Németh Zsolt berosált (vagy csak össze akarja zavarni a világot)?

Ardamica Zorán | 2012. július 11. - 13:11 | Vélemény

„Mert Bugár Béla és a Híd valamit jobban csinált, mint az MKP. És ezt az MKP-nak fel kell tudnia dolgozni, jó következtetésekre kell jutnia...”

Húsz forintos kérdés: Ki tetszenek találni, ki nyilatkozta ezt a hvg.hu-nak? (Na! A linkre kattintva könnyű...) Igen, hihetetlennek tűnhet, de Németh Zsolt, az Orbán-kormány külügyi államtitkára. Következő – nem tudom hány forintos, de komoly – kérdés: vajon mi áll ennek a hátterében?

Hát, azt minimum egy, max. három ember tudja szerintem jelen pillanatban. A minimum egy az maga Németh Zsolt, a maximum három pedig Németh Zsolt, Orbán Viktor és az esetleges harmadik. Már ha neki is megmondták... Az az ember, aki az MKP-ban Fidesz-szemmel nézve rossz fát tett a tűzre. Vagy az, aki a Híd színeiben meggyőzte a nemzeti konzultációt, hogy mégis ők a jó magyarok. Szóval Colombo felesége – bizonyára létezik, csak...

Az ilyen üzenetnek súlya van... Nem szokás csak úgy ok nélkül beszólni a Mököpönek. Ez nem elszólás... Amíg valaki el nem kottyintja magát a történetről, addig mi laikus választópolgárok csak találgathatunk. Rajta hát:

Vajon az a – bár mostanában mintha pihent volna – Csáky, akinek a megnyilvánulásai egyre inkább hajlanak el jobb(ik)ra? (Naná, hogy növekszik a Jobbik-szimpatizánsok száma Szlovákiában – olykor tutira magyarországi pénzből fizetett portáloknak is hála.) Bár a szélsőségek – beleértve Csáky legutóbbi vérciki Burma-elemző hátrabukfences szösszenetét egy másik portálon (bocs, de nem vagyok hajlandó linkelni, lásd inkább ezt a blogot az ügyről ) – egyelőre bőven „beleférnek” Orbánéknak. Mármint a belpolba, abba minden belefér (na ezért is jön föl a Jobbik...). A külpol meg ugye más kérdés, az legyen az az örökös külügyér Németh dolga, mossa csak tisztára a szennyest.

Netán valaki keresztbe tett valakinek?

Vagy csak elő kell készíteni a terepet a várható európai történéseknek?

Netán Németh megvilágosult volna, hogy csak úgy felcserélte a sakkfigurákat a leghátsó sorban?! Vagy csak a mozdulat hasonlít?

Nem. Nem kellett neki megvilágosulnia. Németh évtizedek óta többet és hitelesebb forrásokból tud az itteni magyarságról, mint azt Csáky vagy akár az MKP elnöke valaha gondolná... Aztán csak a vitorlákat fordítgatja az éppen sűrűbb politikai szmog szerint.

Magyarországnak most épp nem érdeke vacakolni. A kampányok véget értek, befuccsoltak, elég sokba kerültek mindenféle szempontból. Európa és az IMF figyel (Matolcsyt kivéve, persze, de neki mindegy...), a Fidesz-százalékok zuhannak, rosszabbul élnek Magyarországon, mint két éve. Közben Romániában megőrültek páran (itt a tutkó alkalom, hogy Orbánból Fico-mintára jófiúcska váljék, Ponta meg maradhat az ügyeletes ördög), az RMDSZ-nek véresen habzik a szája, szorul a hurok a Selye Egyetem és az állampolgársági katyvasz miatt, ráadásul a szlovák kisebbségi kormánybiztos is hidas. Hugh Grant (kicsoda? na ne... deee) ugyancsak beszólt, márpedig ő állítólag egy csomó nőnek (azaz potenciális szavazónak) bejön...

Elkelne már végre egy kis nyári nyugi a pesti (na meg a brüsszeli – tessék csak figyelni, mik következnek!) izzasztó kamrában, akarom mondani kánikulában. Elvégre mindenki elfáradhat, még Hajrámagyarország és az ő vezetése is. Ha ezek nem hagyják magukat irányítani, akkor tárgyalni kell. A „támogatások” mint nemzetegyesítő eszköz már úgyis nevetségessé vált pitiáner elosztási mechanizmusai (mechanizmusai???? hahaha) és még pitiánerebb összege miatt, a külhoniak megtanultak számolni... Mert ugye többet hoz egy kisebbség konyhájára például a kormányban ülni és aktívan alakítani a költségvetést, mint aprócska, büdös koncot várni Orbán kutyáitól.

Szóval marad a tárgyalás, a kapcsolatok utólagos rendezése, a Mököpö a gyalogokkal meg vegye észre magát, nem csak jutalomfalatkák által lehet itten nemzetegyesíteni, hanem izomból is. A játékos akkor rosál, amikor neki tetszik, illetve amikor a táblán az állás engedi / kívánja. Meg aztán a Hídnak se „árt”, ha otthonában aktuálfideszesnek nézik pár hónapig...

Mondjuk, az MKP jelenlegi formájához képest (tisztelet és némi értetlenség a még mindig kitartó kivételeknek) nem kell nagy vaszizdasz ahhoz, hogy bárki bármit jobban tudjon, mint Berényi pártja. De a vetélkedő legfontosabb kérdése mégis az: vajon konkrétan, de tényleg konkrétan mi az a jó édes „valami”, amit a nemzetáruló, liberális, oligarcha-bérenc, Ficóval előnyökért lepaktáló satöbbi Bugár „jobban csinált”, mint a gorillamentes, nemzetmentő, autonomista, konzervatív(baljobb)keresztény, etnikai magyar párt?

Már úgy, az általános mindenen kívül... (Amely „mindennel” korántsem állítom azt, hogy a Híd az abszolúthoz képest jól csinálja! Mert ugyebár ne Berényi tempója és munkaminősége legyen már a mérce.) Szerintem legkésőbb ősszel megtudjuk. Csak be ne rosáljunk tőle...