Homofób ante portas

Barak László | 2012. május 14. - 07:44 | Vélemény

Ha egy hülyéből politikus lesz, általában kétféle módon igyekszik föltűnést kelteni. Ha alapból ostoba, illetve primitív, szükségtelen vetítenie. Elég, ha önmagát adva szennyezi a közbeszédet. Ha viszont, megvan a magához való esze, ám kellőképpen aljas, a legalpáribb tömegigényt meglovagolva igyekszik megkapaszkodni az uborkafán.

Ennyi juthat az ember eszébe egy Štefan Kuffa nevű egyszerű lélekről. Akivel talán egyik vidéki pártépítő hakniján, valami isten két lábon járó barmai által leélt kocsma büdös klozetjében ismerkedhetett meg két disznó vicc között a zagyva populizmus föltalálója, Igor Matovič.

Történt eztán, hogy ez a Štefan Kuffa a márciusi előrehozott parlamenti választásokon a Matovič fémjelezte „egyszerű emberek” listájáról bejutott be a parlamentbe. Hogy immár Matovič parlamenti spanjaként bizonyítson. Kuffa ugyanis a múlt héten Matovič társaságában arról sóderolt a sajtónak, hogy szerinte a homoszexuálisok betegek. És hát felelőtlenségnek(sic!) tartja, hogy egyedül futkoshassanak az utcán!

Arról nem volt szó, azért rágott-e be homoszexuális polgártársaira, mert valahol Európában ajánlatot tettek neki némi numerára az utcán. Avagy, hogy csupán haszonelvű exhibicionistaként szeretné karanténba zárni őket.

Amint nyilván azon sem gondolkodott el, hogy tulajdonképpen ő is más. Hiszen evidensen ostoba vagy aljas. Tehát épp az ő receptje szerint akár neki is meg lehetne tiltani, hogy felügyelet nélkül grasszálhasson normális emberek között.

Itt tart a demokrácia szlovákiai gründolásának több mint két évtizedes erőltetett menete. Vagyishogy a vélemény- és általában a szólásszabadság jegyében egy síkhülye tag, „alkalom szülte politikusként“ a tőle szexuális orientáltságban különböző állampolgárok esetleges kényszergyógykezeléséről hangosan gondolkodhat. Következmények nélkül. Ami civilizált körökben akkor is komolyabb bunkóságnak számít vendéglátód terített asztalának leokádásánál, ha bizonyos gruppokban – értsd, szemforgató szentfazekak nyájai, idült kretének, irigykedő impotensek vagy virtusból homofóbok hordái stb. – valóban tagadhatatlanul létező igény a vonatkozó szemforgatás, utálkozás, kirekesztés. Amit Kuffa egyébként az őt jellemző primitivizmussal úgy „finomított”, hogy a melegekkel „speciálisan kellene foglalkozni“.

Ez van. Kuffából ugyanúgy nem lesz magyar mangalicaszalonna, mint az ugyancsak homo- és xenofób, ráadásul szarszájú Ján Slotából. Akinek a szlovák parlamentből megesett kényszerű távozását a minap a túlmozgásos Alojz Hlina – Kuffa frakciótársa(!) – ünnepelte a rá jellemző harsánysággal. Rájött-e már vajon, hogy előre ivott medve bőrére…?

Az írás olvasható az Új Szó hétfői számában is.