Aki másnak vermet alkotmányoz...

Ardamica Zorán | 2011. március 28. - 20:57 | Vélemény
Figyelve a Fidesz politikusainak egymással olykor nem összhangzó nyilatkozatait – legutóbb pl. Kósa Lajosét, mely szerint az államadósság mértékéhez kötnék az Alkotmánybíróság hatáskörét – arra lehet következtetni, hogy a Fidesz elterelő manővere kezd kiötlője ellen fordulni.

A – gazdasági és közigazgatási gondokról figyelmet – elterelő manőveren most az alkotmányozás lassanként botrányossá váló folyamatát értem. Az érzelmek korbácsolása mindig is bevált ott ilyen célra, ahol egyébként rációra lenne szükség. Csakhogy ezúttal akkora hal akadt Orbán horgára, amekkorát a saját magának megadott határidőn belül legalábbis nem bír partra emelni. Igaz, a feje majd kilóg kicsit a vízből, mint lóláb szokott máshonnét, de az a drukkoló kibiceknek elegendő lesz. Legalábbis gumicsontnak, ha szabad képzavarral élnem...

Látható, hogy még a Fidesz berkeiben sincs harmónia (hát még a konkrét szöveget illetően!) az új alkotmány alapelveiről. A KDNP agymenéseiről ne is beszéljünk. Tiszta szerencse, hogy a többiek – akik az ellenzék – a tiltakozásokat leszámítva befogták a szájukat és hátuk mögé húzták a kezüket. Minősítik a módszert, de nem vesznek részt benne. Mert mi lenne, ha még az ellenzékkel is egyeztetni kellene?! Meg aztán az a sok állampolgári javaslat szintén ott tornyosul, szerkesztő legyen a talpán, aki feldolgozza!

Egyes alkotmányozók ugyanis abba az előre (nem) látható verembe estek, hogy magukat is elterelték az elterelő manőverrel. Ha szabad újabb képzavarral élnem... – ez az egész ügy egy nagy képzavar, ha egy pici kis hajlamod van az asszociálásra, tiszta LSD-mámor a vége... Egyes alkotmányozók felfogták, illetve így fogták fel: ha már alkotmány, akkor azt illene tisztességesen megírni, de legalábbis nem teljesen elrontani... Elkezdték tőlük telhetően komolyan venni a dolgot. Márpedig arra senki sem számított, hogy ez ennyi időbe telik, ennyi munkával jár, s ráadásul a Nagy Nemzeti Egyetértés Izéjén belül sem egyértelmű, milyen is legyen az a bizonyos alaptörvény. Mi több, az EP-ben ülők is haza-hazaszólnak – távolból alkotmányt írok, kedvesem, nagyon távol vagy már satöbbi – olykor, találgatnak, beleszólnak, javasolgatnak, cáfolgatnak, okoskodnak. Senki, még Orbán kedvéért sem maradnának ki az ilyen fontos, a nemzet jövőjét meghatározó „forradalmi” tettből, amilyen az alkotmányírás. Nekik ugyanis nem szóltak a gumicsont-taktikáról, mert ők épp a távoli EP-ben voltak, s ezért bizonyára nem vettek részt az értekezleten... Ha pedig az EP-sek beleszólhatnak, akkor a hazaiak is!

Mindenesetre két tanulsága minimum van a dolognak. A Fidesz számára sem egyértelmű az alkotmány, s vele együtt a Fidesz értékrendje... Az a szövegjavaslat, amely napvilágot látott, valószínűleg a folyamat végén nem is fog hasonlítani önmagára. Remélhetőleg. De hogy mire fog hasonlítani (a Fideszre?), az egyelőre rejtély. Még a Fidesz számára is.