Gašparovič meg az LMP, avagy lehet-e más a politikus?

Barak László | 2011. augusztus 23. - 18:32 | Vélemény
A szlovák államfőt, Ivan Gašparovičot ezen a portálon is rendszeresen véleményezi számos hazai publicista - szlovák és magyar nyelven egyaránt. Jobbára keresetlenül, ahogyan általában a selejtet illeti a mesterember, de akár egy inas.

Hogy egy selejt politikus testesít meg, jelképez egy országot, az önmagában tragikomikus. Az adott országra nézve tutira. Nem beszélve magáról a selejtről. Tekintet nélkül arra, hogy ő, esetünkben Ivan Gašparovič képes-e fölfogni az általa képviselt ország és önmaga tragikomikus helyzetét.

Mindebből következik, hogy bármekkora baromságot böfög föl közbeszéd gyanánt egy selejt politikus, legfeljebb akkora jelentőséget szabad neki tulajdonítani, mint amekkorát megérdemel. Semmi esetre sem szabad például eljutni miatta a hadüzenet intézményéig…!

Amint azt a LMP (Lehet más a politika) egyik illetékese tette, amikor hírét vette, hogy a szlovák államfő Esterházy Jánost, a felvidéki magyarság két világháború közötti vezetőjét Hitler és a fasizmus hívének bélyegezte.  

Azt a nyilván tökösnek hitt választ ötölte ki erre az LMP egyik illetékes politikusa, hogy kijelentésével Gašparovič nemcsak a felvidéki magyarságot, hanem az egész magyarságot megsértette. Ami ugye, vért kíván! Azaz kívánna, ha nem lenne világos, kicsoda is voltaképpen az elkövető…

Hogy miről is van végső soron szó? Talán arról, hogy nem kellene hadüzenet szagú replikákba bocsátkozni, ha a neveletlen vagy esetleg „csak“ hangyás szomszéd a jelenlétünkben fingik egy nagyot a liftben… Már, ha valóban lehet más a politika. De leginkább a politikus…