Orbán gyávasága – Orwell szörnye

Ardamica Zorán | 2011. november 29. - 14:43 | Vélemény
Nem kell üldözési mánia, elég némi tapasztalat ahhoz, hogy az ember olyankor, amikor (szinte?) totális megfigyeléssel ijesztgetik, arra gondoljon, bizonyára ez is egy olyan figyelemelterelő hadművelet, amelynek célja elkendőzni valami még nagyobb és bizonyára drágább disznóságot. Mert vajon akkor mi jöhet még? Mi az, amit így lepleznek?
Mindenesetre eléggé elkeseredett és betoji lehet – most akkor ki itt az igazi paranoiás??? –, aki olyan Big Brother Showt tervez, amely lekörözni látszik (a nagyon-nagyon kevés meglévő és még nehezebben ellenőrizhető infó szerint) az USA 9/11 után bevezetett intézkedéseit is. Pedig azok – szükség ide, védelem oda – valóban zömmel felháborítóak voltak. S mi történt? A világ legdemokratikusabbnak kikiáltott országának polgárai erőteljes hőbörgés után ugyan, de beleszoktak jogaik korlátozásába...

Hiába, a szarás és a beszarás nagy úr!

A Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ, azaz a NIBEK minden jel szerint a mostani erőszakszervezetek melletti önálló intézmény lesz (tehát minden más szintén maradna!). Olyan jogköröket kapna, amelyekkel egyetlen más intézmény sem rendelkezik. Előzetes bírósági engedély és törvényi korlátozás nélkül gyűjthetne és dolgozhatna fel gyakorlatilag bármilyen adatot bárkiről.

Rossz álom? Nem! A rossz álomból fel lehet riadni. A NIBEK okán meg csak simán riadni lehet. Negatív utópia? Nem. Nem utópia – tervezet.

Nincs ma a világon olyan demokratikus állam, amely az éppen adott helyzetben reális okot találhatna a nagy testvér projekt megvalósítására. Ilyet csakis a totális hatalomgyakorlás eszközeként lehet kiagyalni és bevezetni. Amihez szükség van minden elérhető adatra. Más miatt ugyanis nincs az államnak szüksége minden – de szó szerint minden – elérhető adatra.

Lehetne, de nem kell ezt elemezni, mert evidens a szándék. Nem lehet nem evidens!

Akinek nincs rettegni valója, annak is van most már rettegni valója. Viszont nem lesz magánélete és joga rendelkezni az életével. Mert a mindent látó szemnek és mindent halló fülnek elég lesz valaki munkahelyére eljuttatnia azt az információt, hogy az ember fiának magasabb a koleszterinje az átlagnál, s a főnök azonnal megszabadul tőle valamilyen mondva csinált ürüggyel, nehogy már egy esetleges hosszabb betegség miatt álljon a meló és az pénzbe kerüljön neki. Vagy elég lesz valakiről leadni a drótot: az illető a You Tubeon mulatságos állatvideókat néz, s a közvélemény szemében azonnal zoofillá profilálható. Satöbbi... Pedig sem a videónézés, sem pedig a magas koleszterinszint nem tesz valakit a társadalomra veszélyessé. Viszont a róla szóló, illetéktelen kezekbe kerülő infó kiszolgáltatottá tehet. És tesz. Mert mindenki, aki ilyen adatokhoz előzetes bírósági engedély és törvényi korlátozás nélkül, azaz valóban fontos ok és egyértelmű indok nélkül juthatna hozzá, nemcsak potenciálisan, hanem reálisan a személyes szabadságot fenyegeti, értsd: illetéktelen. A fenyegetettség érzése és tudata pedig hosszabb-rövidebb idő után, nem csupán megedzhet (de minek? milyen indokkal?). Meg is nyomoríthat.

Fenyegetettségben, oktalanul megfigyeltként élni azt jelenti – nem rendelkezni szabadsággal. Szabadság nélkül pedig demokrácia sem létezhet. És testvériség sem. És a sokat vitatott egyenlőség sem. Semmi, ami a modern Európát modern Európává tette.

Aki egy ilyen szervet kiagyalt, annak gondolkodása lényegében diktárori. Aki létrehozza, az diktátor. Nincs mese. Bármilyen baromsággal, sületlen okokkal, paranoiás dumával körítik majd a szóvivők, azt már talán senki nem veszi be. A gazdasági szabadságharc győzelme és a forintot támadó ismeretlen tettes feljelentése után főleg... Finoman szólva „necces” volt az új alkotmány elfogadása, az alkotmánybíróság herélése, a brutális médiapolitika és a nyugdíjmentés, de ha ezt meglépi Orbán, akkor véglegesen kinyírja magát. Politikailag, erkölcsileg, emberileg, mindenhogy. Még futballistaként is, hiszen ki merne egy NIBEK-kel védett valakit kicselezni Felcsúton?!

Az ilyen orwelli szörny létrehozása csupán két pozitívumot adna Magyarországnak:

1. Bizonyos időn belül saját kitalálója és megvalósítója ellen fordulna.

2. A magyar nép végre kapna egy komoly, dörgedelmesen üvöltő vekkert.

Mert ebből a rémálomból a jelek szerint senki más fel nem képes ébreszteni Magyarországot, majd csak önnön tragikus sorsának felismerése. Fájni fog, de nincs alternatíva. Ébredés vagy hosszas kóma a pusztulásig.

Nem, nem vizionálok nemzethalált. Csak zombikat, akik elvesztették azt az országot, amelyért például a Petőfik halni mertek. Hiszen „gyáva népnek nincs hazája.” Hiszen megijed egy gyáva alaktól, aki nem bízik sem magában, sem a nemzetében. Aki félelmében és tehetetlenségében a világtörténelem legnagyobb gyilkosaitól ellesett totális ellenőrzéssel tud csak uralkodni... Igazán szánalmas dolog egy ilyen figurától tartani...