A házelnök házhoz megy

Szerbhorváth György | 2012. június 11. - 13:44 | Vélemény

A házelnök többet van mostanság a Székelyföldön, mint otthon. Kiköltözhetne, láthatólag jót tesz neki a hegyi levegő. De mi is a történet lényege?

Noha az MTI-nek már nemigen lehet hinni, hisz hazudnak, csúsztatnak, mószerolnak, azért feltételezhetjük, hogy legalább a rezsim embereinek mondatait hithűen adják vissza. Például az alábbiakat, amelyekből most kihagyjuk a földrajzi jelzők, személynevek és a pártnevek némelyikét, s az olvasónak mintegy játékosként kell kitalálnia, hol járunk. A nyeremény egy ingyenes parlamenti séta, a házelnök vezetésével (Budapesten, oppardon).

Szóval, ki és hol mondhatta ezt? (Bár már a fentiekből is könnyen kisakkozható.)

„(…) úgy reagált, hogy szerinte tévednek azok, akik szerint kívülről avatkozik be valamilyen (…) magyar ügybe. Úgy vélte, hogy az egykori kommunista állampártok egységére emlékeztet az az egység, amelyet az (… - és itt egy párt neve jön) megkövetel.”

Továbbá „(…) azt mondta, hogy azok osztják meg az (…) magyarságot, akik nem engedik, hogy különböző értékrendek megnyilvánuljanak az egységes képviseletben, és kiszorítják a másként gondolkodókat. Ő viszont arra buzdítja az (…) magyarokat, hogy éljenek a választás szabadságával, a magyar pártok pedig tárgyalóasztal mellett kössenek kompromisszumot.”

Bingó, talált: ezt bizony a román medvéket hajkurászó Kövér László mondta a Székelyföldön, az erdélyi magyarság kapcsán, és természetesen az RMDSZ-t ócsárolta, miközben Szász Jenőnek és a Magyar Polgári Pártnak kampányolt. Különösebb pozitív hozadék nélkül, s ez a hab a tortán. Az meg már a vicc kategóriáját súrolja, hogy Szász annak örvendett, sikerült lenyomniuk a dettó orbánista és fideszes, Tőkés-féle Erdélyi Magyar Néppártot, úgyhogy az MPP marad a konzervatív erdélyi magyarok vezető ereje. Sok boldogságot nékik.

Mondjuk, én magasan leszarom, hogy ki kinek kampányol, az sem zavar, ha külföldi politikusok, énekesek és sztriptíztáncosnők jönnek, nincs ez másképp sehol a világon, tehát nem gondolom azt, hogy Kövér beleszólna Románia belügyeibe. Csak míg az USA-ban magától értetődő, hogy nótafák, színészek stb. kampányolnak egy-egy elnökjelölt mellett, azért őket senki meg nem szólja. Ám Magyarországon a színészeket, énekeseket kihajítják a közmédiából, abban nem szerepelhetnek többé, nem léphetnek fel önkormányzati ünnepségeken, ha nem a kormányoldal szekerén ülnek (tolásnak nem mondanám).

De ez esetben az a furcsa, hogy Kövér szavaival voltaképp egyet is érthetünk. Igenis, ne legyen kötelező (kvázi)egység, azt senki ne oktrojálja rá az erdélyi magyarságra, nyilvánuljanak meg különböző értékrendek (bár kissé zavaros, hogy ezt Kövér mégis az egységes képviseletben képzeli el…) Aztán meg legyen kompromisszum, ja, legyen, jó nagy. És amikor a másként gondolkodókról is szót ejtett, hogy nem éri meg kiszorítani őket, hát majd el sírtam magam, hogy igen, végre, Kövér ismét a régi!

Csak a poén az, hogy mindez nem egyezik a Fidesz határon túli magyarok iránti hivatalos politikájával. Mert Orbán nemrég a Vajdaságban azt mondta: ők mindig a legerősebb magyar érdekképviseletet támogatják, tehát ott a VMSZ-t. Akkor miért támogatják a kisebbet Romániában és Szlovákiában is? Kövér magasról tenne Orbán, a Fidesz politikájára, és önjáró, mint egy elszabadult kalózhajó?

Igen, ez is elképzelhető, Kövértől főleg. De mégsem. Egyszerűen arról van szó, hogy hazudnak reggel, délben és este, mert amit érvényesnek találnak Erdélyben, annak pont a fordítottját szajkózzák Szabadkán vagy Pozsonyban, Budapesten meg legfőképp semmit. Mert a saját közvélemény-kutatásaik is arra utalnak, hogy a magyarországi magyarok többségét rohadtul nem érdekli, mi van odaát (ideát), és ezzel a kártyával lehet ugyan pár pontot, pluszszavazatot szerezni, de döntő mértékben nem. (Kivéve akkor, ha minimális lesz a különbség, aztán majd buszokkal hozzák át szavazni a határon túliakat, vagy szervezik meg ott erős kontroll alatt a választást).

Az meg egyenesen döbbenetes, hogy Kövér Erdélyben valójában a liberális kánont mondja fel – amit ifjú fideszesként vallott is: hogy a nemzeti egység fikció, különböző érdekek és értékek vannak, s mindnek helye van a nap alatt. Mondom, maximálisan támogatom ebben a házelnök urat, kezeit csókoltatom. De Pesten miért vaskos jobboldali konzervatív, aki legszívesebben kihajítaná a parlamentből az ellenzéket? Ha másképp nem megy, azon az alapon, hogy nincs nyakkendőjük, ha meg van, biztos rossz színű, azért. De mi a rossz szín?

Vajon mi történhetik azon az úton, amely a magyar fővárostól Székelyföldig tart, s íme, megvilágosodik Kövér, aki még elvhűnek mondható a többi hataloméhes, pragmatikus fidesznyikhez képest. Fejbe verik magukat valamivel? Borral-sörrel, vagy füvet szívnak, esetleg egy csíkot Nyírő hamvaiból is felnyomnak? Esetleg ott, az első cujkától (vigyázzunk, az alap a deci!) veszik be a ballib kanyart?

Nos, az az olvasó, aki erre tudja a választ, tényleg meg lesz híva a parlamentbe, állandóra, mert valamit nagyon tud.