Politikai kamaszkor, avagy a hónap legjobb poénja

Ardamica Zorán | 2012. január 13. - 13:14 | Vélemény

Politkai gyermekkor című, 2010 februári szösszenetem folytatását írja az élet, konkrétabban Gubík László, a Via Nova ICS elnöke, valamint az ő térfelén gurigázó, magukat felelős politikusoknak tartó gittegylet.

Mint azt egy belföldi hírből tudhatjuk (Paraméter, 2012. jan. 12.): A Via Nova ICS kiáll Magyarország önrendelkezése mellett.

Miután a földön fetrengéssel járó röhögőgörcsből ocsúdtunk, levegőt vettünk, visszaállt, vagy legalább csökkent a pulzusunk és vérnyomásunk, érdemes (nem érdemes, de mégsem hagyható szó nélkül) ezt végiggondolni. Ha már azok nem gondolták végig, akik szürke(jaj, de nagyon szürke)állományából kipattant a nyilatkozat.

Előre elnézését kérem az olvasónak, ha szövegem szétágazó, csapongó lesz, ha belső koherenciája nem tenne eleget a minimális elvárásoknak, mert akkora agytolulásom támadt az erőteljes Via Nova-ingertől, amely szanaszét robbantja a textus strukturális elemei közti logikus viszonyokat. Magyarán ez most talán kissé rapszodikus lesz, legalább annyira, mint a kommentár tárgya (kéretik nem stílusimitációként felfogni, arra nem vetemednék).

Bizonyára azért áll ki a Via Nova az ország önrendelkezése mellett, mert azt hiszi, sőt szent meggyőződése: Magyarország önrendelkezése veszélyben van.

(Amióta nincs köztársaság, küzdünk a szóismétlésekkel, maradt az ország, hon, állam, innen Szlovákiából nézve ugyebár kiesik a szülőföld, nevetséges a birodalom és egyre relatívabb a haza...) Meg kell hagyni, veszélyben van (meg másban is), de nem azért, mert a külső ellenség támadná, hanem azért, mert nem képes élni vele, mármint az önrendelkezéssel! Elég lenne normális, hozzáértő kormányt és parlamentet összehozni, lehetőleg nem köztörvényesekből, nem „nemhálózati nemszemélyekből” (lásd kiemelve a „valós tény” kezdetű sorokat a linkelt szövegben), a plágiumnak és a kommunizmusnak a gyanújával sem illethető emberekből, akik véletlenül sem hoznak szégyent az ország fejére. Az ország feje most itt csupán szófordulat, nem az „álamfő” értendő alatta. És máris (pár éven belül), elszállnának a kétségek.

Külső támadás minden ellenkező híresztelés ellenére az önrendelkezés ellen nincs. Ez ugyanaz az eset, mint az anekdotában, amelyben a főszerkesztő okvetlen tudósítást vár munkatársától, s az történések híján megírja a hírt, miszerint minden ellenkező híresztelés ellenére nincs viperaveszély a turisták által látogatott barlangban. Persze, nem is volt. A hír hírértéke nulla, mégis van hír, amikor nincs, ráadásul mindenki megnyugodhat és még reklámot is kapott a turizmus. Mi több, hajtóvadászatot lehet indítani a viperák ellen a környéken, mert ezek szerint valami gyanús és máshol, ha nem a barlangban bizonyára elszaporodtak a viperatámadások. Hát le a viperákkal! Örökre!

Amit az ICS az önrendelkezés elleni támadásnak és „nemzetközi mediális viharnak” vél, az valójában a Fidesz Magyarországot elsorvasztó (most írjam én átvéve a retorikájukat, hogy: nemzetáruló?) politikájának eredménye.

Tessék nekem elhinni, hogy a bel- és külföldi média sokkal inkább szereti Pamela Anderson és Angelina Jolie bugyijába, na meg a Pentagon és a Microsoft pénztárcájába dugdosni az ujjait, mint Orbánék orrába! De ha egyszer Orbánék mindenkire úgy prüszkölnek nagy „szabadságharcukban”, hogy már mindenki úszik a takonyban, valahogy be kell azt a mindenbe beletúró ormányt zárni a fertőzésveszély elhárítása okán...

De miért is volna érdemes egy „brüsszeli hatalmi körnek” „kétségbe vonni a magyar nép demokratikus elkötelezettségét”? Hozzáteszem, semelyik kör nem vonta kétségbe a magyar nép demokratikus elkötelezettségét, annál inkább a magyar kormányét. Azt viszont nem csak a brüsszeli, hanem a német, a francia, az amerikai, az osztrák, sőt a szlovák körök is. Kína egyébként nem nyilatkozik. Minek? Semminek.

„...a pénzvilág képviselői gátat szabnak egy nehéz gazdasági helyzetben lévő állam felemelkedésének, és öncélúan eltérítik arról az útról, melyet talpra állásául saját maga számára a legcélszerűbbnek tart”. Hát kedves ICS, nem tudom, ezt ki súgta, Szíjjártó-e vagy Matolcsy, netán Deutsch, akik egyébként ugyanannyira nem sejtik, „ki a fasz” lehet az a Via Nova ICS, mint ahogyan például az amcsi tőzsdéken nem sejtik a brókerek, hol keressék szegény, balsorsú Magyarországot a térképen, illetve, hogy a térképen keressék-e egyáltalán... De aki ezt súgta, álmában beszélt... Félre. (Nem érdemes lefekvés előtt pártsajtót olvasni és szalonnát zabálni.)

Magyarország felemelkedésével ugyanis mindenki csak jól járna Európában, csődje pedig számos európai gazdaságra (igen, a szlovákot beleértve) hozna bajt. Az érdekek, a mocskos pénzügyi érdekek pedig kifejezetten logikusan a felemelkedést célozzák, nem a gátszabást. Abból senkinek sem lenne haszna. A legcélszerűbbnek tartott útról viszont azért akarja mindenki (mutasson valaki egyetlen érdemleges ellenvéleményt!), de szó szerint mindenki letéríteni, mert a pusztulásba vezet. Amit mindenki, azaz senki sem bír nézni, ráadásul ráfizetni sem akar senki Magyarország pusztulására. Tudom, ez a már nem érvényes klasszikus közgazdaságtan elvei szerint van így, de hátha mégis érvényes, ha egyszer Matolcsyn kívül mindenki ezekben hisz, és ezek szerint gazdálkodik... Az államcsőd utáni Argentínát beleértve (szóval nem érdemes az államcsődre sem játszani, legalábbis szabadságharcosként nem).

Ugyebár Magyarország évszázadokra elegendő kőolaj-, földgáz-, ásványi és vörösiszap készletekkel rendelkezik, sok-sok Las Vegashoz mérhető bevételei vannak a szerencsejátékokból és a falusi turizmusból - kiemelten a sukorrói övezetben - , az önellátó magyar mezőgazdaság felmaradó terméséből látjuk el ingyen Afrika éhező népeit. A guberálók tanúsíthatják, hogy a vas és acél országa ez, nem hiába telepíti ide a svéd király a komplett kohászati iparát, hogy a magyar adótörvények szerint Magyarországra offshorolja a stexet. Forintban! Múlt héten dobta be a törölközőt a Cambridge-i és az Oxfordi Egyetem, hiszen az összes diákja átiratkozott a Hoffman Rózsa által megreformált magyar felsőoktatásba (sajna, emiatt Hoffmann kénytelen volt visszaállítani az eredeti keretszámokat...fölöttébb kellemetlen nekije). A japán elektronikai cégek ugyancsak csapatostul települnek át a Mátra lankáira, márcsak a kiváló közlekedés miatt is, míg a brazil és az amerikai kukoricatermelők ölik egymást egy talpalatnyi hortobágyi szikért. De az öldöklés áldozatai legalább elégedettek, mert nem holmiféle suttyó német ispotályba kerültek, hanem a kuruttyfalvi sztk-ba... Komolyan mondom, azon csodálkozom, vajon eddig miért nem intézett az univerzum totális támadást Magyarország ellen! Ja persze, a kiválóan szervezett, magyar haderő riasztotta el, meg a Trabant-motorok a Grippenekben...

Így aztán Magyarország olyan független tud lenni, hogy akár a Marson is önrendelkezhetne levegő nélkül.

Mind a Via Nova, mind az Orbán-kormány jól megkamaszodott. Senkinek el nem hiszi, még a saját apjának és anyjának sem, hogy egy kis nevelés és a kapcsolatok ápolása a javukra válna. Saját érdekükben. Támadnak. Miként a kamaszok zöme szabadságharcot vív önrendelkezése vélt hasznáért. Legyen mindent szabad, de azért apu adja oda hétvégére a kocsit (megtankolva), anyu fizesse a mobilszámláját, nagymami pedig nyomassa a zsebpénzt, na meg az alibiket a részegségből adódó éjjeli kimaradások eseteire. Ez az ideális szabadság! Hát kérem, apuci, anyuci és a nagyi megelégelte az önrendelkezést és megmutatta, hogyan kellene előbb megkapálni a szamócát, felporszívózni a sáros cipővel összejárt szőnyeget, lemosni a kocsit, összeszedni a kutyaszart a kertben, és megtanulni a másnapi leckét földrajzból. Aztán lehet önrendelkezni. Persze, így nem olyan tuti a buli, ez már a személyes szabadság korlátozása. Különben meg hová mehetne a kamasz zsebpénz nélkül? Maximum újságkihordónak, hogy legyen zsebpénze, de ahhoz illene megmozdulni, szombat délután kettő előtt felkelni és hasonló kellemetlen dolgokat abszolválni. Hát akkor már könnyebb duzzogni és leköpdösni az egész világot. Amely egyébként a kamasz helyett már nem fogja megkapálni a szamócát, felporszívózni a sáros cipővel összejárt szőnyeget, lemosni a kocsit, összeszedni a kutyaszart a kertben, és megtanulni a másnapi leckét földrajzból.

Másrészt pedig (sajnos még túl sok) idő kérdése, de az Orbán-kormány meg fog bukni. Ezt onnan lehet tudni, hogy messzire láthatóan minden energiáját szorgalmasan, következetesen önmaga megbuktatásába öli (ez szintén egyfajta önrendelkezés). És onnan, hogy kik maradtak meg szövetségeseinek. Egyre többen pártolnak (na ez most jó szó ide: pártolnak) el tőle. Ja, és kik tartanak ki mellette... Kikre tud még rászorulni.

Régen rossz annak a magyar kormányzatnak, amely egy külföldi parlamenten kívüli párt agyilag ovis, de már hormontolulásos csoportjának mentő nyilatkozataira szorul rá. Mert innentől kezdve az ICS-t már sajnos (!) egyáltalán nem lehet komolyan venni. Ha ez Magyarhonból szervezett propaganda, akkor azért, ha önálló agysejtgerjedés, akkor meg duplán. Képzeljük el, ahogy a Via Nova szabadságharcot indít mondjuk az USA külügyminisztériuma ellen, amiért a külügyminiszter és a pesti nagykövet szintén hiába magyaráz hónapok óta Győzikének, akarom - kevésbé nemzetibben - mondani a kamaszodó Viktorkának. (Apuci névadáskor bizonyára nem sejtette, hogy Viktorka, bár egy Nato-tagállam és egy nyugati típusú EU-tagállam főmuftija lesz, keletorientált, Ázsia gazdasági és szellemi visszahódítására, visszagyőzősére irányuló politikát folytat majd). Pech. Győzőként akár még jobbikos is lehetett volna, akár az ICS sleppjének egyes egyedei.

Azt írják Gubíkék: „Egy demokratikus berendezkedésű társadalomban nélkülözhetetlennek tartjuk a kritikai megnyilvánulásokat a közélet minden területén...” Hát, ha ezt valóban így gondolják, s nem csupán rizsáznak, akkor tessék tanulni belőlük. Vagy feloszlatni az egyletet, és fogat mosni gittrágcsálás után.

Ja, azt elfelejtettem mondani, hogy noha a sajtó nem közölte, de a sarki kocsmában Húgyos Jóska teljes mellszélességgel és farokhosszúsággal kiáll az amazóniai hangyák nemi életének szuverenitása mellett! Akárki is veszélyeztetné azt!