Közép-Európa kiürítése

Szerbhorváth György | 2013. október 3. - 19:58 | Vélemény

Hallgatom a szabadkai Pannon Rádiót, miközben a határtól Belgrád felé vezető új (!), avagy újnak mondható autópályán kerülgetem a kátyúkat. Két reklám azonban szinte fejbe ver. Az egyik arról szól, hogy magyar útlevéllel rendelkező szakmunkásokat keresnek nyugat-európai melóra, a korhatár 42 év. Már ez is furcsa, ugyebár ezt hívják életkori diszkriminációnak, ami elvileg még Szerbiában is tilos kell, hogy legyen, illetve hát magyar állampolgárok után kutatnak, úgyhogy EU-s szinten is diszkriminatív, de nagyon. Persze, értjük mi, ki a fene akar nem életerős fiatalokkal dolgoztatni  - ámbár ez a 42 év kissé fura: miért nem negyven vagy negyvenöt a korhatár? Igaz, én még épp, hogy beleférek, szóval inkább amiatt kéne sírnom, hogy se villanyszerelni, sem olajkutat kezelni nem tudok.

Nincs ebben persze semmi új, Nyugat-Európa csak úgy ácsingózik a szakmunkások, de a fizikai munkások iránt is, a lengyelek már megszállták Norvégiát is, a magyarok inkább Németbe’ vagy Osztrákba húznak, kihez mi van közelebb. És azt is csak a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács éceszgéberei gondolják, hogy a népességfogyás oka az alacsony natalitás, nem pedig az elvándorlás is, mint állítják. Igaz, a Tanács elnöke azért elismerte, hogy sajnos fontos tényező a fogyásban a migráció – naná, ha még az általuk uralt Pannon Rádióban is effajta reklámokkal „buzdítanak” a távozásra.

Mi még valahogy úgy tanultuk demográfiából, hogy nem pusztán az a fontos, hány millió magyar él a Kárpát-medencében, hanem hogy milyen az életnívója – az éhezőknek nagyon mindegy, hány milliónyian éheznek. De hát nem csak a magyarok sírhatnak, hisz fogynak a szerbek, románok, szlovákok stb. is, fogy szinte minden nép, csökken a közép-európai államok lakosságszáma. Úgyhogy igazán nem értem azokat, akik azon háborognak, hogy a magyar útlevelet hány ezer ukrán vette már meg, és persze én is tudok szerbekről, akik akár ingyen is meg tudták szerezni. Szóval, ha azt akarjuk, hogy a magyarság mint olyan legalább a számarányát őrizze meg a Kárpát-lavórban, akkor oda kéne vágni a magyar útlevelet minden szerbhez, ukránhoz stb., aki csak kéri, és így megmarad az az oly kényes etnikai egyensúly, hisz az útlevéllel húzhatnak el Nyugatra. Maradni fog itt úgy ötmillió magyar, tízmillió román, három és fél millió szerb, oszt jó’van. Ráadásul ők úgyse fognak szavazni a magyarországi választásokon, mert az előzetes regisztrációs papírral a magyarok sem boldogulnak, nem hogy majd ők. Különben is, azért kell nekik az útlevél, hogy kicserélhessék a konnektorokat vagy megszerelhessék a csöpögő csapokat valahol Alsó-Szászországban vagy London külsőben.

Mert hallgatom tovább a rádióban tovább a reklámokat, és egy másikban meg azt ígérik, hogy segítenek a derék vajdasági magyar polgároknak az előzetes regisztráció útvesztőjében boldogulni. Persze ez nem új fejlemény, nem csak a Vajdasági Magyar Szövetség terelgeti így az új választókat (nem tudom, jár-e majd nekik piros szegfű, mint anno az első szavazóknak) a tudjuk, melyik párt felé, de az Erdélyi Magyar Néppárt és az RMDSZ is már több hónapja segít a félanalfabéta magyaroknak az előzetes regisztrációban – ahelyett, hogy oktatási politikusaik inkább azon dolgoznának, miképp kéne olyan alapképzést szervezni, hogy ez az oly drága népség képes legyen egy magyar nyelvű űrlap hibátlan kitöltéséhez.

Na most ugye ezek az emberek fognak szavazni, és habár tudjuk, pár mandátum sorsa fog legfeljebb ezen múlni, de hát az egész úgy röhejes, ahogy van. Már csak az utaztatásukat kéne megszervezni, hisz úgysem találnának oda az első magyarországi választófülkéig, plusz kapnának egy bográcsgulyást és a hungaricumnak nevezhető kannásbort, lenne egy kis lakodalmas rock és lovasbemutató íjászattal, s így igazán egymásnak és egymásra borulhat a hazai és a külhoni magyarság.

A helyzet persze ennél bonyolultabb, hisz azok a 42 év alatti férfiak, akik vélhetően a közélet iránt is inkább érdeklődnek, ezentúl Nyugat-Európában fognak dolgozni és élni, persze kezdetben úgymond csak egy évre mennek ki, aztán végül megy utánuk a család is és legfeljebb nyugdíjasként térnek haza, mert itt mégis olcsóbb az élet, a nyugati nyugdíjból pláne (ha még lesz akkor nyugdíj mint olyan). Természetesen a nyugatra szakadók egy része óhatatlanul eltávolodik ettől a fölöttébb mocsok magyar politikai élettől (és hát eddig se volt túl sok közük hozzá, legfeljebb a nagyon nemzeti érzelműeknek), azt se fogja tudni, ki kormányoz a „hazájában”, nemhogy a pártokról halvány dunsztja lenne. Egy részük persze igen, úgyhogy az a még furcsább helyzet áll elő, hogy olyan határon túli magyarok szavaznak majd, akik már nem is szülőföldjükön élnek, semmi közük Magyarországhoz, de a magyarsághoz se nagyon, a gyerekeik nem fognak már magyarul se tanulni, sőt, iszonyodnak majd ettől a furcsa nyelvtől és akik ezt beszélik (mert írni, mint látjuk, a legtöbbjük nem is tud).

Na de a reklám, az reklám – hiába, hogy a Pannon RTV-t azok ellenőrzik és irányítják, akiknek a politikájának az alappillére, hogy mindenki maradjon a szülőföldjén, ha pénzről van szó, mehet az a hirdetés, ami pont az elvándorlást ösztönzi. Így fog hát kiürülni – a történelem során ráadásul nem is először – Közép-Európa: hála a magyar útlevélnek.