Lipšic a nappaliban, Csáky a konyhában

Futaki Pál | 2010. március 31. - 19:59 | Vélemény
Mi lesz még itt? Alig két hónappal a parlamenti választás előtt a Híd autonómia-tervezettel áll elő. Daniel Lipšic a polgárok nappalijába akar bevonulni dumcsizni, Csákyék meg becsengetnének boldoghoz-boldogtalanhoz. Az öreg rókák, Mečiar és Slota egymás haját tépik, Fico meg egyelőre csak úgy nézelődik a piacon, melyik kinyújtott nyelvecskéhez illessze majd oda a hátsóját júniusban.

Kezdik elveszteni a fejüket a szlovákiai politikusok, s elég ijesztő, hogy két hónappal a választás előtt mennyi energiájuk van hülyeségek kitalálására és tálalására.

A Híd autonómia-projektje valószínűleg most már végképp összezavar minden korábbi Bugár-szimpatizánst, illetve Bugár-gyalázót. A szlovákokat, akik már csak az autonómia vagy a kisebbségi önkormányzat szavak említésére kezelhetetlenek lesznek, egészen biztosan nem édesgeti magához az új párt egy ilyen indítvánnyal. A józanabb magyarok valószínűleg szintén nem fognak örömtáncot járni, hogy megint előkerül a már számtalanszor megoldhatatlannak bizonyult téma, az érzelmi alapon manipulálható honfitársaik meg mégiscsak inkább fognak egy piros-fehér-zöld színű pártra szavazni, mint egy narancssárgára.

Ez sem biztos azonban: akit nagyon idegesít, ha hívatlanul politikusok csengetnek be a lakásába, hogy betolakodjanak esetleg a konyhájába is, és kötetlenül eldumálgassanak erről-arról, azt könnyen elijesztheti magától az MKP.

A kereszténydemokraták erősen narcisztikus Lipšice ehelyett konkrét meghívásokat gyűjt, és egyenesen rajongói nappalijába akarja befészkelni magát. S ha véletlenül összeakad majd az éppen a konyhában kávézgató MKP-sokkal, akár azonnal rendezhetnek egy tiltakozó gyűlést a széndioxid-kvóták előnytelen eladása ellen.

Mindez azonban egy cseppet sem zavarja a miniszterelnököt, aki most már minden nyilvános felszólalása alkalmával egyedül a Jobbikot ostorozza. Valószínűleg éjjel-nappal Morvai Krisztina éles kacaja visszhangzik a fejében, na meg a gárdisták bakancsainak dübörgése. Ha így megy tovább, Fico végül el fogja hinni magának, hogy valóban veszélyben forog az ország, sőt mi több, egész Európa. Hogy aztán majd felléphessen ő, mint mindannyiunk megmentője, a legszociálisabb brúszvilisz.
Nem, még nincs kampány, ezek csupán a bemelegítő körök. Itt az idő, tessék nagy levegőt venni, és irgalomért könyörögni mindazoknak, akik nem tudják, mit cselekszenek.