Berényi, a macska

Ardamica Zorán | 2013. április 14. - 11:39 | Vélemény

El lehet-e úgy határolódni például egy prostituálttól, hogy: „ez a prosti számomra nem partner, kivéve, amikor lefekszem vele”???

A nevetséges kérdésre épp ugyanaz a válasz – ez nem elhatárolódás –, mint azon kérdésre, lehet-e úgy elhatárolódni a Jobbiktól, hogy: A Jobbik nem partner számunkra. Azért nem partner számunkra, mivel olyan óriási hibákat követ el, amit Ön is említett. Ilyen volt az, hogy például listázni kéne Magyarországon a kettős állampolgársággal rendelkező parlamenti képviselőket. Olyan politikai szereplő, akiknek fontos a határon túliak ügye, ilyet nem mondhat. Vagy nem ért a dolgokhoz, vagy felelőtlenül nyilatkozik. Ezért ők nem partnerek, a mi partnerünk a Fidesz-KDNP, de kapcsolatban állunk az LMP-vel és az MSZP-vel is. A Jobbikkal csakis olyan kapcsolat van, ami elkerülhetetlen, mint például amikor Szávay István a Nemzeti Összetartozás Bizottsága tagjaként egy asztalhoz ül velünk.Ezt nyilatkozta minapi interjújában az MKP elnöke. Mégpedig egy hónappal az inkriminált Szávay-jelentés ügyének kirobbanása és közel egy hónappal az e portálon erről először szóló cikkem megjelenése után. De csak előjött végül a farbával az elnök úr, nem vált be a hallgatás stratégiája, amelyet Ficotól tanult, aki a Gorilla-ügyben kussol kitartóan. Berényi Via Novában érdekelt kollégái ugyanis nem hallgattak, hanem szorgalmasan coming outoltak, az a fránya sajtó meg csak írt, és írt, és idézett és idézett... Az ifjonc kollégák pedig őszinte blogokban tetézték a bajt. A hosszú hallgatás és az utánpótlás félrebeszélése még kínosabbá teszi az affért...

A malmok lassan, de biztosan, Berényi bizonytalanul, ám még lassabban.

Bocs, tudom, nekem semmi sem elég. Mit várnék választások előtt egy pártelnöktől, akinek továbbra is szüksége lesz a Jobbik-szimpatizánsok szavazataira... Jó alibi, súgok, elnök úr: hiszen ezek a választók sem szlovák pártokra, sem a Hídra szavazni nem fognak, miért hagynánk veszni ezeket a szavazatokat? Miért is... Csupán azért, mert – tudom, ilyen a mai politikában nincs, ez a politikus számára elfogadhatatlan (miért?) színtiszta, kamaszosan naiv, megalkuvásmentes idealizmus részemről – e szavazatok nem szalonképesek és nem legitimálják, hanem fordítva, stigmatizálják az MKP további politikáját. Olyasmi ez, amivel nem lehet dicsekedni. Mint az orvgazdától mutyiban szerzett, olcsó bicikli. Nem lehet vele büszkén eltekerni a városba akkor sem, ha ezerötszáz sebességet tud váltani, mert még valaki felismeri...

Súgok az elnök úrnak még egyet: az, hogy Szávay a Nemzeti Összetartozás Bizottságának tagja, nem legitimálja őt (hanem stigmatizálja a magyar parlamenti politikát). Attól, hogy pozícióba került, Szávay pártja és nézetei még nem szalonképesek.

Értem én, a lájtos elhatárolódás lényege az azzal való takarózás, hogy az MKP a mindenkori magyarországi politikai vezetéssel (kormánnyal, parlamenttel) kénytelen partnerként viselkedni. Normális körülmények között teljesen korrekt és elfogadható stratégia. Egy a baj vele. Fel kellene ismerni: a körülmények nem normálisak. A mindenkori jelző jelentésmezejébe sem férhet bele a mindenféle és az akármilyen. Mert mi lenne akkor, ha mondjuk Hitler vagy Sztálin lenne a magyar kormányfő? Vajon őket is partnerként kezelné a párt? Nem. (Ugye?) De ha az egyik nyilvánvalóan antidemokratikus személy és/vagy intézmény esetén létezhetne kivétel, akkor a másik esetén sem elég az ilyen lájtos „magyar”-ázkodás. Ez a langyoska nyilatkozat a kiskaput nyitva tartva is csak azt hozza nyomósként tálalt álindokul, hogy a Jobbik „hibákat követ el”. Ismét súgok, elnök úr: nem, nem csak hibákat követ el. Velejéig romlott, antidemokratikus, erkölcsileg vállalhatatlan a szabadság és az emberi méltóság megtartásában érdekelt személyek számára. Tudja ezt maga a Jobbik, hiszen azért van, ez a célja, fel akarja számolni a demokráciát, és tudja a többi párt, valamint a választók, akik ez okból szavaznak vagy nem szavaznak a Jobbikra. A többi a kettős beszédet használó Jobbik részéről vakítás, propaganda, félrevezető, formális jogi hátteret biztosító kommunikációs manipuláció.

Most, hogy sokadszorra megint megsúgtam, illene azt egy nyitott szemmel járó pártelnöknek tudomásul venni. Ha nekem nem hiszi el, kérdezzen rá annál az MKP-t leginkább Jobbikhoz kötő Via Novánál, amelytől viszont nem tetszett elhatárolódni, sőt („a Via Nova munkájával nagyon elégedett vagyok” – mondta B. J.), holott az elnökség egy tagja szintén ebből a fészekből érkezett.

Na, most akkor el van-e itt valami és valaki valamitől és valakitől határozottan „határolódva”, vagy nincsen?

Foghat-e a szavazatra éhes, választóra vadászó „macska egyszerre kint s bent egeret”?