Állampárti gyávaság és propaganda

Ardamica Zorán | 2012. január 19. - 10:54 | Vélemény

Azért is lehet már skrupulusok nélkül állampártnak nevezni a Fidesz(KDNP???)-t, mert nem csupán kétharmados(???) támogattságának köszönhetően „vállalt” totális felelősséget az állam (köztársaság???) jelenéért és részben (???) jövőjéért (???), de az utóbbi hónapokban ő maga vezette be azt a nézetet, mely szerint minden Fideszt, illetve Fidesz-kormányzatot érő kritika, megkeresés, figyelmeztetés, demars, sajtófigyelem és tényleges verbális támadás az állam és a nemzet (aki szerintük a Fidesz-KDNP, vagyis az állam) ellen irányul.

Ha valaki következetesen évekig azonosítja magát a nemzettel és hónapokon át azonosítja magát az országgal (övé az ország és hatalom? – akkor ebből még vallási átrendeződés is lehet..., lásd új egyházi törvény, korona az alkotmányban), ez esetben könnyen megtörténik, hogy egyrészt elhiszi a saját dumáját, másrészt én is bevezetem cikkembe – lásd éppen most – ezt az alternatív igazságot és csöppet sem alternatív igazságtartalmú, valós következményeit. Tessék, íme: szóval állampárt. Ez logika mentén mindenki, aki nem feltétlen híve a nemzetnek és az államnak, amely nemzet és állam saját bevallása (ma kommunikáció) szerint maga a kétharmados párt, az a valaki nemzet- és hazaáruló. A következő lépés, hogy jön Budai „Matematikus” Gyula és a börtönőr...

Volt „szerencsém” életem első felét egy ugyanilyen rendszerben leélni, állampárti diktatúrának hívták. Szinte paraszthajszálra ilyen volt. Egyetlen különbséggel: abban a kommunisták büszkén kommunistának nevezték magukat, ebben pedig a kommunisták antikommunistáknak és reformereknek vagy pedig sosemvoltamkommunistának nevezik, hazudják magukat.

Továbbá: a Fidesz a gyávaságnak számos jelét adta az utóbbi időben, példaként említsük csak az „alkotmányozó operabál”-ról ún. „balfenéken” történő eliszkolást. Vagy a médiák feletti uralomra törést, vagy a Brüsszelben éppen mostanság „grillezett” új alkotmány és néhány törvény rendelkezéseit.

De kifejezetten messziről (és messzire) bűzlik az a megsavanyodott tejszínből felvert hab az ünnepi tortán, hogy a kormányzat jó előre lefoglalta az egész belvárost a márciusi nemzeti ünnepre. A területfoglalás persze törvényes, csak sunyi, manipulatív. Eddig állítólag sosem kellett ennyi helyszín az állami megemlékezésekhez, most, ínség idején kenyér helyett legalább cirkuszt kapjon a nép... S ha cirkuszt, akkor államit, nehogy má’ az ellenzék kisajátítsa a nemzet ünnepét (mert azt a Fidesz sajátítja ki), s nehogy má’ esetleg aktuálpolitizáljon e szép ünnepen (mert a Fidesz fog aktuálpolitizálni). Mocskos, cinikus egy propaganda, amely a nemzet szabadságharcának ünnepén bánik el a szabadsággal. Akár az elmúlt (???) rendszerben. Ebből is állampárti propagandabuli lesz! Fogadjunk!

Hogy egy kormányzat ne merjen szembenézni ellenzőivel még egy olyan ünnepnapon sem, amelynek jelentőségéről valamilyen csoda folytán majdnem teljesen ugyanúgy gondolkodik a nemzet szinte minden tagja, vagyis a nemzetet összekovácsoló napon, sőt annak idején a modern magyar nemzet megteremtése elindítójának tekinthető történelmi esemény emléknapján sem, az színtiszta gyávaság.

Nem hagyni valakit méltó módon, méltó helyen, méltó időben saját meggyőződése szerint emlékezni hőseiről, halottairól, szeretteiről ugyancsak nagy gyávaság. Bár a „süket Hivatal”-t..., azt Babits már megírta.