Minden a legnagyobb rendben, azaz lehet aggódni

Buchlovics Péter | 2012. január 8. - 19:11 | Vélemény

Orbán Viktor interjút adott az MTI-nek. Sajnos ez a rövid mondat is elég ahhoz, hogy hideg futkosson a hátunkon. Nem alaptalanul.

Előrebocsátom, hogy szó szerint idézni fogok az interjúból. Mert az már önmagában bizonyítja, hogy a magyar miniszterelnök hadilábon áll a valósággal. 

Tehát ami az Európai Bizottság és az IMF által kritizált banktörvényt illeti, arra Orbán Viktor a Magyar Távirati Irodának adott interjújában így reagál: a magyar gazdasággal kapcsolatos jogszabályok esetében eddig csak politikai véleményeket hallott, de egyetlen olyan érvvel sem találkozott, amely miatt a parlamentnek meg kellene változtatnia egy már elfogadott törvényt. Arra a kérdésre, hogy az Európai Központi Banknak (EKB) az új jegybanktörvényhez érkezett, ám a jogszabályba végül be nem épített, a monetáris tanács tagjainak és az alelnökök számához kapcsolódó javaslatairól is készek-e a tárgyalni, azt válaszolta: "a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló új törvény növeli a jegybank függetlenségét, és ennek az ellenkezőjét még senki nem bizonyította".

Hát persze, hogy nem, csak Olli Rehn uniós biztos, csak az amerikai nagykövet, csak fél Nyugat-Európa figyelmezetett a veszélyeire, és fogódzkodjunk csak meg,  maga Simor András, az MNB elnöke. Ő ugyanis  nagyon részletesen itt fejtette ki, hogy ha politikai fullajtárokkal töltik fel a bank vezetőségét, akkor semmi sem menti meg a jegybank önállóságát, azaz a pénzherdálást. Sőt, amikor az Országgyűlés megszavazta a banktörvényt, Simornak továbbra is az volt a véleménye, hogy még a javított verzió is pocsék, és ez így továbbra sem garantál jegybanki függetlenséget.

Arról már nem is beszélve, hogy már olyan hírek is lábra kaptak, hogy a kormány azért rakja tele saját embereivel a banktanácsot, hogy végszükség esetén hozzáférjen a devizatartalékokhoz. Ezt Orbán Viktor cáfolta ugyan, de az ő szavaival élve: „az ellenkezőjét még senki nem bizonyította”.

Azaz, amit a banktörvény szépségéről és jóságáról mond a miniszterelnök úr, az a legnagyobb smafu. És ebben a kérdésben az IMF, akitől a lóvé kell, várhatóan egy tapodtat sem enged majd. Nem baj, OV szerint minden piszkosul szép és jó, mert “ mivel az Európai Unió alapszerződése kimondja, hogy intézményi átalakítással nem lehet személycserét végrehajtani a nemzeti bank élén, a kormány nem fog élni a jegybank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonására vonatkozó lehetőséggel mindaddig, amíg a jelenlegi jegybankelnök mandátuma le nem jár.”

Aha, értjük. Most nem rúgjuk seggbe a Simort, holott utáljuk őt, mint a bűnt, de pénteken, amikor már óriási nemzetközi  szarkupacba kerültünk, a forint-euró árfolyam katasztrofális volt, és az állampapírjaink budipapírrá változtak,  akkor siettünk személyes támogatásunkról biztosítani őt….

Értjük, kedves Viktor, értjük. Azaz  most nem csinálunk törvénytelenséget, de megteremtettük hozzá a "törvényes" alapot. Hogy egyszer majd azért lehessen törvénytelenséget csinálni..

Az Univerzum Legtökéletesebb Miniszterelnöke tehát továbbra is úgy tartja, hogy a valóság az, amit ő annak lát.

Még szerencse, hogy ebben az interjúban azt is kifejtette, hogy  mivel „befejeződött az ország megújításának egy rendkívül fontos szakasza, megszülettek az új gazdasági rendszert felépítő törvények, ezért a következő hónapokban nem szerepel a parlament napirendjén semmilyen gazdasági jogszabály, vagyis „mindenki biztos lehet abban, hogy a tárgyalások alatt a kormányzat nem nyújt be gazdasági vonatkozású törvényjavaslatokat".

Azaz, a következő hónapokban igyekeznek majd nem elbarmolni semmit. Naná, mert akkor egy büdös vasat se kapnának. De vajon tudja ezt Matolcsy és a slepp is?