Igencsak szarul állunk!

Barak László | 2012. február 23. - 14:48 | Vélemény

Ha bárkiben eddig a legkisebb kétely felmerült volna a Superman alias Richard Sulík szélhámosságát, sőt, gazemberségét illetően, meg kell néznie azokat a videófelvételeket, amelyeken egy, a rendőrség látókörében gazemberként nyilvántartott fószerrel hetyeg zabálás közben. Mégpedig a szóban forgó fószer villájában.

Sulík a szlovák parlament elnökeként többek között arról pletykál, jelent ott, hogy mit gondol saját (SaS) pártfrakciója tagjairól, kormánykoalíciós partnereiről, közülük is elsősorban a kormányfőről, Iveta Radičováról. És áttételesen ugyan, de annál félreérthetetlenebbül arról, hogyan lehet meghiúsítani a parlamenti főügyészválasztást. Azért, hogy, vendéglátója, a háziúr, a rendőrség szerint a legenyhébben szólva is komoly alvilági befolyással rendelkező figura puszipajtása, cinkosa, az exfőügyész, Dobroslav Trnka újra főügyész lehessen. Vagy az alvilágot gyaníthatóan hozzá hasonlóan ugyancsak kiszolgálni hajlandó távirányított végrehajtó, egy maffiabáb kerüljön a főügyészi funkcióba.

A szóban forgó videófelvételek egyébként jelen pillanatban sokkal autentikusabbak, mint a Gorilla-ügyiratként elhíresült szöveg. Amelyben bizonyos kétes hírbe keveredett nagyvállalkozó, a macája meg egy Dzurinda-kormánybeli miniszter konspirálnak arról, hogy miként lehet ellopni a közvagyont. Azért evidens ez, mert a Gorilla-ügyiratként nyilvánosságra csempészett szöveg egyelőre nincs alátámasztva olyan kézzelfogható dokumentumokkal - sem hang-, sem pedig videófelvétellel - mint ami Sulík meg a rendőrség által alvilági bossnak tartott figura haverkodását bizonyítja.

Ennek ellenére, miután a Gorilla-ügyirat napvilágra került, olyan társadalmi háborgás kerekedett belőle, amilyenre az 1989-es rendszerváltás óta nem volt példa...

A Sulík esete a maffiával című „dokumentumdráma” viszont egyelőre korántsem részesül efféle fogadtatásban. Talán azért, mert a média nem ült rá annyira, mint a Gorilla-ügyirat című fantasyra? Tényleg, vajon miért nem...?! Vagy mert az ilyesmire fogékony tömegeknek egyszerűen megülte már a gyomrát a politikai osztály tagjainak vélt vagy valós undorító üzelmeiből összehordott moslék?

Nos, ezen a ponton vetődhet föl joggal a kérdés, tulajdonképpen nem ez volt-e a céljuk azoknak a rejtélyes ismeretleneknek, akik az előrehozott parlamenti választások kampányának kezdetén kiszivárogtatták, majd profi módon afférrá tupírozták a Gorilla-affért? Ha igen, mégis kiknek állhatott ilyesmi érdekében? Egyrészt talán azon semmiből kreált politikai egyletek ötletgazdáinak, amelyeket kifejezetten az előrehozott parlamenti választásokon történő részvétel céljából indítottak el. Vagy azoknak, akik ugyancsak a politikai haszonlesés szándékával totális káoszt akartak előidézni főként a politikai jobboldalon? Nincs kizárva persze az sem, hogy tulajdonképpen a rendszerváltás óta elszabadult hajóágyúként funkcionáló titkosszolgálatok önös érdekű hatalmi játszmájának vagyunk tanúi. És végül legalább ennyire motiválhatta a Gorilla-affér kirobbantása magát a konkrét alvilágot! Amely egyik rendőrség által feltételezett fejének susogott és köpött Richard Sulík!

Bárhogy legyen is, Sulík lelepleződése a Gorilla-afférral együtt olyan undort válthat ki a köznép körében, különös tekintettel az olyan emberekre, akik nem húgyagyú pártkatonák, és legalább kettőig képesek számolni, ami totálisan szétbarmolhatja a március 10-én esedékes választások után a rendszerváltás óta úgy, ahogy megállapodott, hagyományos parlamenti erőviszonyokat. Az egész eddig létező pártstruktúrával együtt. Ami egyébként egyáltalán nem jelentene komoly problémát, ha ennek a pártstruktúrának jelen pillanatban legalább nagyvonalakban látni lehetne a hiteles alternatíváját!

Csakhogy ilyesmi egyáltalán nem látszik! Legfeljebb kétes hírű kalandorok, prosztó szélhámosok, közéleti kérdésekben tök dilettáns fafejek, és persze az ilyen helyzetekben mindenkor tenyésző idióták meg a sleppjeik sejlenek föl a közéleti szutyok ködfüggönye mögül.

Mindent összevetve: igencsak szarul állunk! Mármint társadalmilag en bloc. A legutolsó csövestől kezdve, az egyszerű melóson, az értelmiségieken át egészen a tisztességesen küszködő vállalkozókig mindenki meg fogja fizetni ennek a gyomorforgató hányadéknak az árát...

A felelősséget pedig, bármilyen furcsának tűnik is, azok a választók viselik majd, akik a butaság, a jogos felháborodottság vagy a vak trucc által befolyásoltan nem mennek el március 10-én választani. Meg persze azok, akik ugyanilyen okokból a frissen összefércelt, de annál hangosabban ripacskodó gittegyletekre, a potenciális bűnszövetkezetekre, a Sulík-féle nyegle gazemberekre és általuk közvetve vélhetően a konkrét maffiára voksolnak majd. Lehet, hogy ez is volt az alapvető cél...?