Döntsél szobrot, ne siránkozz!

Barak László | 2013. október 2. - 12:35 | Vélemény

Csak ámul és bámul az ember, mennyire meghökkent a magyar sajtómunkások és a kényes ízlésükkel pózoló közéleti sznobság derékhada a hungarocell-Orbán ledöntésétől és nyilvános meghurcolásától.

Pedig az orbáni gólemrezsim fölhizlalt osztagai 2010 nyara óta éjjel-nappal földöntenek és legázolnak mindent és mindenkit, ami/aki az útjukba kerül. Olyan féktelenül tombol a politikai huliganizmus, mintha fizetnének érte. Miközben egyébként fizetnek is rendesen. Jellemzően trafikkal. Jelképes kultúrpolitikai koncokkal és kézzelfogható bankóhegyekkel is.

A plebsznek meg a jelek szerint elég, ha az ügyeletes hasbeszélőkommandók telefingják az étert rezsi-, illetve kéjgázzal. Lásd, a közmédia intézményes elkurvulását és az általában hirdetési bevételért Orbán-közelben strichelő bértollnokok „szabadcsapatainak“ falmelléki helyezkedését.

Mit tehetnek egy ilyen snassz helyzetben a még nem teljesen fertőzött civilek, és egy töketlen langyosjózsiktól mentes politikai ellenzék? (Ha egyébként az ellenzék és zemberek rovására arra is képes volt az úton-útfélen pántlikás plecsnivel fölcicomázott diktatúrórakásokat ürítő hatalom, hogy a kabaréjelenetekből is száműzze a politikumot. Nehogymábajlegyen…)

Előbbiek például, nevezetesen a civilek, dacosan elkezdenek végre performancolni. Miért ne döntenének, darabolnának hát bármilyen szobrot, miért ne hurcolnák meg nyilvánosan a közélet gnómjainak leszaggatott testrészeit, és miért ne vizelhetnének jelképesen akár a szájukba is. A hivatásos, értsd, politizálásból élő politikai ellenzék pedig álszent fintorgás helyett mindennek értelmét szépen megmagyarázza az önkényes rezsim termelte mocsokban, és saját piszkában némán tompuló kvázi embermasszának. Ellentétben az olyan teátrálisan finomkodó, szánalmas pipskedéssel, amit úgymond hírmagyarázatok gyanánt műveltek a szarral gurigázó sajtómunkások és a kényes ízlésükkel pózoló közéleti sznobság derékhada a hungarocellből legyártott Orbán-figura köztéri ledöntését és föltrancsírozását követően.

Ellenkező esetben a jövőre esedékes parlamenti választásokat követően úgy tapossa őket a nagy magyar anyaflaszterbe a Fidesz-egyház bigott hívőinek körmenete (Békemenet), mint szürke marha a nyúlszart lenn a délibábos Hortobágyon. Ők ugyanis gazdáikhoz hasonlóan egyáltalán nem szégyenlősek. Sőt! Ha viszont itt-ott mégis keletkezik (lelkiismeretileg) némi gáz, legfeljebb kezet mosnak egy-egy laza lincsparti után…

Címkék: Orbán-kormány.