Ki onanizál ott?

Szerbhorváth György | 2013. május 15. - 07:31 | Vélemény

Szatírt fogtak a rendőrök. Jól felkészültek, dicsekednek.

Meglehet, a nap híre sokaknak az, hogy Angelina Jolie hogyan küzd a rák ellen, vagy hogy kiderültek a Varga-csomag részletei, esetleg, hogy káromkodott a köztévé egyik híradósa, aztán kicsapták, mint a taknyot, de az én érdeklődésemet inkább egy vidéki hír keltette fel. Nem azért, mert szatír szerepel benne, meg maszturbálás az utcán, hanem az őt elkapó rendőrök miatt.

A hír úgy szól, hogy „Többször önkielégítést végzett egy nő előtt Kalocsán egy miskei férfi. A szatírt egy jól előkészített rendőri akcióban sikerült elfogniuk a rendőröknek.” A részletekből megtudjuk, hogy a csávó, a 26 éves Ny. Tamás többször követett egy nőt, majd áldozata szeme láttára az utcán mutogatta magát, és ekkor az akcióra már a „jól összehangolt” jelzőt is alkalmazták. A szatír elismerte a bűncselekményt, eljárás indul ellene, és most kapaszkodjanak meg: szabadlábon védekezhet.

Nem vagyok jogász, nem tudom, szeméremsértésért jár-e az előzetes, de az efféle rendőrségi híreken mindig meglepődök. Nemrég, amikor két rendőr agyonvert kényszervallatás során egy romániai magyart, Kecskeméten a rendőrök meg akarták mutatni a jobbik arcukat meg az erős kezüket, ezért egy szintén ilyen szuperakció keretében letartóztattak egy prostituáltat az egyik kereszteződésben, üzletszerű kéjelgésért. Már a szó is a 19. századot idézi, mintha épp a hölgy kéjelegne, és nem az akarna kéjben részesülni, aki fizet érte, de hagyjuk most a nyelvészkedést (még ha ez a szó stílszerűen ide is illik).

Hanem az ütötte meg a fülemet, hogy a kalocsai akció „jól előkészített”, illetve „jól összehangolt” volt. Ugyan mi a francot jelenthet ez? Egész csapat nyomozó ült a terepasztal felett három napon át, majd két tucatnyi közrendőr üldözte a szatírt, bokrokban bujkáltak, maguk is szatírnak, hajléktalannak, svájcisapkás munkásnak öltöztek, hogy ne fogjon gyanút a férfi? Még a TEK is kinn volt? Akit alighanem a hölgy jelentett fel, úgyhogy akár két rendőr is elvégezhette volna ezt a nagyszabású akciót. Hogy aztán el is engedjék a szatírt, menjen isten segedelmével tovább a dolgára, ha van, illetve hát van, mint látjuk – a nők megalázása.

De nem azt követelem én, hogy a szatír rohadjon meg a sitten, mert alighanem zavaros elmével van dolgunk. Hanem a magyar rendőrség maszturbáló akciói a felháborítóak, hiszen köztudott, hogy a magyar rendőrnek havonta esetszámot kell gyártania. Mindegy, hogy bolti tolvajt, sorozatgyilkost, bankrablót kap el, vagy épp közlekedési kihágást leplez le (és nem teszi zsebre a büntetést), nem, a statisztika az statisztika. Ha előző hónapban harminc ügyet oldott meg, hogy ne csökkenjék a fizuja, a következőben is ki kell termelnie ennyi sikeres esetet. Ha másképp nem, nyolcan fogjanak el egy prostituáltat vagy szatírt, ezért mindenkinek járjon a pont, a kitüntetés, a prémium…

Magyarán a magyar rendszer erre van kihegyezve: a piszlicsáré ügyekre, amit aztán a szóvivő dicsőségesen kidobol. Mintha egy kéjnő elkapásával biztonságosabban élnénk. Mintha ez lenne a prioritás. Pedig a holland rendszerről kellene inkább példát venni. Sokan hiszik, hogy ott legálisan lehet bizonyos drogokhoz hozzájutni, például hasishoz, de ez nem pont így van, illetve tévhit, hogy ott mondjuk a fű után adóznak az árusok (legfeljebb a vállalkozás révén, de nem az anyag után). Nem, ott egy úgynevezett hátsó ajtó – első ajtó metódus érvényesül, azaz a híres coffe shopokban nem áll halomban az anyag, csak a megengedett mennyiség. Ha fogyóban, hoznak be a hátsó ajtón. És ekkor a holland rendőrség nem üldözi őket. Legalábbis így mesélte egy holland filozófus, aki szerint a holland rendőrség filozófiája az, hogy prioritásokat állít fel: a legsúlyosabb bűncselekmények üldözésére használja energiáit a megelőzés mellett. És mivel úgy a könnyűdrogok, mint az amszterdami prostitúció mégsem a bűnözés melegágya, hát nem azzal kezdik, hogy minden beszívott turistát vagy prostinak kinéző hölgyet vegzálnak. Vagy ítélnek el, büntetnek meg mindkét esetben, mint az Magyarországon mára bevett szokás lett.

Két kényszervallatás közt a magyar rendőr ezzel szemben nem bűnmegelőz vagy a nőket verő politikusokat viszi be az őrsre kihallgatásra, hanem efféle jól előkészített akciókban vesz részt (vagy filmforgatásokat biztosít, mint oly sokszor látom azt Pest belvárosában). Az igaz, hogy ők már nem a tüntetők szemét lövik ki (a vicc szerint az élettársát verő fideszes képviselő vak komondorának szemét is a gyurcsányista kommandósok lőtték ki), de Pintér Sándor rendőrsége sem büszkélkedhet. Bár közleményeikből az derül ki, határtalanul büszkék, ha elkapnak egy szatírt vagy egy kezével a sarkon bizonyos jeleket leadó hölgyet, amelyek a pénzért való szexre utaltak, ahogy ama esetnél mondták. Még jó, hogy a közlekedési lámpát nem tartóztatták le, az is a sarkon áll és jeleket ad le.

Hogy a trafikügyben meg mi történt, micsoda bűnszövetségek alakultak ki országos és helyi szinten egyaránt, hát az meg se a főügyészt, se Pintért nem érdekli. Ugyan már, majd pont saját haverjaikat, családtagjaikat leplezik el. Az igazi kurválkodás, magamutogató onanizálás pedig épp ez, vegyük ezt a szavak bármilyen értelmében – pénzért, hatalomért bármit megtesznek másoknak is, és közben még élvezik is, amit csinálnak. Erre születtek.