Vaddisznók a magaslesen, avagy kik és miért vadásznak a Paraméterre

Ezt is megértük, a dunaszerdahelyi termálfürdő fura ura, Somogyi Gábor jogi lépéseket fontolgat a Paraméter ellen. Mivel a minap megírtuk: egy általa alkalmazásba vett zólyomi hölgy rászólt dunaszerdahelyi beosztottjaira, hogy ne beszéljenek magyarul a munkahelyükön. Nehogy azt higgye, őt beszélik ki. Másrészt meg állítólag valami nyitrai illetőségű kuncsaft e-mailben kifogásolta, hogy a fürdő személyzete magyarul karattyolt a jelenlétében.

Mindezt, nem mellesleg, tanúsította Garay László (MKP) képviselő is. Ő a termálfürdőt üzemeltető önkormányzati részvénytársaság igazgatótanácsának tagjaként vonta kérdőre a nyelvrendőri szerepbe tévelyedett zólyomi hölgyet. Akinek egyébként ugyancsak esze ágában sem volt letagadni, amit tett.

Somogyi igazgató eztán gondolhatta azt, hogy nincs más hátra, mint előre. Illetve, hogy muszáj előre menekülnie. Már, ha nem akarja megenni, amit „nyelvészkedő” kolléganője kotyvasztott neki. Fogta hát magát és az afférról közzétett Paraméter-beszámoló alá a saját, sőt az általa képviselt Thermalpark DS nevében (sic!) kommentárként a következő szöveget suvasztotta be:

„Köszönöm szépen a kedves újságírónak a szenzációhajhász cikket, a féligazságokat és a szándékos ferdítéseket.  Egyben megerősítem a fürdő hivatalos álláspontját, miszerint a magyar nyelv használata egyáltalán nincs betiltva, sőt célunk az, hogy minden kedves vendégünkhöz lehetőség szerint saját anyanyelvén szóljunk.  Célunk mindenek felett a politikamentes sikeres működés, ezért minden kedves látogatónk jogos meglátását és véleményét szívesen vesszük - amennyiben lehetséges közvetlenül nekünk, hogy módunkban legyen arra megfelelően reagálnunk.   Köszönöm a megértést és az együttműködést. Üdvözlettel, Somogyi Gáborigazgató THERMALPARK DS“

Nos, Somogyi igazgató szövegéből talán nyilvánvaló, izgatási szándékkal ötölte azt ki. Mégpedig annak a sajtóterméknek a rovására, amelynek riportere - hivatásbeli kötelességét teljesítve - nem tett semmi mást, mint azt, hogy az esemény valamennyi érintettjét, természetesen Somogyit is megszólaltatva beszámolt a történtekről. Akárcsak egy falusi csősz, miután rajtakapott egy tolvajt… És mit tesz isten, nekiáll magát épp úgy mentegetni a tolvaj, mintha ő fülelte volna le a csőszt…!

Aszta...!!! Nehogy már a vaddisznó lövöldözzön a magaslesről, édes úr!

Tovább is van, mondjam még? Somogyi szerecsent nyilván nem elégíthette ki önmaga mosdatása. A Duna TV hétfőn dunaszerdahelyre riasztott stábjának nyilatkozva ugyanis megint a Paraméterre igyekezett kenni a saját piszkát. Egyenesen jogi elégtételért kiáltó „hitelrontásnak“ minősítve most már a portál állítását, amely szerint a termálfürdő zólyomi étteremvezetője anyanyelvük mellőzésére szólította föl beosztottjait. Tette ezt abban a tévériportban, amelyben viszont az egyik - talán kellőképen nem kiokosított(?) - beosztott tételesen megismételte azt, amiről a Paraméter beszámolt. Mármint, hogy az igazgató által Zólyomból beszerzett, magyarul egyáltalán nem értő étteremvezető tényleg fölszólította a személyzetet: ne beszéljenek magyarul, mert magyar nyelvtudás híján nem biztos benne, nem őt beszélik-e ki… A megszólaltatott beosztott persze ugyancsak megemlítette azt az étterem vezetőjének küldött titokzatos e-mailt, amelyben egy szlovák vendég kifogásolta a magyar nyelvhasználatot…

Ez van. Nem is igen kellene tehát most már itt a Paraméteren azt ragozni, hogy Somogyi Gábor mekkora sunyiságra képes, hogy ijedtében, avagy eredendő pökhendisége miatt mennyire vesztette el józan ítélőképességét. Ráfér viszont néhány keresetlen mondat annak a Duna TV-nek a stábjára, amelynek tagjai szemrebbenés nélkül beszálltak egy ilyen méltatlan szerecsenmosdatásba. Holott, ha valahol Európában kap néhány pofont, mondjuk egy bagatell nőügy miatt valamilyen magyar kamasz, általában máris magyarverést, népírtást vizionálnak és fabulálnak az ügyből. Most viszont, amikor épp Dunaszerdahelyen, Szlovákia legmagyarabb járási székhelyén tett kísérletet valaki a magyar nyelv szabad használatának korlátozására, csak azért, mert felkészületlen dilettánsok, avagy valamilyen oknál fogva, esetleg politikai alapon utálják a Paramétert, netán egy tányér "magyar gulyásért”, még stílusosabban szólva, egy lavórnyi fürdővízért képesek voltak egy olyan felhangú tudósítást produkálni a cselekményről, amelyben az elkövetők helyett tulajdonképpen a cselekményről beszámoló, azt tisztességesen dokumentáló sajtótermék keveredik a hazudozás gyanújába.

Mindez pedig sajna mindössze annyit bizonyíthat, hogy a Duna TV magyarországi adófizetők pénzén eltartott munkatársai nem csupán az ügyeletes magyar kormánykörök lakájaivá züllöttek, hanem a határon túl is képesek bármire. Amely tény sokkal undorítóbb annál, mint amit egy olyan szerencsétlen, vezetői posztra teljességgel alkalmatlan alak művel, aki nyilvánvalóan a bőrét mentendő sumákol, csúsztat, vagdalkozik a nyilvánosság előtt. Többek között hitelrontásról zagyválva, miközben a hitelességről esetleg annyi lehet a sejtése, mint egy bűzös borznak a parfümről.