Martonyi arcai és játszmái

Barak László | 2013. április 2. - 19:59 | Vélemény

Martonyi János kijelentése nyomán, amit az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának keddi ülésén tett, miszerint "az úgynevezett vegyes pártok a magyar nemzetpolitika egésze szempontjából elég komoly veszélyt és kockázatot jelentenek", arra is következtethetnénk, hogy végre egy karakán politikussal van dolgunk.

Ehhez persze nem szabadna arról tudni, hogy a magyar külügyminiszter legutóbbi hivatalos szlovákiai látogatásakor kereste és meg is találta a módját, hogy a Híd „vegyespárt“ politikusaival is tárgyaljon. Igaz, Bugár Bélával csak a sajtónyilvánosságot kizárva, mondhatni suttyomban ült le egy kulturális rendezvény szünetében. Miután nyilvánosan már nagyokat pózolt az MKP (Magyar Közösség Pártja) politikusaival.

A dolog lényege, mármint a suttyomban megejtett randi üzenete azonban így nem más, mint az, hogy Martonyi János sem különb a többi sunyi magyar és nem magyar politikusnál. Akik attól függően, hogy milyen társaságban nyilatkoznak meg, vagy a rettenthetetlen szókimondót alakítják, avagy mézes-mázos klisékkel udvarolnak partnereiknek. Ha netán hivatalból utálniuk is kellene őket…

Ilyen szempontból aztán tökéletesen mindegy, hogy miket beszélt Martonyi Bugárnak. Vagy mit mondott Bugár Martonyinak. Talán annyi feltételezhető, hogy udvarias ember lévén nyilván nem arról beszélt Martonyi Bugárnak négyszemközt, hogy Berényivel és a „nem vegyes” MKP-val ellentétben milyen veszélyes ő a „vegyespártjával” együtt a magyar nemzetpolitikára…

Odahaza viszont az országgyűlési bizottság előtt nyilatkozva már bizony igencsak őszintén, kendőzetlenül vallotta be, hogy a Magyarország határain túli ún. „nem vegyespártok” (értsd, pld. az MKP) azok, amelyek tulajdonképpen a magyarországi nemzetpolitikai, nemzetstratégiai érdekeket csont nélkül képviselik. És szolgálják! Mert, abból, hogy a „vegyespártok“ veszélyeztetik a magyar nemzetpolitikát, bizony egyéb tény nem következhet…!

Amely ténnyel egyébként nincsen az égvilágon semmi baj. Martonyinak ugyanis a jelenlegi magyar kormány nemzetpolitikai érdekei egyik rangos letéteményeseként szíve joga, sőt, kötelessége, hogy a jelenlegi magyar kormány nemzetpolitikai érdekeinek érvényesülését vigyázza.

Más kérdés, hogy a Magyarország határain túl működő „nem vegyespártoknak“ ugyanolyan vehemenciával kell-e képviselnie a magyarországi nemzetpolitikai érdekeket, mint ahogy azt Martonyinak tennie kell?

Ebben a kérdésben viszont leginkább a Magyarország határain túl működő „nem vegyespártok“ lehetséges választói sokkal illetékesebbek, sőt, a magyar külügyminiszternél. Merthogy e „nem vegyespártok” politikusainak is elsősorban, mondhatni, mindenekfölött azoknak az embereknek az érdekeit illene/kellene képviselniük, akik között élnek és halásznak! Magyarán, akiknek a szavazataira ácsingóznak.

Szlovákia esetében konkrétan a szlovákiai magyarok specifikus érdekeiről van szó! Amelyek bizony, tetszik, nem tetszik, esetenként korántsem biztos, hogy azonosak azokkal a nemzetpolitikai érdekekkel, amelyeket az aktuális magyar kormányok, de akár az Országgyűlés képviselői kitalálnak és képviselnek Budapesten. Hol hosszútávú stratégiai meggondolásokból, hol pedig akár hirtelen fölindultság által befolyásolva…

Hát bizony ilyen gömbölyű a világ, hölgyeim és uraim. Vagyis nem minden esetben haszontalanok a politikai játszámák meg a kettős beszéd. Legalább kiderül a célszemélyek, vagyis a Magyarország határain túli magyarok számára, hogy kik jelenthetnek számukra igazi veszélyt.