlamai csúnyán lelepleződtek. El lehet képzelni, miféle letaglózó csapásként élhették meg a becsületes, tisztességes turulfiókák, amikor kiderült, a liberális métely már az ő soraikba is beszivárgott…

Na de sebaj, ahogy túléltük a Danubius meg a Sláger rádióval való furcsa „leszámolást”, túlélnénk valószínűleg a TV2 meg az RTL Klub eltűnését is. Az idős Barátok közt-rajongók az unalmas hétköznap estéken esetleg elővehetik majd azt a Gyurcsány-cédét, amit a bukott szocialista vezér legutóbbi előadása alatt árultak potom ezer forintért. Már ha valakinek az eljövendő Makulátlan Tisztaság Korában lesz még kedve a hazugságokban tobzódó, sötét múltra emlékezni…