Csáky a minap még „megtisztulásról“ értekezett

Ardamica Zorán | 2012. január 24. - 21:26 | Vélemény

Azon a portálon, amelyen egyéb portálokat már vádoltak pártpolitikai elfogultsággal, de nagy függetlenségében 2012. január 24-én estig (egyelőre) elfelejtett beszámolni Csáky Pál képviselői igazolvány-esetéről, szóval ezen a portálon kérdi egy nappal korábban az ugyancsak független kommentátor szerepében Csáky Pál: „Megtisztulunk?”

Teszi mindezt a Gorilla-ügy kapcsán. „Összefonódásokról” ír, meg olyanokról, hogy a „Magyar Gorilla ... fontos tükröt tart a szlovákiai magyar társadalom elé”. Hogy egyesek „hogyan takintik (sic) az állampolgárokat csupán játékszernek, egyszer használatos, átverésre szánt eszköznek”. Meg hogy „én (azaz Cs. P.) ezt az összefonódást mindig is mélyen erkölcstelennek és közösségellenesnek éreztem”.

Továbbá: „a szlovák politika és média természetesen a puhább, befolyásolhatóbb, megvásárolhatóbb csapatnak szurkol, nem a keményebb, elvszerűbb MKP-nak”. Vagy: „S tényleg ne feledjük el: a szlovákiai magyar közélet tisztába tétetele (sic) elsősorban a szlovákiai magyar társadalom feladata.”

A két legszebb mondolat:

1. „S ki kell már végre mondanunk: nem létezhetnek érinthetetlen politikusok és csak lájkolandó személyiségek, akiknek mindent el kell nézni, akik kedvéért mindent le lehet hazudni...”

2. „Keresztútra érkeztünk tehát, szembe kell nézni önmagunkkal.”
Csáky „független publicista” mivoltát s az ominózus portál többször deklarált pártatlanságát mi sem bizonyítja jobban, mint az utolsó sorok, ezeket nem idézném, mivel nettó választási propaganda, akárki láthassa...
Nehogy már a pártosság vádja érjen engem is (ebbe a zárójelbe szélesen mosolygó emotikon kellene), én az MKP képviselőjelöltjének és elnökségi tagjának fenti sorait ez alkalommal nem kommentálom. Csak emlékeztetnék, hogy megjelenésük után egyetlen nappal a híradások szerint a volt pártelnök közel két éve lejárt képviselői igazolványával próbált lerendezni egy közlekedési szabálysértést. Ráadásul a választási kampány lassú startjának idején!!! Lehetetlen lett volna azonban képviselői immunitását érvényesíteni, mivelhogy olyanja már nincs neki. Csáky az egyik esti híradóban (fentiekből sejthető: igen, a „szlovák média”, így, általánosítva...) telefonon tagadta a dolgot.

Vagy valaki el akarja őt erkölcsileg és jogilag (értsd: csalás megalapozott gyanúja) lehetetleníteni, és akkor az egész MKP-nak fel kell sorakoznia mögötte, s perelni agyba-főbe, kiharcolni Csáky igazát, vagy pedig Csáky nem csak a rendőröket akarta átverni, s visszaélni volt jogköreivel, hanem nyilvánosan hazudott.

Ha az első lehetőség érvényes, akkor bizony az MKP potenciálisan komoly parlamenti tényező. Hiszen egy már parlamenten kívül rekedt, a preferenciák szerint a küszöböt sajnos el nem érő párt rég leköszönt elnökét bizonyára csak akkor érdemes ilyen, a híradások szerint állítólag tanúkkal bizonyítható, rendőri jelentésekkel alátámasztható incidens részletes megszervezése által kompromittálni, ha komolyan veszélyezteti egy másik párt bejutását.

(De vajon honnan tudhatták az összeesküvők – gorillák? –, hogy áldozatuk éppen akkor, éppen abban a kereszteződésben fog szabálytalanul megfordulni, s pontosan ott, akkor kell rajtaütni??? Talán csak nem ők befolyásolták az akaratát a szabálysértés irányába???)

Ha esetleg az utóbbi bizonyosodik be, akkor épp Csáky szavai (ugyancsak az említett cikkből idézem) kell érvénybe lépjenek a pártban: „Azt is mondtam, hogy egy pártelnök a legelsők között felelős a pártért és azért, ami a párt nevében történik.” Következésképpen Berényinek (és az etikai bizottságnak) kell lépnie, ha nem akar a listáján és/vagy a pártjában egy csalót.

Mi, potenciális MKP-szavazók, szlovákiai magyarok – én legalábbis – aggódva várjuk a büntetőjogi, politikai, erkölcsi fejleményeket, tanulságokat és eredményeket. Mert a kérdés adott. Csáky tette fel: „Megtisztulunk?”