Városi rendőr vs. városi polgár: A közeg nem lehet bunkó!

Barak László | 2012. január 20. - 14:20 | Vélemény

Eszembe sem jutott volna szót vesztegetni egy bunkó dunaszerdahelyi városi rendőr viselt dolgaira, ha egy vonatkozó beszámolónk kapcsán, nem szembesülök a Paraméter olvasóival együtt egy olyan álnéven – „nemeszisz“ elkövetett hozzászólással, amely egy bunkó dunaszerdahelyi városi rendőr intézkedésének kárvallottját igyekszik alázni, mocskolni.

Mivel azonban a bunkó városi rendőr fogadatlan prókátora – csak az elegancia követelménye tart vissza attól, hogy a prókátor személyében ne gyanakodjak magára a bunkó városi rendőrre – legalább olyan arrogánsan, mondhatni nyegle, gőgös stílusban védte a mundér becsületét, mint intézkedés közben a bunkó városi rendőr, kénytelen vagyok néhány alapvetést közreadni itt portálunk és legfőképpen megalázott olvasónk érintettsége okán is.

1. A beszámolónkból egyértelműen kiderül – már, ha nem egy írástudatlan individuum próbálja megfejteni a szöveget – olvasónknak egyáltalán nem azzal a ténnyel volt gondja, hogy megbírságolták, mert tilosban parkolt. Holott azt egészen biztosan kifogásolhatta volna, hogy miért történt megbírságolása munkaidő után. Mert nincsen a világon olyan helység, ahol 18:00 óra után bírságolna a közeg. Főként olyan helyen, ahol nem jelezi hivatalos tiltótábla a tilos parkolást, hanem kizárólag egy intézmény – jelen esetben a városi művelődési ház – számára fenntartott parkolókról van szó. Az meg már maga a „hab a tortán”, hogy a kárvallott autós tulajdonképpen a művelődési ház vendégeként lett megbírságolva.

2. A beszámolóból egyértelműen kiderül, olvasónknak az intézkedő közeg ostoba magaviseletével volt gondja. Nyilván azért, mert úgy beszélt vele a közeg, mint kanász a disznójával. Vagy csak úgy, ahogy azt ő maga, mármint a nyegle fajankó otthon a hozzátartozóitól, esetleg a munkahelyén a góréjától megszokta? Na, fijjug, ez utóbbi feltételezés azért sem szolgál számotokra egyáltalán mentségül, mert szolgálaton kívül, főként pedig szolgálatban mindenekelőtt azt kell tudatosítanotok, hogy ti a városlakók által fizetett szolgák vagytok! Nem pedig fordítva!

Hogy a hülyék is megértsék: Ha Dunaszerdahelyen nem laknának adófizető emberek, akkor ti legfeljebb libapásztorok, esetleg kutyapecérek lehetnétek – társadalmi munkában, azaz ingyen és bérmentve. Következésképpen, akkor sem pattoghattok, mint kecskeszar a deszkán, nem beszélhettek keresztbe-kulcsba a kihágást elkövető polgárokkal, ha azok esetleg rossz néven veszik az intézkedéseteket, sőt, még be is szólnak nektek. Aki pedig ennek az alapkövetelménynek képtelen megfelelni, az jobban teszi, ha elhúz mondjuk, tehénpásztornak. A tehénpásztori professzió ugyanis lehetővé teszi, hogy a gyengébb idegzetű delikvens itt-ott belerúgjon a Riskába. Persze csak addig, amíg a csorda tulajdonosa rajta nem kapja és annak rendje-módja szerint szét nem rúgja a valagát ezért…

Néhány keresetlen megjegyzés sajnos megilleti a bunkó városi rendőr fönökét, „vezénylő tábornokát“ is. Leginkább azért, mert az alárendeltjeit érintő panaszt láthatóan bagatellizálni igyekezett. Pedig messze nem olyan ember hírében áll, akit a város polgármestere, Hájos Zoltán a falon fogott volna magának, mint egy legyet. Tapasztalt, avatott rendőr ő, akinek a fentebb vázolt evidenciákkal egészen biztosan sokkal inkább tisztában kell lennie, mint szedett-vedett legénységének. Ami sajnos ez esetben egyáltalán nem jött le a nyilatkozatából. Mert csak egy fikarcnyival jobb helyeken is bocsánatkérés dukál az olyan alibista sóder helyett, amit produkált volt. Abban az esetben is, ha esetleg nem volt érkezése tájékozódni magától az érintett alárendelttől!

Arról pedig csak jóindulatom jeleként nem kívánok részletesen eszmét cserélni ezúttal, hogy mit és miként parancsolhat meg és kérhet számon egy rendőrfőnök az alárendeltjeinek/től vagy mit, és miként hagyhat rájuk. Meg azt sem firtatnám most, hogy a rendőrfőnök úr, miért nem tudott arról a tömeges rendezvényről, amely a művelődési házban zajlott az inkriminált estén.

Ha ugyanis elkezdenék az efféle kijelentéseken nyilvánosan gondolkodni, rövid úton arra a következtetésre kellene jutnom, hogy mi a fészkes fenéért van szükség itten rendőrfőnökre? Aki, nem mellesleg, épp olyan polgárok által eltartott közszolga, mint azok a közrendőrök, akik sajnos hajlamosak megfeledkezni erről. Ahogyan önmagukról is…