Šándor Petőfi? Nooormális?!

Barak László | 2011. március 17. - 16:05 | Vélemény
Legalább kétféle módon reagálhatja le az ember „a nap hírét“, amely szerint a március 15-én megírt szlovák érettségi egyik tesztkérdésére a hivatalosan elrendelt helyes válasz csak és kizárólag a lágyítójellel ellátott Šándor Petőfi ragozott alakja volt.

Némi kételkedéssel, egy másik magyar klasszikus költőnek, József Attilának ellentmondva megjegyezhető, az ember egyáltalán nem lehet biztos abban, hogy valaha is végleg meglelheti hazáját, a földet, ahol nevét hibátlanul írják fölébe, ha eltemetik.

Másrészt, nincsen különösebb hírértéke annak, így hát nem is szabad a nap híre rangjára emelni, hogy tele van az államigazgatás is vakbuzgó hülyékkel. Vagy egyszerűen csak alkalmatlan faszfejekkel.

Ilyen értelemben pedig az is teljesen mindegy, nacionalista vagy egyéb „ista” indíttatású-e a vakbuzgalom, avagy csak az általános csököttség, netán a jogi purizmus az ösztönzője. Az alkalmatlan faszfejekkel viszont – kivéve, hogy lehetőleg elkerülendők, de ha már lehetetlen, következetesen ignorálandók – úgysem lehet mit kezdeni.

Ennyi A Petőfi Sándor esete az Oktatásügyi Szabványosított Mérések Nemzeti Intézetével (sic!) című jelenet illetékeseiről, akik felelősek voltak annak a kérdőívnek az összeállításáért, nem utolsósorban jóváhagyásáért, amelyben Petőfi Sándor neve úgy van megerőszakolva, ahogyan.

Föl a fejjel!