A genetikai nacionalista

Szerbhorváth György | 2012. december 3. - 16:21 | Vélemény

A magyar kultúra újonnan kinevezett aczélgyörgye 80 éve maga nyírja a frizuráját. Ezentúl meg majd a nemzetietleneket.  Mert ő is származás szerint diszkriminál(na), mint a jobbikos Gyöngyösi.

Hajvágási szokásairól maga dicsekedett az index.hu-nak adott interjújában Fekete György, bár azt nehezen hisszük, hogy már egyéves korában maga csattogtatta az ollót. De akár erényként is elkönyvelhetjük, hogy nem költ a frizurájára – mint mondta, ha félretette volna a borbélynak szánt lóvét, már lehetne Mercedese is, de nincsen.

Mármost ez ki a francot érdekel? Mert engem nem – de jellemző, hogy Magyarország új Főművésze, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke beugrik egy riporter bulvár kérdésének, és hosszasan ecseteli frizurája hiteles történetét. Igaz, így legalább nem mondott további méteres baromságokat a Műcsarnok és minden más kulturális-művészeti intézmény új kondukátora. Mert az a pár „gondolat”, amit több interjúban is – az index.hu mellett a mandiner.hu-n, például – kisajtolt magából, eléggé rémisztő jövőt fest elénk. Pont azért, mert ködös, sáros, nyálas, mint mostanság a határ. Várjuk is a havazást.

Szóval, Fekete kifejtette a Mandínernek is, ki lehet az ő akadémiájuk tagja. Először is fiatal ember nem (bár pontos korhatárt nem mondott), vagyis a kultúrában teljes lesz a gerontokrácia. A fiatal művész nem művész, mert itt az csak az lehet, akinek már kiforrott életműve van. Oké – akkor a fiatalok húzzanak a nyálba, külföldre, ha elismerést akarnak. Bár hogy a hülyeséget rögtön meg is fejelje, Fekete hozzáfűzi, akad olyan művészeti ág, ahol korábban is már beérhet valaki, mint a zenében, a táncban, színművészetben. Kár, hogy ő csak saját generációjának tagjait ismeri, különben rájöhetne, hogy íróból is van fiatal, aki marha jó, meg minden másban is – például a fotózásban, amiben szerinte mi, magyarok korábban világelsők voltunk. Vagyis Fekete saját magába is belezavarodik, ha időt ad neki a riporter – és az az értelmes gondolatot megfogalmazni képtelen ember lesz a fő akadémikus itt. Kettő: az MMA tagja az lehet, aki átlagon felül folytat közéleti tevékenységet – hát hajrá, bár nem tudom, ők ezt min mérik le. Nyilván, aki a Heti Válaszba ír publit, az átlagon felüli, aki meg az ÉS-be vagy épp ide, a Paraméterre, az átlagon aluli.

De nem ezen kell kiakadni, hanem a harmadik szemponton, ami: „A nyílt és megvallott nemzeti elkötelezettség. Most nagyon sarkos leszek: az, aki kívülről gyalázza Magyarországot, valószínűleg nem lesz az Akadémia tagja, művészi kvalitásai ellenére sem.” (Csak zárójelben tesszük hozzá, hogy ezek szerint belülről szabad lesz Magyarországot gyalázni, legalábbis logikailag a fentiekből még ez következhet; íme, még egy eszement érvelés Feketétől.) És csak elmerengünk azon, hogyan kell nyíltan megvallani a nemzeti elkötelezettséget, ha ez is kritérium a tagsághoz: kiállunk a piacra, és naphosszat ordítjuk a népnek, hogy magyar vagyok, magyar vagyok, nemzetileg elkötelezett? Ja, de pardon: Fekete azért hozzáfűzi, hogy a nemzeti érzésnek az életműben kell megnyilvánulnia, mert mi, magyarok egy csomó művészeti ágban sajátos nyelvezettel rendelkezünk. Rendicsek – de akkor lesz egy bizottság, ami a művekben meglévő magyarságteljesítményt mérni fogja, lesz egy magyarométer, egy magyar-collstock? És amikor Fekete aszongya: „A nemzeti gondolkodású alkotó alatt azt értem, aki elsősorban a magyar nemzet problémáival foglalkozik.” – akkor az ő esetében, vagyis a belsőépítészetben ezt hogyan mérjük le? Van magyar érzelmet sugárzó lambéria?

De ez még mindig csak a hablaty föle, mert a mandiner-interjú végén derül ki, mire gondol ez a mélymagyar szurokba mártott zseni. Ti. hogy aki nem nacionalista, az itten ne számítson arra, hogy a művészeti élet részese lehet: „Illyés Gyula mondta egyszer, hogy a franciáknak nincs szükségük nacionalizmusra, mert a vérükben van. Nálunk sokakból hiányzik ez a genetikus érzés. A Magyar Művészeti Akadémia tagjaiból azonban nem hiányozhat.

Aha, genetika, nacionalizmus. És azért ezen már hüledezni kell. Mert amíg egy jobbikos esetében mintegy magától értetődő, hogy mivel náci, fasiszta, hát antiszemita, cigányellenes, homofób stb., és a genetikára vezeti vissza az ilyen-olyan különbségeket, azért a kormány által favorizált akadémia (bár inkább idézőjelbe kéne ezt a szót esetükben tenni) elnöke esetében döbbenetes, hogy a művészektől elvárja a nacionalizmust, aki meg nem az, mehet a pitlibe. (Nem mintha sokan közülünk bármikor is az MMA tagjai kívánnák lenni.) Ami miatt minimum kellene még egy tüntetést szervezni, és nem csak ezen a szerencsétlen jobbikoson kiakadni, mert hát az, hogy egyszer egy jobbikos agya elsül a parlamentben, az várható volt.

Bár Fekete Györgytől is ugyan mi mást várhatunk el, mint a genetikázást? Azt, hogy marhaságokat hordjon össze, a frizurájától kezdve odáig, hogy a nacionalizmus genetikus érzés. Mert ha komolyan gondolja, akkor máshová nem juthat el, csak oda, hogy azok, akik nem nacionalisták, nem tehetnek a dologról – őket genetikailag nem nacionalistának szülte az anyjuk. Vagyis nem születtek nacionalistának, s kész. Akkor viszont miért akarja őket Fekete büntetni?

Ráadásul az MMA tagjai nem lehetnek a nem magyarok sem, vagyis a Magyarországon élő kisebbségek tagjai sem, hisz elég nehéz elvárni tőlük, hogy magyar nacionalisták legyenek, sőt, hogy annak szülte volna őket az anyjuk, genetikailag. Ők „jó esetben” szerb, szlovák, német stb. nacionalistaként jöhettek a világra e nagyon fekete világlátás szerint – de őket Fekete most egy húzással diszkriminálja, kizárja őket a jelöltek közül (az ilyesmit már az Alkotmány is tiltja). S hogy a zsidó és roma (származású) magyar honpolgárokról most ne is szóljunk; bele sem merek gondolni, Fekete e témára mit vágna oda. Nyilván, hogy ha genetikailag magyar nacionalisták, jöhetnek.

Tehát nem csak az a szörnyű, világra szóló botrány, amit Gyöngyösi Márton mondott a parlamentben. Miért, mert ott mondta? Hisz lehet, az ország házának hívják, de elég fura emberek gyülekeznek ott, még furábbakat mondanak és tesznek, hogy ne essünk rögtön hasra a tisztelettől és az áhítattól. Sőt. Miért kevésbé botrányos Fekete eszmefuttatása? – ezt mondja meg valaki. Hisz íme, most ő is származási alapon diszkriminál. De míg Gyöngyösi csak diszkriminálni szeretne, listázni a jövőben, ő már meg is teheti a genetikai alapú diszkriminálást, állami pénzből, azaz a polgárok pénzéből, háta mögött a kétharmaddal, háta mögött a magyar kormánnyal, Orbánnal.