A nyelvtörvény nem farkas…

Barak László | 2010. december 13. - 08:32 | Vélemény
Elöljáróban az esetleges akaratlanul is megfogalmazódó vagy szándékos félreértések elkerülése végett, mintegy jelképesen véssük kőbe: a Fico-adminisztráció által kiötölt és szentesített államnyelvtörvény minden egyes paragrafusát a nacionalista szűkkeblűség, a szlovákiai kisebbségekkel szemben táplált többségi úrhatnámság, jószerével pedig az eredendő butaságból táplálkozó komplexusok jellemzik.

(Ezekről a tényekről tehát e sorok írójával is fölösleges vitatkozni. Annál kevésbé, mivel többekkel együtt korábban számos, konkrét érvekkel alátámasztott vonatkozó véleményt prezentált már.)

Arról ugyan lehet, ám ugyancsak fölösleges vitatkozni, hogy az államnyelvtörvény szlovák parlament által múlt héten elfogadott módosítása nyomán minimum hetven százalékban „fölpuhult“ a Fico-féle kemény, ha úgy tetszik, ostobán diszkriminatív jogszabály!

Ez az állítás természetesen egyáltalán nem azt akarja sugallni, hogy most már minden rendben van. És, hogy borítsunk fátylat a szlovák nacionalizmus evidens és látens disznóságaira; meg a normális politikusok alkalomadtán nem törekedjenek arra, hogy a jelenlegi jogszabályból kiiktassák azokat a paragrafusokat, amelyek továbbra is diszkriminatív jellegűek. Különös tekintettel a szankcionálási lehetőségekre.

Szóval, a módosított jogszabály tényleg továbbra is bírálható, javítandó. Amit megtehet, megtett és tudott, tud, jó néhány kormánypárti képviselő is. Mielőtt fenntartásokkal bár, de megszavazták a módosított jogszabályt

Jogos és természetes gesztus volt az is, hogy parlamenten kívüli pártként a Magyar Koalíció Pártja hangsúlyosan bírálta, bírálja a jelenlegi állapotában is tökéletlen jogszabályt. Hiszen etnikai csoportosulásként – ha jelenleg a pályaszélen tengődik is – mást nem tehet. Ugyanez vonatkozik minden egyes demokratikusan gondolkodó emberek alkotta civil szervezetre, egyletre, szakmai fórumra stb.

Egyáltalán nem szerencsés azonban, sőt, ha az elmarasztaló minősítések holmi önérdekű, kampánycélú hangulatkeltéssé „tupírozódnak“! Merthogy az általában a túlélésre berendezkedett köznép soraiban a kiherélt jogszabályra vonatkozóan is ugyanolyan félelmet kelthetnek, mint amilyen indokolt félelmet kelthetett Ficóék arrogáns módon diszkriminatív nyelvtörvénye.

Fölösleges tehát, sőt, meglehetősen kontraproduktív cselekmény farkast kiáltani, ha a kerítés mögül most már egyelőre csupán egy izgága eb ugatja a szlovákiai kisebbségek nyelvi jogait…

Mindennek tetejébe csak azok nem veszik tudomásul, akik nem akarják, a mindenkori parlamentben csakis többségi akarattal fogadható el vagy módosítható bármilyen jogszabály. Ficóék, vagyis a „bunkónacionalisták” idején arra volt többségi akarat, hogy olyan nyelvtörvény szülessen, amely komolyan és konkrétan csorbította a kisebbségi nyelvi jogokat és általában a demokráciát.

A jelenlegi, Ficóéknál kétségkívül jóval különb „szalonnacionalista” többségtől meg arra telt, hogy a lehető legkisebb mértékűre csökkentsék a kisebbségek fenyegetettségét. Ráadásul, tudni kell, sehol nincs az leírva, hogy a legközelebbi választásokat követően nem lesznek-e megint többségben a bunkók…

Ezek a kérlelhetetlen tények. Az érintett köznép, többek között a szlovákiai magyarok pedig annyit tehetnek egy ilyen közéleti kontextusban, hogy mindenütt és minden helyzetben a lehető legnagyobb természetességgel használják az anyanyelvüket. Függetlenül attól, milyen módon és miért szeretnének ellenük tenni a „bunkó- és szalonnacionalisták”. Avagy miként ijesztgetik őket bizonyos, leginkább belőlük élő szlovákiai magyar politikusok…

Az efféléken kívül elsősorban az olyan szlovákiai magyarok rongálják, csorbítják, saját nyelvi jogaikat, méghozzá önkéntes alapon, akik például Dunaszerdahelyen – de jószerével minden egyes szlovákiai magyarok lakta helységben – gyávaságból vagy tudatlanságból nem használják bárhol, bármilyen helyzetben az anyanyelvüket. Nem beszélve azokról a szlovákiai magyar üzletesekről, akik ugyanezért, sőt, esetleg csak sóherségük okán, képtelenek ellátni boltjaikat magyar feliratokkal is…!