Karácsony Kadhafival

Szerbhorváth György | 2011. december 27. - 11:58 | Vélemény
Nincs is szebb, amikor karácsony este a Hír TV házi észkombájnja egy diktátort, Kadhafit véd meg, és a magyar állam (a volt köztársaság) szövetségesét, a NATO-t gyepálja, mert csődbe ment bankházak utasítására bombáz.
Magukat konzervatívnak, kereszténynek valló emberek karácsony tájt menetrendszerűen elmondják, hogy az ünnep ma már a pénzről szól. Bezzeg régen! De akkor mi is a megoldás? Vagy a karácsonyt kéne betiltani, vagy a pénzt. Igaz, a magukat kommunistáknak vallók egykor megpróbálták mindkettőt eltörölni – de az nem jött össze, még nekik sem. Talán majd ezeknek a kripto-keresztényeknek, akik a saját készítésű ajándékokra esküsznek, de a sok ájtatoskodás közepette aligha maradhat idejük a házi barkácsolásra. Marad hát a bolt, és nekik nyilván van rá pénzük, hisz megélhetésileg vallásosak és szerepelnek a médiában.

Ráadásul körülnézhetnének az ingyenkonyhák környékén, hogy igenis, a karácsony a pénzről is szól. Azoknak biztosan, akiknek semmire sem telik, és a gyereknek még édességet sem tudnak venni. Ezért álltak sorba annyian a Blahán a krisnások sátra előtt (de nem a bazilikánál példának okáért). Akiknek meg van lóvéjuk, a perselybe sem dobnak semmit, hisz micsoda dolog karácsonykor pénzt fogni a kezünkbe.

Naiv közgazdászaink azt sem veszik figyelembe, hogy egyes gazdasági ágak tönkre mennének a karácsony nélkül. Például a könyvpiac – hisz ilyenkor adják el a legtöbb könyvet. És igen, bóvlit is. De ha bemennének az Írók Boltjába, láthatnák, hogy az emberek nem csak lüke bestsellereket vásárolnak.

Hanem a magas kultúrához sorolható termékeket. Meg gyerekkönyveket. Pénzért. Már ez is baj? Mér’ baj az, ha a földműves tíz liter naftáért nem tíz csirkét visz, hanem pénzt? És ha tévét vesznek, az meg már mér’ bűn? Vagy akkor a most hatalmon lévők miért nem tiltják be a tévékészülékeket? Ja, hogy akkor nem láthatnánk az m1 hazudós Híradóját meg a Hír TV-t? Mikor értik már meg, hogy az emberek így is, úgy is megvennék a technikai kütyüket, mi abban a vétek, ha ezt karácsonykor teszik? Mert a technika elidegenít? Mi van itt – kvázi-keresztény konzervatívok mondják fel a Frankfurti Iskola baloldali filozófusainak teóriáit?

Ezek az emberek persze azért nem olvasnak és tévéznek, mert éppen a tévében szerepelnek. És karácsonykor arról beszélnek a tévében, hogy nem szép karácsonykor tévét nézni. Már a csapból is ez a gazdaság-, pénz-, reklám- és médiaellenesség folyik, kész csoda, hogy ezek a neofiták nem verik be a kirakatüvegeket – az agyukig még talán nem jutott el, hogy a reklám eredendő formája éppen ez, a kirakat (de az sem ősrégi).

A tévét, pénzt stb. prófétikus hittel éppen televízióműsoraiban (és gondolom, nem ingyen) ekéző, folyamatosan összeesküvés-elméleteken rágódó álfilozófusok prototípusa Czakó Gábor, akinek ízléstelen bőrzakóján most csak azért nem élcelődünk, mert ha Fassbinder filmjeinek hősein jól állt, miért ne állhatna rajta is valahogy? Czakó karácsony este a Hír TV-ben futotta meg újabb körét, nem mást védve meg, mint egy diktátort. Kész szerencse, hogy tévéfilozófusunkat nem követi a nagyvilág, mert a pénzügyi világválság újabb lendületet venne. Hisz Czakó kifejtette: a Goldman Sachs azért ment tönkre (csak még ők nem tudják), mert Kadhafi az olaját aranyban fizettette meg, majd ezt e bankháznál tette letétbe (ezt meg honnan tudja Czakó?), úgyhogy amikor az csődbe ment (Czakó csak tudja), és elveszett az arany is (hová?), akkor a Goldman Sachsnál úgy döntöttek, szólnak a NATO-nak, lőjék már szét Líbiát, mert akkor nem kell (az amúgy elveszett) aranyat visszaadniuk.

Persze mindebből semmi sem stimmel, már kronológiailag sem, de ha a köztévében lehet hazudozni, ugyan miért ne lehetne a Hír Tv-ben, amely amúgy egy szép kis médiabirodalom része, pont olyané, amilyeneket a Czakó-félék a világ összes bajáért tetemre szoktak hívni. Persze ő most kimondatlanul is az ún. pénzügyi világot ostorozta, a New York-Brüsszel-Tel Aviv tengelyt, amely noná, hogy ha baj van, a NATO-val egy arab országot bombáztat szét.

Mintha Líbiában minden rendben lett volna, mintha a helyiek nem lázadtak volna fel Kadhafi embertelen diktatúrája ellen. Úgy látszik, Czakónak ez nem jelent semmit, ő támogatja a leggazabb kegyurakat is, ha azok a pénzügyi világ (értsd: zsidók) ellenségei. Ha így halad, nemsokára arról fog hadoválni, hogy a magyar ellenzék behívta a NATO-t, buktassák meg a fülkeforradalom nemzeti rendszerét, miután Magyarország fizetésképtelenné vált, naná, a Goldman Sachs miatt (amely amúgy, ugye, már rég tönkrement – kedden például ezt olvashattuk róla: „A Goldman Sachs (GS) zsebelte be idén a legnagyobb összeget a vállalatfelvásárlások során nyújtott tanácsadásért, és ő segédkezett a legtöbb másodlagos részvénykibocsátás során is − derül ki a Bloomberg összesítéséből.”).

Czakónak itt azonban rossz hírrel kell szolgálnunk: a NATO csapatai már Magyarországon állomásoznak. Hisz mivel a magyar állam mint olyan a NATO tagja, a Magyar Hadsereg képében már NATO-csapatok állomásoznak a területén, megszállóként, magától értetődő.

Úgyhogy a bőrzakósnak előbb őket kéne kizavarnia az országból.