Drága szokás

Ravasz Ábel | 2010. június 8. - 18:17 | Vélemény
A szokás nagy úr. A Fidesz pedig 8 év alatt jócskán megszokhatta azt a kommunikációs stílust, hogy folyamatosan katasztrófáról beszél, mindent még a valósnál is rosszabb színben állít be, ezzel növelve saját támogatottságát a szocialistákkal szemben. Ezt a stílust alkalmazta a minap Kósa Lajos is, amikor az államcsőd közeliségéről beszélt, az aktuális elrettentő példának számító Görögországot is vastagon belekeverve mondandójába. Kósa azonban láthatóan nem számolt azzal, hogy szavainak kormányon jóval nagyobb súlya van az eddigieknél. A piac ugyanis azonnal reagált: a forint gyengülni kezdett és a BUX is komoly veszteséget szenvedett el.

Hogy mennyire erős az a szokás, azt másnap Orbán Viktor személyes szóvivője, Szijjártó Péter is bizonyította amennyiben a sűrű bocsánatkérés helyett az államcsőd emlegetését jogosnak nevezte és nem mellékesen Gyurcsány Ferenc felelősségéről beszélt – azaz hozta a szokásos rutint. Ez a „dupla dinamit” aztán végleg kiütötte a biztosítékot a gazdasági szereplőknél: a forint a Kósa előtti 273.50-es euró árfolyamról 290 fölé szökött fel, majd 280 felett normalizálódott. A BUX értéke több, mint 3 százalékkal csökkent, és jelentős veszteségeket szenvedtek el olyan stratégiai fontosságú magyar vállalatok, mint a Mol, az OTP és a Richter.

Kósa és Szijjártó kommunikációs katasztrófája eredetileg nyilvánvalóan azt a célt szolgálta volna, hogy előkészítse a Fidesz menekülő útvonalát saját gazdasági ígéreteinek teljesítése elől, mondván ilyen rossz helyzetben nem lehet mit tenni. Ezzel mintegy kiegészítették volna annak a Varga Mihály vezette bizottságnak a munkáját, melynek feladata az előző kormány által hátrahagyott gazdasági „csontvázak” (kellemetlen meglepetések) feltárása volt. A helyzet azonban fellépésük nyomán olyannyira kritikussá vált, hogy a ijesztgetésre magának a terv szerinti fő rémisztgetőnek, Varga Mihálynak kellett rácáfolnia, mondván a szituáció azért korántsem olyan rossz, mint azt kollégái felvázolták, és hogy tarhatóak a nemzetközi vállalások. A bizottság az elkészült jelentését a „csontvázakról” (ha vannak egyáltalán ilyenek) végüli nem is publikálta, ezzel jelentős kommunikációs előnytől fosztva meg a Fideszt, és kihúzva az alibit az Orbán-kormány gazdasági ígéreteinek várható be nem tartása mögül.

Az ellenzék joggal állítja, hogy a Kósa-Szijjártó duett százmilliárdokkal károsította meg a magyar állampolgárokat. Orbán Viktor imidzse közben az, hogy „dühös” a két politikusra, ami különösen saját szóvivője esetében érdekes fejlemény. Orbán állítólag azt is kijelentette, azt várta hogy a piac reakcióját a brüsszeli látogatása során tett, a nemzetközi vállalások betartását megerősítő kijelentése fogja uralni. Magyarra fordítva, megpróbáltak maximális belpolitikai hasznot húzni a szituáció katasztrófaként való feltüntetéséből, mondván: az elemzők úgyis tudják, hogy ez csak blöff. Azonban a piac türelme ezen a ponton elfogyott, a Fidesz kockáztatása pedig rosszul sült el – nem kicsit. Csak remélni lehet hogy ez a lecke elég durva volt ahhoz, hogy Orbánék a belpolitikai hazudozás helyett végre az őszinte és felelős kormányzás eszköztárát kezdjék használni.

A szerző a Publicus Slovensko vezető kutatója.