Papi levélben ficoi logika

Ardamica Zorán | 2010. július 7. - 13:50 | Vélemény

A postaládában ötezer szórólap és reklámújság. További ezret a kutyáim már kitéptek belőle. Kiolvasták. Ott hevernek az udvaron cafatokban. A maradékokat gyorsan szortírozom, nincs köztük érdekes, kuka.

Azaz egy mégis van. A4-es lap kettéhajtva, borítéknak álcázott külsővel (a perforált szélű szlovák címeres bélyeg sarkán pecsét: dupla karikában kereszt). Kihajtom, levél.

Vážený pán predseda Figeľ, nezhrešte! (Tisztelt Figeľ elnök úr, ne kövessen el bűnt!) Fasza, nem nekem szól, hanem a kereszténydemokraták elnökének. Ki az a tuskó, aki ezt ide küldte? Alul olvashatatlan aláírás (kékkel, mintha tinta lenne - hadd legyen drágább a nyomtatás...) a név alatt szintén kézírással - ez olvasható -: farár, azaz pap. Bélyegző is van, György öli rajt' a sárkányt szívós eltökéltséggel, a felirat szerint a Trenčianske Miticéhez tartozó római katolikus Szent György parókiáé.

Nem szokásom mások leveleit elolvasni, de mivel címzettje nincs, csak megszólítottja, hamar átláttam, hogy ez bizony politikai marketing, nem pedig levél. Ki is derül belőle, hogy a KDH elnökét szeretné megakadályozni - jókor!!!, már megkötötték a koalíciót -, hogy a gonosszal szövetkezzen. A ménkű sok, de elég jól csomagolt és bevezetett, tehát az együgyűek befolyásolására alkalmas bla-bla második harmadában kiderül, a gonosz (a tárgyszerűség kedvéért igyekszem szószerint fordítani és fittyet hányok a stilisztikai és a transzlatológiai korrektségre...) az azonos nemű személyek viszonyának legalizálása, a hagyományos család keretein kívül való férfi és nő együttélése és gyermeknevelése (jó-jó, ez szlovákul is szarul hangzott...), a drogok dekriminalizálása, a nyugdíjasok leggyengébb rétege szociális biztonságainak megszüntetése képében jelenik meg. Tuti, hogy ezt hivatalnok fogalmazta...

A gonosz tehát az SaS, vele nem szabad szövetkezni, és mivel a püspöki konferencia is a KDH szavazóbázisát igyekezett ajánlásaival növelni, elég nagy az ejnye-bejnye.

Na figyu, kedves olvashatatlan aláírással rendelkező, s ilyen formán nevét nem vállaló, valódi vagy fiktív papocska vagy nem papocska! Elemezzük a süket dumádat, angyalom:

Ha nincs négyes koalíció, akkor visszajön Fico elvtárs és a Slota elvtárs. Utóbbit ugyan fasza keresztény csávónak tartjátok sokan, de attól még köze nincs a sokat emlegetett tízparancsolat betartásához, szóval a keresztény erkölcs szerint szóba sem jöhet. Fico bár hasonlóan nacionalista, viszont kommunista is, következésképpen le sem bagózza az egyházat, kivéve, ha valami náci aktushoz kell a szlovák r.katolikus fanatikusok támogatása. A tízparancsolathoz úgy viszonyul, mint ördög a szentelt vízhez. De ha nektek ők kellenek, akkor miért nem mellettük kampányoltatok?!

A gonosz liberális megjelenési formáiról - szépen sorban:

- az azonos nemű személyek viszonyának legalizálása - nem értem miért nem azt írod, amit írni akarsz... ez így azt jelenti, hogy legálisan lehet férfi a szomszédom. A szomszédság ugyanis szintén viszony, s mivel én férfi vagyok, ezek szerint bűn egy másik férfival egymás szomszédságában élni. Jó, majd szólok neki, hogy sürgősen költözzön el. Sőt, ha élne a bátyám, őt is el kellene kergetnem, mert testvéri viszonyt ápolni vele bűn lenne. Csak tudnám, hogy tagadjam meg az apámat... Biztosan azt akartad írni, hogy a melegek nehogy már papíron vagy anélkül is együtt élhessenek. Csakhogy, kedves papocskám, a meleg is isten teremtménye, mi több ember, te pediglen szeresd felebarátodat, mint tenmagadat, különben is az Úr előtt mindnyájan egyenlőek vagyunk, tekintet nélkül a szexuális beállítottságra.

- a hagyományos család keretein kívül való férfi és nő együttélése és gyermeknevelése - szóval irány a középkor! Ha nincs papír, ne legyen szerelem, ne legyen gyerek! A papírgyártó hivatal fontosabb az embernél, az egymást szeretőknél. Akkor te vedd el feleségül a hivatalt, bazmeg! Ja neked nem szabad, mert te a nyájjal kell törődj! Szegény birkák...

- a drogok dekriminalizálása - nem a drogot kell dekriminalizálni, mert a drogot nem lehet bebörtönözni, közmunkára vagy pénzbírságra ítélni, hanem a birtoklását, fogyasztását. Senki sem beszélt a terjesztés dekriminalizációjáról. Viszont meggondolandó, hogy valamely suhanc (felebarátod!) esetleg egy életre büntetett előéletű legyen, amiért egyszer meggondolatlanul beleszippantott a haverja jointjába, s épp akkor jött a rendőr bácsi. És persze olyankor összedől a keresztény szocializmus is, ami a főbűn! Meg aztán a megbocsátásról is szól az a bizonyos vastag könyv, s a tékozló fiúról is. És persze a megváltó is borozik - te pedig szintén, hivatalból emelgeted a kelyhet - , tudományos szempontból tudatmódosító az is... hogy ne menjek a végletekig...

- a nyugdíjasok leggyengébb rétege szociális biztonságainak megszüntetése - na mibe fogadunk, hogy ezt Fico súgta neked?! Szociális biztonság nincs. Nem is volt. De még lehet, ha nem hagyjuk, hogy a Fico formátumú szociális latrok gondoskodjanak róla, hanem olyan gazdaságot teremtünk, amelyben mindenki hasonló, netán egyenlő esélyekkel teremtheti meg önmaga és - akár tradicionális, akár nem - családja, szerettei javait, anyagi biztonságát. Nem szükséges, hogy mindenki ferencesnek álljon, a jólét nem bűn, s az sem, ha a megteremtett javakat nem az állam osztja szét, hanem aki megteremtette. Ebben és az emberek szolidárisabbá formálásában segíthetsz az egyház embereként, ha tudsz, és ha akarsz. De az államra ne bízd anyád nyugdíját, ha érdekel egy (fele)baráti tanács...

Persze, megértem, nehéz elfogadni, ha egy más értékrendet vallóval kell együtt építeni a boldog jövőt. Viszont a kereszténység legfőbb erényei között van pár, amely ezt az elfogadást megkönnyítheti számodra. Ilyen pl. a szeretet és a megbocsátás. A többit, remélem, ismered.

Én ugyan nálad liberálisabban gondolkodó katolikus vagyok, de ha nem jutna valami eszedbe, majd segítek. Ja, és megbocsátok, hiszen nem tudtad, mit cselekszel, midőn balgaságaidat papírra vettetted, ha nem valamely politikus vadbarom íródeákja vagy. Mert akkor tudtad. De hogy a kevélység bűnébe ne essek, azt is megbocsátom. 
Címkék: KDH, papok, szórólapok