Elemi ösztönök

Futaki Pál | 2010. március 29. - 20:02 | Vélemény
Nem lehettek annyira balgák a szélsőjobboldaliak, hogy mindvégig meg akarják őrizni a makulátlanság, a feddhetetlenség látszatát. Az emberek úgysem veszik be, hogy létezik egy csapat, amelynek tagjai egytől egyig mennyeien tiszták, és minden kísértésnek váltig ellenállnak. A Jobbiknak úgy kellettek ezek a legutóbbi botrányok, mint egy falat kenyér. Mert nem csak árpádsávval él az ember.

Biztosak lehetünk benne, hogy a Jobbik szavazói, akármennyire is játsszák a szentfazekat, lelkük mélyén esendő emberek, akik nem vetik meg mindig az édes vétkeket. Ők sem csak a szomszédjuk haverjának egyik ismerősének unokatesójától hallottak róla, létezik olyan, hogy netes ingyenpornó, ahogy valószínűleg a marihuánát sem tartják mind a Sátántól való dolognak.

Király András ex-szóvivő, illetve Müller Nikolett, a gárdista pornószínésznő azokat a teljesen emberi vágyakat engedték felszínre törni, amelyek ugyanúgy tombolnak a Jobbik-választókban, mint bármely más felebarátunkban, csakhogy ők, mivel erkölcscsőszök szerepében szeretnének tetszelegni, igyekeznek – legalábbis a nyilvánosság felé – elfojtani őket. Pedig nyilván nekik is szükségük van rá, hogy időnként megengedjék a szelepeket. Tehát ami elsőre botrányosnak hat, igazából csak annak bebizonyosodása, hogy a kispolgári eszmék fölött eljárt az idő. Ha valaki azzal a szándékkal szivárogtatja ki ezeket a híreket, hogy a Jobbiknak ártson, akár ellentétes hatást is elérhet. Még többek, akár más közegekben mozgók számára is rokonszenvessé teheti a pártot.

Van azonban itt egy sokkal jelentékenyebb hír, ami, ha a Jobbik-szavazókba valóban szorult volna némi józan ítélőképesség, alapjaiban rengethetné meg a feltörő radikálisokat. Vona Gábor nemrégiben azzal vádolta meg Orbán Viktort, ő ugyanúgy felelős az elmúlt évek hitványságaiért, mint a kormányon lévő erők, hiszen folyton-folyvást lepaktált a szocialistákkal, tevékenyen munkálkodva egy leendő nagykoalíció előkészítésén.

Nos, mint láthatjuk, a Jobbik, annak ellenére, hogy „új erőként” hirdeti magát, szintén nem mentes az elmúlt botrányos időszak sarától. Morvai Krisztinára is ragadt némi a mocsokból, hiszen nem is oly rég közvetlenül annak az MSZP-kormánynak dolgozott, amelyet új pajtásai olyan acsarkodó dühvel szándékoznak elszámoltatni.

Ezzel pedig most már a legelvakultabbak számára is lelepleződhetne a közhelyszerű igazság, miszerint a balliberális vezetést okolni minden kudarcért merő populizmus. Morvaiék, Vonáék ugyanannak a korrupt, mutyizós, sunnyogó generációnak a selejtes növendékei, mint a leszerepelt balliberálisok. S természetesen náluk sincs semmi garancia rá, hogy egy kis anyagi haszonért nem borulnának hevesen bármiféle ideológiát valló pajtásaik keblére, ahogy Nikki Miller adta oda magát bárkinek, csak elég nagy legyen a szerszáma.


Címkék: Jobbik, Nikki Miller