Üsd a kapitalistát!

Szerbhorváth György | 2013. április 2. - 14:12 | Vélemény

Az antikapitalizmushoz ugyanúgy nem kell piac és tőke, mint az antiszemitizmushoz zsidó.

A ciprusi egyházfő bíróság elé állítaná a kormányt. (Én meg őt.) II. Kriszosztomosz prófétaként állt népe elé, miszerint az euró nem marad fenn örökké, majd lehülyézte a Brüsszelben dolgozókat, akiktől meg kell szabadulni. Majd előállt saját gazdasági mentőcsomagjával: privát tárgyalásokat folytat az orosz befektetőkkel, hogy ne hagyják el az országot. Mivel az ő egyháza a legnagyobb ciprusi földtulajdonos, hát az egyházi vagyonnal beszállnának fedezetként, továbbá a szigetország 3. legnagyobb bankjában is részvényesek, meg egy sörgyártó cégben is, így a koccintás is ingyér’ volna.

Nem kétséges, az egyházfő inkább kompetens üzleti ügyekben, mint a vallásiakban, de éppen ezért vethető fel a kérdés, hol volt ő akkor, amikor többek közt a kelet-európai posztszoci diktatúrák vezetői, bankárai, haszonélvezői oda hurcolták el a nép, az állam vagyonát privát bankszámláikra? Így tett a Milošević-féle szerb elit, hogy csak egy konkrét példát mondjak. II. Kriszosztomosz, elődei és társai akkor kussoltak, ahogyan az a pénzéhes papokra oly jellemző – most meg jön az erkölcsi mesével, az antikapitalista ötleteivel. Ezzel együtt tényleg nehéz elképzelni, Brüsszelben miféle koponyák ücsörögnek. Ha legalább újságot olvasnának, Ciprust be sem engedik az EU-ba addig, amíg nem tisztázzák, kik s hogyan mossák pénzüket az ország bankjaiban.

Európán ma ha nem is a kommunizmus kísértete söpör végig, de az antikapitalizmusé. Például egy jónevű, egykor a német kapitalizmusban is jól boldoguló szerb filmrendező is nekiesett, ami azért vicces, mert Szerbiában „igazi” kapitalizmus sosem volt. (A művészek egy része meg mindig úgy van vele, hogy a társadalom köteles őt eltartani.) Ami ott az utóbbi bő egy évtizedben kialakult, az inkább egy vegyesfelvágott: épp sitten ül a leggazdagabb oligarcha, a (volt) politikusok nyakig ülnek a korrupciós ügyekben, melyek állami bankokon keresztül „mentek”. Csak úgy, tájékoztatásképpen közlöm, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség egykori elnöke, az itteni „hadúr”, Kasza József most jött ki az előzetesből, de máris egy magánújság igazgatója lett Szabadkán (melyet el sem hagyhat), a laptulajdonosok meg szintén ki-be járnak a börtönbe, s errefelé az ilyeneket „ellentmondásos üzletembereknek” hívják.

(1/4) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: