A magyar emberek esete a világ uraival

Ravasz Ábel | 2013. június 26. - 15:41 | Vélemény

Az ún. Bilderberg-ügy újabb bizonyítéka annak, hogy a kormányzó Fidesz-KDNP nem csak ismeri, de érti is saját választóit. Mint ismeretes, a Magyar Nemzet – Hír TV – közmédia egységfront a napokban azzal támadja Bajnai Gordon exminiszterelnököt, Orbán Viktor lehetséges kihívóját a 2014-es választásokon, hogy a politikai és gazdasági szuperelitet tömörítő Bilderberg-csoport megbízásából tevékenykedik Magyarországon, és feladata – az Orbán-kormányt az elmúlt időszakban többször is élesen kritizáló Redding uniós biztossal közösen – a 2014-es választások végeredményének (t.i. Orbán újraválasztásának) delegitimálása. A Bilderberg a magyar jobb szerint a félelmet szeretné érvként használni, azt állítva majd, hogy az emberek nem merték kifejezni véleményüket a fülkékben sem. És lám, Bajnai egyik legutóbbi beszédében a félelem szó kiemelt helyen szerepel – így a vád.

Aki a Bilderberg-ügy „tartalmi” részének elemzésére vár, annak csalódást kell okoznom: azt mások jobban meg tudják tenni nálam. Sokkal inkább azokkal a mechanizmusokkal szeretnék foglalkozni, amelyre a Fidesz és mediális holdudvara játszik ezzel az egész üggyel.

Aki olvas összeesküvés-elméleteket tárgyaló blogokat, neadjisten a „valóság igazi arcát” bemutató weboldalakat, annak a Bilderberg-csoport jelenléte a diskurzusban nem újdonság. A Bilderberg számos összeesküvéselméletben és alternatív világmagyarázatban a „világ urai” toposz megtestesítője: azé a zárt, titkos, korlátlan hatalommal rendelkező csoporté, amely osztja a lapot a fejünk felett, döntéseket hoz „a” világ sorsáról, kormányokat emel fel és dönt le, nyersanyagárakat manipulál, rákbetegséggel fertőzi meg a lakosságot, káros oltásokat adat be, génmanipulálja a terméseinket, és a többi és a többi – az én fantáziám nem elég élénk. Valóban egy toposzról van szó: a szabadkőművesektől az Új Világrenden (New World Order) és a zsidó Tel Aviv – Budapest – New York tengelyen át a gyíkemberekig terjed a sor. Ezek a csoportok – és még számos másik – mindannyian a világ titkos uraiként jelennek meg ebben-abban az összeesküvés*elméletekben.

Ezen összeesküvés-elméletek közös pontja az, hogy szerintük a világ lehetne egy jobb hely is, mint amilyen, csak ezt egy önző, az embereken titokban, de annál magabiztosabban uralkodó csoport lehetetlenné teszi. Ergó: nem az emberek a hibásak a saját sorsukért, hanem az őket korlátozó világhatalom. Ez természetesen egy végtelenül paternalista konstrukció, amiben a saját megváltásomat nem az egyéni és csoportos erőfeszítésekben, hanem a világhatalom elleni harcban látom meg.

Magyarország – és a régió úgy általában – termékeny táptalaja az ilyen ötleteknek. Ebben jelentős szerepe van annak, hogy a régió két abszolút igényű rendszeren, a nemzetszocializmuson és a szocializmuson is átesett az elmúlt évszázadban. A fasizmushoz és kommunizmushoz hasonló totális intézmények sajátja a titokzatosság, az információval való üzérkedés, a hatalmi asszimetria, a kiszámíthatatlanság, valamint az elitek az ideológia mögé bújó csaló opportunizmusa. Nem csoda, ha két ilyen rendszer lelepleződése után a lakosság könnyen hiszi el azt, hogy egy újabb hasonló rendszer váltotta fel azokat. Ráadásul az még a politikai iránt legkevésbé fogékonyak által is jól látható, hogy a politika felszíne alatt újabb rétegek húzódnak: a politikai és gazdasági csoportok különböző játszóterei, ahol a korrupció, a nepotizmus, a zavaros ügyleket, az illúziókeltés nem a kivétel, hanem a működési mód.

Ezek a múltbeli tapasztalatok, valamint a jelen visszásságai könnyen hozhatnak létre egy olyan optikát, amelyek keresztül egy világhatalom uralmaként válik értelmezhetővé a valóság. Ráadásul a régió társadalmaiban az antiszemitizmus formájában maximálisan kidolgozott sémák léteznek ezen összeesküvéselméletek kibontására: a Bilderberg-csoport például a jobbszél szélét kivéve nem egy zsidó összeesküvésként jelenik meg a közbeszédben a szó szoros értelmében, azonban a kínált értelmezési keret csupán az antiszemitizmus fogalmi tárát hangszereli át nagyon finoman. Nem zsidók, de ugyanazt gondolom róluk, mint a zsidókról gondoltam amikor épp arra ingereltek.

A Magyarországon a jobboldal ügyes keretezése miatt folyamatosan a nemzetietlenség vádjával küzdő baloldal jó célpont egy ilyen típusú világuralmi összeesküvésben. A Fidesz kommunikációs gépezete szokásos hatékonyságával teremtette meg az új gondolkodási sémát: a Bilderberg-csoport a konspirációs blogok és kiskocsmák világából egyenesen az M1 híradóba repült, ahol találkozott a nemzetietlen baloldal, a Magyarországon támadó EU és a csaló Bajnai jó előre elkészített toposzaival. A végeredmény egy robbanékony elegy, amely veszélyesebb, mint ahogy elsőre kinéz.

Lehet ugyanis azt gondolni, hogy a Bilderberg-Bajnai téma orbitális baromság – jelen sorok szerzője például így gondolja, sőt –, a balközépnek egyrészt jól láthatóan nincsenek kidolgozott sémái egy ilyen típusú támadás kivédésére, másrészt pedig az is nyilvánvaló, hogy a paternalizmus fellegvárának számító Magyarországon sokak számára tetszetős a „nem a mi hibánk, hanem a világ uraié” típusú értelmezési keret, Magyarországra törő EU-stul, báb Bajnaistul, hazát védő Orbánostul-mindenestül. Amikor a por elül, a Fidesz lesz az, aki jobban fog állni, és nem a többi párt.

Végezetül csak egy előrejelzés. Szinte borítékolható, hogy a kormány következő kommunikációs játéka a devizahiteles-tüntetős vonal továbbpörgetése lesz. Bár a mostani tüntetés üzenetei inkább a Jobbikkal voltak kompatibilisek, és a párt láthatóan meg is próbált rászervezni a bulira, a Fidesznek rendelkezésre áll minden, beleértve a hónapokkal ezelőtt előkészített kommunikációs keretekig, ahhoz hogy átvegye a kezdeményezést ezen a fronton is. Még az sem kizárt, hogy az egészet a világuralmi témára is ráfűzik – a bankárok nyilván jelen vannak a Bilderberg-találkozókon. Meglátjuk, mit hoz ki magából e téren a skrupulusok nélküli, vérprofi, hibái ellenére is sikeres Fideszes kommunikációs gépezet.