Orbán segítsége

Ardamica Zorán | 2012. április 28. - 12:31 | Vélemény

In medias res – Orbán: „Etnikai alapokon álló nemzeti pártok nélkül a határon túl magyar közösségek nem tudnak sikeresek lenni – mondta a miniszterelnök pénteken a szabadkai Népkörben, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) kampányzáró rendezvényén. Felvidéken látható egy próbálkozás vegyes párt létrehozására, amely ugyan elvitte a magyar voksok egy részét, azonban semmit sem tudott az általa korábban elmondott célokból megvalósítani a közös kormányzásban, ugyanakkor meggyengítette a nemzeti pártot.” (MTI/para)

Amint azt éppen Szlovákiában láthatjuk, etnikai alapokon álló nemzeti pártokkal sem. Egy olyan multikulturális közösségben, ahol a lakosság kb. 20 százalékát kisebbségek alkotják, melyekből több is van, s amelyek politikai / ideológiai alapon nem egyöntetűek, mert nem lehetnek azok társadalmi differenciáltságuk okán, a kisebbségek hatékony védelméhez minden jel szerint (az etnikai párt másodszor is kiszorult a parlamentből minden fideszes „segítség” dacára) újabb, legalábbis a 19. századhoz mérten újabb stratégia szükséges. Nem biztos, hogy a Híd „vegyespárt” stratégiája a jó és a célravezető, de nem azért, mert nem etnikai alapon szerveződik, hanem konkrét politikai lépéseinek köszönhetően.

Az pedig, hogy a Híd sikeresebb-e, vagy sem az MKP-nél másfél év koalíciós kormányzás után, elég relatív. Az utóbbi napokban például Bugárnak köszönhetően nevez ki állítólag Fico kisebbségi kormánybiztost, nem az etnikai párt közbenjárására. Prezentálhatja ezt a Duna Tévében a kormányzat embere visszalépésként a korábbi állapothoz képest, amikor a kisebbségi ügyekért kormányalelnök felelt, ám nem érdemes elfelejteni: a legutóbbi kormányalelnököt szintén a Híd adta, s nagyobb kompetenciákra tett szert másfél év alatt, mint előtte ugyanebben a pozícióban hosszabb időt eltöltő Csáky Pál.

Mit tudott a „voksokat elvivő” vegyes párt megvalósítani, valóban kérdés másfél év kormányzás után. Viszont fogadjunk, hogy teljesen egyértelmű lesz az új Fico-kormány első száz napját követően...

Meggyengítette-e a nemzeti pártot? Ez két kérdés. 1. Meggyengítette-e? Amennyiben az MKP azt hangoztatja lépten-nyomon, hogy ők ugyanannyi szavazatot szereztek, amennyit előző alkalommal, akkor bizony maga az MKP cáfolt rá Orbánra. Nem. Nem gyengítette meg. Matematika, uraim...

Amennyiben gyengébbnek tűnik a mostani MKP a réginél, talán érdemes lesz átfuttatni mondjuk egy divatos minőségbiztosítási teszten... A minőség a lényeg ugyanis, nem az etnikum. (Engedtessék meg egy triviális hasonlat: így van ez az olyannyira kárhoztatott vegyes házasságok esetében is...) Nos, ha a Híd annyira semmire se való Orbán szerint, akkor hogyan tudta meggyengíteni a nemzet megmaradásának letéteményesét? 2. Az MKP nemzeti párt??? (Lehet hangoztatni, és ezzel abban a közegben, ahol éppen kiesett a parlamentből Slota és talán örökre Mečiar is, halálra ítélni... Bizonyára megköszöni majd az MKP OT.)

Persze, persze, ez nem arról szól, amit a szavak jelentenek... Ez egy hegyi beszéd a sok közül. Ez Orbán beavatkozása a szerbiai és a román választási kampányba, ez a határon túl létrejött Fidesz-szatelitek verbális billboardja, ez egy populista és hazug, de mindenestre nem igaz, az egyes utódállamok politikai és demográfiai, szociális, etnikai struktúráját, azok különbségeit szándékosan figyelmen kívül hagyó, demagóg duma. Aki pedig mást várt tőle az utóbbi két (24) év tapasztalata alapján, az naiv. Kedves határon túli magyarok, „vigyázó szemetek Párizsra (és Pozsonyra) vessétek” inkább, abból lehet mostanság tanulni az etnikai alapú politizálás előnyeiről és hátrányairól.

Mert nem Orbán, Kövér vagy Semjén szánalmas nemzetárulózása minősít majd egykor, hanem a nemzet.