Eladó az egész világ!

Ardamica Zorán | 2013. szeptember 12. - 10:02 | Vélemény

A világ egyébként is egy nagy káosz, de igazán összekutyulni dolgokat csak számítógépen lehet – vallja egy számítástechnikai végzettséggel rendelkező rokonom.

És valóban, senki sem fogja tudni hitelesen visszanyomozni, vajon milyen kopipésztelések és más műveletek állnak a mögött, hogy egy fontos kormányanyag elektornikus verziójában a dokumentum szerzőként a J&T társaságot jelöli meg. Nem zárható ki, hogy Daniel Lipšic, az Új Többség pártelnöke preferenciáinak növelése érdekében erősen túloz, amikor azt állítja, egy magánvállalat gépén írták a kormányanyagot. A J&T dokumentumban szereplésének beszédes ténye azonban mindenképpen jelez két fontos dolgot:

1. Ez a kormány már vagy annyira szemtelen (s a nép annyira, de annyira mulya), hogy nem törődik az ilyesmivel, vagy pedig olyan mértékben dilettáns „szakemberek” dolgoznak a szaktárcáknál, nevezetesen ez esetben a gazdaságinál, akik a legkisebb számítógépes kompetenciákkal rendelkező felhasználók által is konkrétan 2, azaz kettő kattintással kiszúrható információt sem képesek eltüntetni vagy legalább eltüntettetni a szöveges fájljaikból.

2. Amennyiben Lipšicnek csupán részben igaza van – és e tekintetben egyenes baromság Tomáš Malatinský szánalmas magyarázkodása –, akkor a miniszter bácsinak és alkalmazottainak azonnali hatállyal szárnyakat kellene adni...

Hiszen itt arról van szó, hogy az a cég írja meg a kormány javaslatát egy stratégiai fontosságú vállalat, illetve pontosabban szinte az egész ágazat kormánynak való eladásáról, amelynek érdekeltségébe az – teljesen véletlenül! – tartozik. Ez pont olyan, mintha én mondanám meg a kormánynak, hogy az autópályát okvetlenül a kertem végébe kell építenie, nem máshová, s ugyan vegye már meg a kertem végét emiatt, de nem ám akármennyiért, hanem annyiért, amennyiért én akarom. A különbség annyi, hogy én ezt ötezerszer elismételhetném a kormánynak (már ha nem adnék sápot!), de nem történne semmi, maximum kisajátítanák a kert végét a törvényben meghatározott minimumért, miközben a deszkabudi bontási költségeit még ki is számláznák nekem.

Ha ilyesmi megtörténne, mondjuk, Németországban, nem fejek hullanának, hanem valószínűleg az egész kormány. Sőt a kormánypártok is lehúzhatnák a rolót a soron következő választások idejére. Ezzel szemben a poszt(????????????????)kommunista országok jobbágynépe zömmel teljesen immunis szellemileg és erkölcsileg a legmagasabb szinten zajló korrupcióra. A gyanú pedig aztán már tényleg senkit sem izgat. Emlékezhetünk rá, tőlünk picikét délebbre Lázár Jánosnak volt hasonló ügye a dohánylobbival. Na, mik lett az ügy következményei? (Ez egy költői kérdés akart lenni...)

Úgy vélem, itt hamarosan nemzeti gázcsap nyílik, csak a dohány dőljön.

Úgy teszünk, mintha Szlovákiának már mindegy volna. Valószínűleg azért, mert már talán mindegy is. Sőt, biztosan mindegy, ha még csak egy tisztességes vizsgálatot sem kér a nép, mert azt hiszi, tényleg olcsóbb lesz a gáz államosítás után. Mivel azonban az államosítás / kivásárlás költségvetési pénzbe fog kerülni, tök egyszerűen ki lehet matekozni, hogy a meghirdetett olcsósítást máshol máshogyan be kell abba nyomorult büdzsébe fizetni. (Jóska, tudod-e, mi az a büdzsé? Há, má mé szép, hogy tudom. Ottan adják a söröt, ki is van rája írva: BÜD..., BÜF..., izé je, Bufet!) Persze, ha a szomszédban bejött ez a trafiktragédia és a rezsicsökkentés-komédia is, akkor nálunk miért ne lehetne ezeket lekopírozni? Már csak azt kellene valahogyan megmutyizni – mert ezzel kormányprogramja dacára nem halad a banda –, hogy az egyetlen állami egészségbiztosító monopol helyzetének garantálásához megvásárolandó két maszek biztosító mondja már meg, mennyit is illene adni értük az istenadta, adó- és járulék(agyon)verte szolganép pénzéből.

A kinek is?!