Szarvashiba!

Barak László | 2010. november 22. - 12:53 | Vélemény
Érthetetlen, ha egy párt kampányilletékesei készakarva cselekszenek kampányhelyzetben olyan dolgokat, amelyek kizárólag arra alkalmasak, hogy komolytalanná, sőt hiteltelenné tegyék az általuk képviselt pártot, illetve annak céljait.

A vonatkozó végkifejlet szempontjából persze teljesen mindegy, tudatosan szabotálja-e egy-egy politikus saját törekvéseit, avagy csak tévedései, szarvashibái okán válik pártja kerékkötőjévé.

Berényi József szombati, Új Szó-beli nyilatkozata, amely szerint a Magyar Koalíció Pártja önkormányzati választásokon versenybe szálló jelöltjei azért lehetnek vonzóak, sikeresek a november 27-én sorra kerülő voksoláskor, mert az MKP, úgymond a magyar kormány jelenlegi stratégiai partnere, egyértelműen ilyen kontraproduktív tévedésnek minősíthető. És valóban érthetetlen, hiszen hónapokkal ezelőtt, a szlovákiai parlamenti választásokon részben épp az aktuális magyar kormánypártok határon túli magyarok egyszerűsített honosításáról szóló törvénye miatt vallhatott kudarcot az MKP.

Az akkori pártelnök, Csáky Pál és kampánygurujai ugyanis már akkor sem hagytak semmilyen kétséget afelől, hogy őket, meg pártjukat egyedüli stratégiai partnerének tartja a magyarországi parlamenti választásokon kétharmados többséggel diadalmaskodó Fidesz. Ellenkező esetben nyilván nem pózolt volna mellettük nyakra-főre a propagandafotókon Orbán Viktor. Magyarország pozsonyi nagykövete pedig egészen biztosan nem szegődött volna az MKP kampányaktivistájává… A magyarországi közszolgálati média MKP-nak nyújtott, enyhén szólva is ízléstelenül elfogult kampányszolgáltatásairól nem beszélve…

Az eredmény közismert: az MKP nem jutott be a parlamentbe. Szlovákia szinte valamennyi magyarok által lakott településén alulmaradt Bugár Béláék Híd pártjával szemben.

Ebből a tényből kellett volna levonni a tanulságot, még ha valóban nem csupán csak azért csődölt be az MKP, mert politikusai tulajdonképpen azt a látszatot keltették potenciális választóikban, vagyis a szlovákiai magyarokban, hogy majdnem fontosabb számukra, mi történik Budapesten, mint Pozsonyban.

És most „újratöltve”, tulajdonképpen megint ugyanaz a párt politikusainak üzenete. Amelyről már egyszer nyilvánvalóan kiderült, sokkal több kárt okozott a pártnak, mint amekkora hasznot reméltek tőle, akik annak idején egy ilyen üzenetre építették a párt választási stratégiáját.

Ráadásul, most nem is parlamenti, hanem önkormányzati választások lesznek Szlovákiában. Különösebben okos választónak sem kell lenni tehát ahhoz, hogy egyértelmű legyen: egyáltalán nem Budapesten dől majd el a továbbiakban sem, milyen lesz a dél-szlovákiai falvak és városok önkormányzatainak mozgástere. Nem az aktuális magyar kormánytól függ, milyen lesz a szlovákiai magyarok életminősége. Magyarán, a szlovákiai lakossági állapotok aligha függnek attól, hogy a helyi önkormányzatok politikusai jóban vannak-e Orbán Viktorrékkal, avagy sem…