Elzsernyákosodás mint recept?

Ardamica Zorán | 2010. május 13. - 10:09 | Vélemény
Természetesen helyes, hogy ahol szükség van rá, az állam növelje a rendőri jelenlétet. A bűnözés gócait jobban és erőteljesebben kell kezelni, mint a problémamentes területeket.
Elvi (igazságszolgáltatási) szinten függetlenül attól, milyen típusú, ki által elkövetett – a két véglet legyen, mondjuk, a szociológiai szempontból elkülöníthető két csoport – bűncselekményekről van szó, a bűnmegelőzés és rendfenntartás metodikáját tekintve azonban nagyon is attól függően, ki, milyen okból és milyen körülmények között követ el bűncselekményt.

Ebből logikusan következik, az az ígéret, mely szerint két héten belül rendet tesznek a zsernyákok Magyarhonban, csupán a szemfényvesztők blődlije.

Ha fokozott rendőri jelenléttel rendet lehetne tenni, akkor már régen mindenütt a világon rend lenne. A rendetlenségért ugyanis nem csak a bűnözők a felelősök, hanem mi tagadás, maguk az esőcsinálók szerepét vállaló honatyák is. Köztudott, hogy a rendőr addig nyújtózkodhat csak, amíg a törvényi háttérből szőtt takarója ér. Azt a bizonyos takarót pedig az esőcsinálók parlamentjében szőtték. Ritkára, rövidre, lyukacsosra, feslőre. Namármost a törvények megváltoztatása nem két hetet vesz igénybe, tehát a rendőrök minimum két hetesre ígért spacírolása, divatbemutatója az utcai kifutókon kb. parasztvakításra lesz jó. Ettől a bu-bu-butól azonban senki nem fogja magát naponta háromszor összecsinálni.

A normális rendfenntartáshoz, bűnmegelőzéshez és igazságszolgáltatáshoz – a három dolgot csak együtt van értelme kezelni – ugyanis szükség van egy következetes szociológiai / politológiai / családügyi / oktatásügyi / ésmégsorolhatnámmilyen... állapotfelméréshez, az azon alapuló európai gondolkodást tükröző és tapasztalatokat hasznosító törvényhozásra, az igazságszolgáltatás, rendfenntartás, bűnmegelőzés, a szociális háló és oktatásügy észszerű és pénzügyileg megalapozott reformjára, valamint mindezek gyakorlatba való implementálására. Méghozzá társadalmi konszenzus kíséretében. Különben csak felületi kezelésről lenne szó.

Aki azt állítja, hogy csak a fokozott rendőri jelenlét segít, annak még a rendőrállamról is csak kétes a tudása.

Aki azt állítja, hogy mindezt két hét alatt képes elvégezni, az egész egyszerűen vagy pofátlanul hazug, vagy ostoba.