Szlovák Guantanamo?

Ardamica Zorán | 2010. június 25. - 09:56 | Vélemény
(Jól?) hallom a híradóban, vagy csak álmodom? A Szlovákiában elhelyezett guantanamoi exfoglyok éhségsztrájkba kezdtek itteni életkörülményeik miatt.

Mi van?

De hiszen azért küldték őket ide, hogy ne essen bajuk a szabadon engedésük után! Hogy lehetőleg új identitással új életet kezdhessenek - ha már az előzőt tönkretette Bush - és fokozatosan beilleszkedjenek egy új országbeli új létezésbe. Vagy rosszul tudtam?

Erre most a fokozatosság jegyében belecsöppentek egy másik fogolytáborba?

Már az is nagyon ciki (jobb helyeken nemzetközi botrány, amely miatt fejek szoktak hullani), hogy Szlovákia nem volt képes titokban tartani tartózkodási helyüket (így bízzunk a szlovák belügyben!!!). De hogy a beilleszkedést elősegítendő olyan tábori körülményeket teremtsen nekik, amelyek miatt éhségsztrájkolni kell, az már egyenesen gyalázat.

A világ legelhíresültebb börtönei közé tartozó karibi fogolytábor (ott is volt pár éhségsztrájk) ezek szerint nem volt sokkal rosszabb! Akkor a börtöneinkről mit mondjunk???!!! - tiszta Amerika!

Hiszen ott is csak szabadságuktól, eddigi életüktől és emberi jogaiktól fosztották meg az el nem ítélt - következésképpen jogi értelemben ártatlan - személyeket. Ők ma Szlovákiában sem szabad emberek, eddigi életükbe nem térhettek vissza, újat még nem kaptak, emberi jogaikról pedig kár szót ejteni.

Következésképpen ismét (!) látható:

Nem érdemes guantanamoi mintára sehol a világon fogolytábort létesíteni, hiszen az olyan szégyenfolt minden demokrácián, amelynek eltávolítása aránytalanul többe kerül mind erkölcsi, mind anyagi értelemben, mint amennyi „haszonnal”  kecsegtet.

Szlovákia abszolút alkalmatlan az ilyen és hasonló nemzetközi projektekben való részvételre.

Legalábbis addig, amíg:

- az illetékes „szervei” kommunista és pártállami módszerekkel dolgoznak

- az illetékes „szerveinek” (beleértve az állam minden erőszakszervezetét) demokratikus ellenőrzése és személyi átvilágítása, majd pedig szelektálása meg nem valósul egy jól működő lusztrációs törvény értelmében (ami nincs)

- itt az idegengyűlölet és a „mindenki gyanús, mindenki potenciális bűnöző” elgondolás állami paradigma

- fél esztendő nem elég státuszuk tisztázására (jelenleg még mindig nem kérvényezhették a menedékjogot)

- nem tudunk Guantanamonál legalább annyival jobb körülményeket teremteni egy átmeneti helyen (Úrad policajného zaistenia - ez mi túró?), amennyi minimum ahhoz elég, hogy valaki nem dobja el a kanalat. Szó szerinti és átvitt értelemben is. (Most akkor csörög az a vekker, vagy mi lesz?)