Tarlós betiltaná Orbánt (…második látásra)

Ardamica Zorán | 2012. április 30. - 13:35 | Vélemény

Igazából első látásra nincs is köze egy Szlovákiában netre kerülő magyar portálnak ahhoz, mivel foglalkozik Pesten a Fővárosi Közgyűlés. (Azt ti csak szeretnétek!) Másodikra már van.

Hiszen a magyar főváros bizonyos értelemben mindannyiunk fővárosa. Hiszen az interneten nincsenek földrajzi határok, s portáljainkat nem kisszámú külföldi (ad absurdum: magyarországi magyar) is olvassa. Hiszen közjogi nemzetegyesítés… Hiszen…

…És jön a lényeg: a közgyűlés gyönyörűen (otrombán) illusztrálja, miként épül be a magyar társadalomba, annak felülről lefelé építkező (normális helyeken, ugyebár fordítva van) rendszerébe a hatalom mocska. Tudjuk. Ez a bélsár és a gravitáció esete. De igazából sem a bélsár, sem a gravitáció nem tehet róla. Fejétől bűzlik ugyanis a hal, a bomlasztó baktériumok pedig ebben a melegben (ez itt véletlen) rohamosan szaporodnak.

Budapest szigorítaná a közterületek használatát. (Mondjuk, inkább élhetőbbekké, használhatóbbakká tehetné őket: takarítás, közlekedés, parkolás, zöldövezet, miegymás…) Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor, Németh Zoltán, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője, valamint Pokorni Zoltán és Németh Szilárd képviselők álltak elő javaslatukkal, mely szerint környezetkárosító, a közbiztonságot, egészséget veszélyeztető tevékenységre valamint "megbotránkozást keltő vagy obszcén felvonulásre"nem adnának engedélyt.

Igazából első látásra nincs is ezzel semmi gond. Másodikra már van. Kettő is. Az egyik, hogy populista, végrehajthatatlan, potenciális visszaélésekre okot adó baromság. Aki ezt be akarja tartatni, annak simán meg kell szüntetnie Budapestet. Pesten lenni önmagában is környezetkárosító ( pl. bablevesből metángáz), autóval vagy tömegközlekedni még károsítóbb, de gyalog is, mert felvered a sarkaddal a port stb. A közbiztonság dettó ott kezdődne, hogy meg kellene állítani a közlekedést… Vagy például – képletesen mondom, nehogy rám szálljon a TEK – defenesztrálni a városvezetés jelentős részét… Egészségről pedig az ország és a nemzet fővárosában beszélni gyakorlatilag provokatív cinizmus. A másik probléma a kamu. A vetítés, a parasztvakítás. Mert mikor világosodott meg az említett pár úriember? Illetve mi történt, hogy most hirtelen megvilágosodtak környezetkímélés, egészségügy és a közbiztonság ügyében? Eddig minden tökéletesen rendben volt?

Hát hogyne… A megvilágosodás (elsötétülés) oka az, hogy a rendőrséget a bíróság másodjára is homlokon hajította törvénysértő döntését anuláló határozatával melegfelvonulás-ügyben. Ha nem megy úgy, majd megy így, gondolták, és a rizsázó javaslatot megfejelték azzal, hogy ne engedélyezzenek „megbotránkozást keltő vagy obszcén felvonulás” -t.

Világos, ugye?!

Azonban ezzel is van három kis gond. Az egyik a most tovább fokozódó arrogancia és a szűkkeblű szarrágás (az eufemisztikus bélsár ideje ezzel lejárt), erről itt már múltkor esett szó. A másik, hogy az eddig naivitásból vagy hiú reménykedés kedvéért még aránylag normálisnak, belső ellenzékinek tartható Pokorni szintén látványosan beállt a Fidesz-jugendbe (fiatal is, demokrata is, lába is van, miért ne állhatna)… A harmadik bibi megint csak a betarthatatlanság lenne, ha az képezné a javaslat lényegét. De nem így van. Eleve mindenki tudja, hogy megbotránkozni bármin lehet (én például azon ugyancsak megbotránkozom, hogy az ég nem szakad rá erre a bandára sem közterületen, sem magántelken – betiltották neki rendeletben?) Csúnya bajuszon, vágatlan körmökön, undorító beszéden (ugye, ne mondjak példát), de esetleg vizuális környezetszennyezésen is, mely egy előbbi definícióba szintén illik: az államtitkár asszony (melyik, melyik…) kilép a hivatala ajtaján. Vagy Tarlós István nyilvánosan, közterületen mosolyog… Obszcén felvonuláson szintén mindenki azt ért, amit éppen akar. Én legutóbb Orbán március 15-i tömegrendezvényét tekintettem annak. Annál obszcénebb nem kell!

De azért mégse egy Tarlós tiltsa már be Orbánt! Pedig az ő esetében eltérően a többitől, szinte biztos, hogy gyomorforgató tevékenység van kilátásban, ezt – hótzicher – előre lehet bocsátani. Hiába igyekeznek felzárkózni az urak, még mindig csupán satnya kópiák… Minden más esetben fantáziálna a közterület-foglalási engedélyt (nem) kiadó intézmény.

Uraim, tényleg nincsenek a fővárosban problémák, hogy mesterségesen kell őket kreálni?! Igazából első látásra nincsenek? Tessék akkor másodszor is körülnézni. Kezdhetik akár egy tükörrel. (Miért a Duna víztükre jut eszembe másodszorra?)