Dorombolhat-e Bugár Semjénnek?

Barak László | 2010. július 16. - 19:32 | Vélemény
Ha egy önmaga személyiségével és magyar identitásával tökéletesen tisztában levő és kellő önbecsüléssel rendelkező határon túli „gyalogmagyar” (az „anyaországi“ cinikus zsargon szerint: hatuma) „magyarságát” úgy firtatná valamilyen magyarországi akárki, mint ahogyan Bugár Béláét és közvetve pártja, a Híd magyar ügyek iránti elkötelezettségét a Fidesz-kormány illetékes politikusai, nyilván a legkeresetlenebb magyar nyelven kapná meg a vonatkozó választ.

Bugár Béla ellenben nem egy kósza hatuma, hanem egy párt elnöke. Amelyre, egyáltalán nem mellékesen, a szlovákiai magyar nemzetiségű választók legalább kétharmada szavazott a parlamenti választásokon. Ilyen alapon nyilván nem csak a jólneveltség okán nem küldheti el melegebb vidékre azt a Semjén Zsoltot (magyar miniszterelnök-helyettes) az egyéb, nemzetpolitikáért felelős nyegle tótumfaktumokkal együtt, akik a Híd Magyar Állandó Értekezletre történő meghívása ürügyén szinte akkordban kérdőjelezik meg, hol burkoltan vagy éppen nyíltan, Bugár és politikustársai magyar mivoltát.

Valójában persze arról van szó, hogy erőnek erejével, és nyilván célirányosan, holmi, a jelenlegi magyar kormányköröknek címzett hűségnyilatkozatot kérnek számon a szóban forgó szlovákiai politikusokon. Olyanokon, akik a legkevésbé sem Semjén és pártja, vagyis a jelenlegi magyar kormánykörök jóvoltából, (sőt, egyértelműen és többször kinyilvánított akaratuk ellenére) hanem kizárólag választóiknak köszönhetően befolyásolhatják most már a szlovákiai magyarok sorsát (is). Méghozzá nem pályaszélről, mint Semjénék liblingjei, a parlamenti választásokon kudarcot vallott Magyar Koalíció Pártja politikusai, hanem kormánypozícióban. Következésképpen lojalitással Bugárék mindenekelőtt a szlovákiai magyar köznépnek, és annak a szlovákiai közéleti intézményrendszernek tartoznak, amelynek köszönhetően komoly politikai, társadalmi befolyásra tettek szert. Merő ostobaság tehát, és ami ennél is kiábrándítóbb, meglehetősen alattomos képmutatás számon kérni rajtuk magyar mivoltukat.

Komoly politikus ilyesmire nem is vetemedne, hacsak egyéb eszközökkel kivitelezhetetlen végkifejletre nem törekszik. Ez esetben alapos a gyanú, a Híd párt egésze sokkal kevésbé felel meg a hatuma pártklientúrákkal szemben támasztott fideszi elképzeléseknek, mint az MKP volt és jelenlegi megélhetési magyarjai. Merthogy előbbi sokkal kevésbé tartja a szlovákiai magyarokat érintő problémák megoldásában az egyedüli és tévedhetetlen illetékesnek a magyarországi politikai osztályt, mint az utóbbi. Magyarán, a Híd párt politikusai deklarált szándékaik szerint nem Magyarországra futnak majd mindannyiszor, ha vélt vagy valós sérelem éri őket és választóikat hazájukban, Szlovákiában. Mivelhogy szlovákiai adófizető polgárok, akik elsősorban a mindenkori szlovák államtól várják el teljes joggal, hogy az normálisan, civilizáltan viszonyuljon hozzájuk. Hangsúlyozandó, nem holmi könyöradományt igényelnek a szlovák államtól, hanem azt a megkérdőjelezhetetlen jussot kérik számon, amely egy önmagát demokratikusnak aposztrofáló rendszerben nemre, fajra, nemzetiségre, vallási hovatartozásra, szexuális irányultságra, politikai értékrendre stb. való tekintet nélkül mindenkinek egyformán kijár.  

Normális viszonyok között ugyanez az elvárás a magyarországi politikai osztály minden egyes szereplőjével, különös tekintettel az aktuális kormány politikusaival szemben. Már, ha komolyan gondolják, hogy a hatumák sorsát a szívükön viselik. Ellenkező esetben egyre több hatuma gondolhatja majd róluk teljes joggal, hogy hitvány pózőrök ők. Avagy semmivel sem különb szimpla ügyeskedők, mint a lábaiknál koncra lesve dorombolók.

Ez esetben viszont, nehogy utóbbiakkal összemoshatók legyenek, Bugáréknak magasról és vastagon le kell sajnálniuk Semjént, hazai és külhoni csicskásaival egyetemben. Nem beszélve a Magyar Állandó Értekezlet című nemzeti hőseposznak szánt szirupos operettről…