Parasztvakító szabadságharcosok

Barak László | 2012. július 2. - 07:34 | Vélemény

Robert Fico a döglesztő melegben szombaton nyilvánosan beszólt a Szlovák Gázműveknek (SPP), hogy ne izéljék a népet. Ne álmodozzanak itten gázáremelésről! De nem ám azért, mert nem indokolja a világpiaci ár. Vagy, mert már a mostani gázártól is, amely a legmagasabb a közép-európai régióban, hülyét kapnak az emberek az éves elszámolásoknál. És nem azért, mert eleget fizetett már a pórnép (2011-ben cirka félmilliárd eurót!) a gázdíjon keresztül így is az államkasszába. Hanem azért ne izéljenek, mert nem vagyunk gyarmat! És kész! A Szlovák Gázművek francia meg német társtulajdonosai - vélhetően a gyarmatosítók - meg jobban tennék, ha eladnák a vagyonrészüket az államnak. Mondja a Szlovák Gázművekben jelenleg is 51 százalékot birtokló állam jelenlegi legfőbb képviselője, a mi jelenlegi kormányfőnk…

Bonyolult a képlet? Akkor leegyszerűsítjük: Egy állami többségű cég, amelynek alanyi jogon a mindenkori kormányfő, jelenleg Robert Fico a legmagasabb rangú képviselője, beszólt saját magának, hogy ne szívassa az ország népét gázáremeléssel. Ahelyett, hogy a gázművek munkaértekezletén eleve elvetették volna az állam emberei, hogy a cég gázáremelési szándékkal forduljon az árszabályozási hivatalhoz. Amely egyébként természetesen ugyancsak állami hivatal. És egyáltalán nem francia, német, zsidó, hottentotta meg ki tudja, miféle nációk gyarmatosítói uralják, hanem az állam. Konkrétan a jelenlegi kormányfő, Robert Fico emberei.

Ugye világos most már, hogy Robert Fico, az Európai Unió egyik leggátlástalanabb parasztvakítójaként, egyszerűen hülyének nézi provinciája népét. No és nyilván az Európai Unió valamennyi politikusát, főként azokat, akik a múlthéten egyeztek meg abban, hogy a jelenleginél nagyságrenddel komolyabb beleszólása lesz az EU-nak tagországai gazdálkodásába, pénzügyi politikájába. Ezeknek a EU-s lúzereknek nyilván fogalmuk sincs arról, mi vár rájuk, ha szándékuk megvalósul. Ha majd rá akarnak csapni például Fico, no és persze Orbán kezére, hogy ne szórják a pénzüket. (Utóbbi populista mutatványos ugye, dettó holmi sötétben bujkáló és a népjóléti rendszer ellen szervezkedő gyarmatosítók ellen fenekedve vezeti orránál fogva a bamba plebszet hatalomra kerülése óta.)

Vagy éppen jól tudják Nyugat-Európában Merkelék, hogy a populista ábránd- és kampánykormányfők akkordban lapátolják majd rájuk, mint gyarmatosítókra a fekáliát? Mivel már régen megegyeztek egymás közt, Fico, Orbán és, gyarmatosítókként az EU vezetői, hogy Közép-Európában már csak így megy ez, így kell ezt csinálni a hatalom bebetonozása érdekében? Hogy ezt a szakadt provinciát olyan primitív emberek lakják, akiknek létszükségletük az ellenségkép, az ellenség? És, hogy legalább ideig-óráig bármit le lehessen nyomni a torkukon, kreálni kell nekik külső és belső ellenséget, többek között vámpírbankárt meg a jólétükre törő gyarmatosítót…?

Hát nem is tudom, személy szerint nekem lenne-e kedvem közösködni szabadságharcos diliházakkal...

Az írás megjelent az Új Szó hétfői számában is.