Uz Bence Nobel-díjat kapott!

Buchlovics Péter | 2012. november 21. - 21:45 | Vélemény

Még gimnazista koromban történt, hogy Urbán tanár úr egyszerre nyomta a kezembe Nyirő József Uz Bence című regényét és Tamási Áron Ábel-trilógiáját. Uz Bencét halinakötésben, ahogy dukált.

Egy szó, mint száz, akkor elolvastam a Nyirő-regényt és Tamási trilógiáját is. Fura, de így, majdnem 30 év távlatából elsőre az Uz Bence színei, ízei, humora, helyzetei, párbeszédei ugranak be, maga a mese, az agyafúrt székely észjárás és humor, az erdő- és természetleírások, na és Uz Bence, a romlatlan, tiszta hős. Mese az egész, idealizált világ, eszményített hőssel, de nekem, akkor, a kamasz olvasónak nagyon is bejött, most is jó szívvel gondolok az Uz Bencére, egy kicsit olyan, mintha magyar indiánregényt olvastam volna.

Ez áll az Ábel-trilógiára is, de Nyirő az Uz Bencében számomra sokkal humorosabb, nyersebb és életszerűbb. Kamaszként tehát nem véletlen, hogy sokkal inkább nyújtott kellemesen maradandó olvasmányélményt. Mondom ezt akkor is, ha tudjuk, ki volt Nyirő József, ha tudjuk, hogy míg Szerb Antalnak, Radnótinak pusztulnia kellett, Nyirőt keblükre ölelték a nyilasok, de komázott ő velük boldogan és hosszasan, a végsőkig. Mondom ezt még akkor is, ha tudjuk, hogy a most regnáló magyar kormány épp Nyirő politikai és világnézeti szempontjai alapján gyárt belőle erőszakkal is fétist és kultuszt. Az újratemetése kapcsán történt fiaskót és abszurd ízléstelenség-sorozatot már nem is említve.

Ebben a pillanatban viszont azt mondom, hogy még Uz Bence is betegre röhögné magát – ha valaha is élő személyként létezett volna -, elolvasva az Emberi Erőforrások Minisztériuma Halász János kulturális államitkár által aláírt levelet, melyben az államtitkár úr roppant szorgalommal és sietséggel biztosítja és nyugtatja meg Szávay István jobbikos parlamenti képviselő urat, nehogy már megsértődjön. Mert úgymond "A konferencián elhangzottakkal szemben a Nemzeti Alaptantervbe bekerült új szerzők: Wass Albert, Szabó Dezső, Nyírő József, Uz Bence". Ráadásul hozzáteszi még, hogy a minisztérium nem támogatta azt a konferenciát, amelyet az MTA A Nemzeti konzervativizmus irodalomszemlélete címmel rendezett.

Azt leszámítva, hogy az államtitkár szinte beosztottként, hajbókolva sietett megnyugtatni a parlamenti képviselő urat, nehogy infarktust kapjon felháborodásában, mert, mint azt Szávay számon kéri, "Meddig tűri még a Kormány a Magyar Tudományos Akadémián zajló nemzetellenes lélekmérgezést?"

Aha. Tehát ahelyett, hogy Halász János kulturális államtitkárként kikérne magának ilyen primitív provokációt és butaságot, ahelyett sietve magyarázkodik és nem, nem írja azt, hogy a Magyar Tudományos Akadémia független kell, hogy legyen- legalábbis szakmailag mindig és mindenkor és mindenkitől, te marha-, nneeeemmm, az államtitkár úr, aki egyébként Balog miniszter nevében válaszol, benyal és magyarázkodik. Tehát nem mondja azt az irodalmilag műveletlen balfasznak, hogy coki, te itt nem fogsz cenzúrázni, fenyegetőzni és alanyi jogon megmondani, hogy mi a helyes magyar irodalom és mi nem az, óh nem! Az államtitkár úr siet leszögezni, hogy Uz Bence szerzőt már felvették a Nemzeti Kulturális Alaptantervbe. Az írót, aki sose létezett… Ennyit a felkészültségről.

Magyarországon tehát minden rendben van a kultúrával, főképp akkor, ha azt teljes mértékben a Fidesz khm gondozza... De hát a miniszterelnök is egy irodalmi hős ugyebár, ha jól emlékszem Münchausen bárónak hívják….