Éljen május elseje, avagy temetném a...

Ardamica Zorán | 2011. május 1. - 13:06 | Vélemény
Május elseje a munka ünnepe. Már-már ősrégivé korosodó frázis. Gyerekkorunkban mi, akik a cuciban cucilizálódtunk, megtanultuk, hogy a melót becsülni kell (plusz némi történelmi háttér az ünnepnappal kapcsolatban). Ma már tudjuk, nem kellett volna ezt megtanulni.
Mert ma is abból indulunk ki, ami már akkoriban is hazugság volt. Hogy a melónak becsülete van, de legalábbis legyen...

Pedig akkor sem a melónak volt becsülete, csak egyértelműbb volt a propaganda. Dolgoztam én az átkos utolsó éveiben itt-ott, láttam, mennyire becsülik a szövetkezetek és a gyárak a munkát, a munkást. Május elsején látványosan sokra, az év 364 többi napján meg semennyire. A szüleim pl. végigdolgozták az életüket, nagyobb részt az előző rezsimben, oszt... Na hagyjuk...  Nem sírom hát vissza Husákékat.

Az azonban igaz, hogy ez a másik rezsim sem akarja igazából megbecsülni a munkát. Persze, tudjuk, a rabszolga csak annyit kapjon, amennyiből nem hal éhen, hogy továbbra is kizsákmányolható legyen, de azért egy picivel több motiváció nem ártana.

Permetezni akartam, aztán meg kivinni a gyerkőcöket a lóversenyre. Egyikből sem lett semmi. Az eső... Amúgy aranyat ér... Ma már. Anno, ha esett, ha fújt, kötelező volt mindenkinek felvonulni, majd boldogan (boldogtalanul) lerészegedni a bufet feliratú sátraknál. (Amúgy hallottuk, hogy az ország egyes városaiban valamivel állítólag lazábban vették a dolgot és nem kellett mindenkinek kivonulnia, csak az előre kijelölteknek. Hát ennyire voltunk már akkor is egyenlőek.) A zenesuliból kötelezővé tett fúvószenekarral kellett mindig végigcaplatnom a főutcán, utána meg a tribün mellett fújni ugyanazt az indulót megállás nélkül másfél órán át. A karmester kiválasztott egy olyat, amelynek utolsó ütemére simán ráköthető volt az első – így végtelenítettük (street version – mondanák ma a DJ-k). Persze, a suliba külön igazolást kellett vinnem, hogy nem lógtam, hanem az elvtársak nótáját húztam (fújtam). Nem lóghattam, mert az akkora bűn volt, hogy a középiskolai felvételimet kockáztattam volna vele (politikai priuszos apával).

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre:
Címkék: május 1.