Kiröhögheti-e a szlovákiai magyarokat Gašparovič?

Barak László | 2011. június 30. - 17:52 | Vélemény
Ivan Gašparovič immár sokadszor nem okozott kellemes csalódást a szlovákiai nemzeti kisebbségeknek. Amint egészen biztosan elvbarátait, Ján Slotát és nacionalista hordái tagjait sem lepte meg kellemetlenül.

Gašparovič kizárólag „nemzetben gondolkodó” államfőként megtette a magáét. Azzal, hogy másodszor sem írta alá a kisebbségi nyelvhasználati törvényt, egyértelművé tette, kizárólag a szlovák nemzetiségű szlovák állampolgárok elnöke ő. Ezért természetesen épp úgy nem jár ki neki a tisztelet a szlovákiai nemzetiségek tagjai részéről, ahogy ő sem tiszteli a szlovákiai kisebbségek tagjait.

Ettől a helyzettől persze egy milliméternyit sem rendül meg a szlovák államiság, mint olyan, hiszen Szlovákiában nincsen elnöki rendszer. Ami a gyengébbek kedvéért annyit tesz, hogy a regnáló köztársasági elnök alig több mint egy vitrinben díszelgő giccs, például egy lila plüssmajom… Már, ha a parlament rendeltetése szerint működik. Vagyis ad magára a parlamenti többség és képes felülírni a határozataival szemben emelt elnöki vétót. Amint azt a kisebbségi nyelvtörvény esetében tette.

Ezért lenne kár amiatt rinyálniuk, például a szlovákiai magyaroknak, hogy őket már pedig nem szereti Szlovákia jelenlegi államfője. Pedig ugye, az általuk befizetett adókból épp annyira az ő kitartottjuk is, mint a szlovák és más nemzetiségű állampolgároké…

Azon viszont igenis illene elgondolkodniuk a kisebbségi nyelvtörvény hatályba lépése kapcsán, hogy miként követelik meg annak érvényesítését.

Most, hogy immár hatályos jogszabály szavatolja majd a kisebbségi nyelvhasználati jogot, nem kell például suttyomban magyar nyelvhasználatot követelő matricákkal teleragasztgatni a magyarlakta települések kirakatait és reklámtábláit, hanem öntudatos adófizetőkként nyíltan kellene minden gyáva vagy esetleg csak trehány, netán sóher kereskedőtől, cégvezetőtől megkövetelni, hogy szíveskedjenek megtartani a vonatkozó törvény rendelkezéseit. Ha már annyi eszük nincsen (Tisztelet a szabályt erősítő kivételeknek!), hogy rájöjjenek, kik a kuncsaftjaik, vagyis, hogy kikből élnek…

Nem utolsósorban a hangzatos nyelvvédő önkormányzati határozatoknak is csak akkor lesz ám szemmel látható hasznuk, ha az illetékesek, konkrétan az önkormányzati képviselők, az adófizetők pénzéből eltartott önkormányzati és közigazgatási tisztviselők alkalmanként méltóztatják felemelni a seggüket, hogy ellenőrzzék a vonatkozó határozatok teljesítését. És persze nem gazolnak be, ha valami szlovák nacionalista barom személyes sértésnek és nemzete elleni támadásnak veszi ezt…!

Ellenkező esetben épp az olyan civilizálatlan, tiszteletlen közszolgák röhöghetik majd ki őket joggal, mint amilyen Szlovákia köztársasági elnöke, Ivan Gašparovič...