A Szvatopluk-cirkusz maximusz

Barak László | 2010. augusztus 9. - 08:22 | Vélemény
Amikor annak idején Robert Fico és társai beültek a kormányba, ellenzékük úgy elnémult, mintha fizettek volna nekik érte. Pedig a nemzeti szocialisták a kezdetektől fogva szinte naponta szolgáltatták a jelenlegi kormánykoalíció akkor ellenzékbe szorult politikusainak a fajsúlyosabbnál fajsúlyosabb témákat.

Ez az elanyátlanodott állapot tulajdonképpen Fico regnálásának egész ideje alatt tartotta magát. Még szerencse, hogy a szlovákiai véleményformáló sajtó képes volt helyettesíteni a kushadó ellenzéki politikusokat. Vagyis lehetőségei szerint rendszeresen nyilvánosságra hozta a Fico-féle kormánykoalíció politikusainak viselt dolgait, amiért az érintettektől, élükön a gyakran idült idegbetegként viselkedő miniszterelnökkel, meg is kapta a magáét. Napirenden volt az „engedetlen“ médiumok és konkrét újságírók kormányoldalról történő lehülyézése, mi több, folyamatosan pereket akasztottak a nyakukba.

Ehhez képest a jelenleg felálló félben levő kormányzat rendkívül kedvező helyzetben van, hiszen egyelőre nem a sajtóval kell megküzdenie, hanem mindenekelőtt önmaga belső problémáival. No és nemzeti szocialista színezetű parlamenti ellenzékével. Akiknek, ha nem is tértek volna magukhoz a választási vereség, vagyis a kormányalakítási kudarc okozta sokkból, sajna a kormánypárti politikusok igyekeznek segíteni. Leginkább a házelnök, Richard Sulík, aki szakértői bizottságot nevezett ki minap a Szvatopluk-szobor ügyének felülvizsgálására, hogy, úgymond véleményezve legyen elhelyezésének történelmi indokoltsága és az alkotás művészi értéke is... A verdiktnek, amely elvileg akár a szobor pozsonyi várból történő eltávolítását is eredményezheti, szeptemberig kell megszületnie.

Itt kell megjegyezni, hogy a morva törzsfőnököt elfogulatlan szlovák történészek szerint is kétségkívül kampánycélból koronáztatta ószlovák (sic!) királlyá és telepítette a pozsonyi vár udvarára Robert Fico. Épp ezért világos, hogy a Sulík által meghosszabbított szoborcirkusszal elsősorban a hatalomból kiszorult Ficóék, meg az újfasiszta szlovák nemzeti hordák pontoznak majd a nacionalizmusra és a nemzeti fétisimádatra kétségkívül nagy számban fogékony szlovák választópolgárok körében.

Pedig a Szvatopluk-cirkusz nélkül, ha ők nem is szenvedték volna némán végig a kormányprogram parlamenti vitáját, mint anno ellenzékük, legfeljebb saját zsebre gründolt szocializmusuk vívmányait sirathatták volna…

Szóval Ficóék tulajdonképpen kormányzati segítséggel csinálhatják az ellenzéki cirkuszt. Pedig még nem is tart ott az istenadta nép, hogy szembesüljön a ténnyel, Ficóék négy évük alatt majdnem azt csinálták a közpénzekkel, amit magyar elvtársaik tettek a maguk nyolc éves kormányzása alatt a magyar állami költségvetéssel. Mármint, hogy „elkúrták” az emberek pénzét annak posztkommunista rendje-módja szerint. Fedezet nélküli eszetlen osztogatás és előre megfontolt fosztogatás által. Amely helyzet egyenes következménye, hogy még évekig mindenki meg fogja szívni, vagyis fizetni országlásukat. Amit persze leginkább maguk az elkövetők hánytorgatnak majd föl éjjel-nappal és igencsak harsányan a Radičová-kormánynak. Ennek tetejébe Sulík Szvatopluk és a mesebeli ószlovák királyság ellen elkövetett „merénylete” okán nemzetárulással is meg lesznek vádolva.