Második forduló: Barátok közt…!

Barak László | 2013. november 10. - 19:52 | Vélemény

A politikusokra általában jellemező, hogy a legnagyobb kudarcaikat is legszuperebb győzelmeikként kommunikálják, azaz a legelsöprőbb győzelmeikként próbálják eladni.

Lássuk be, minél inkább képesek erre, annál nagyobb gazemberekkel állunk szemben.

Ilyen alapon a legnagyobb szlovákiai gazembert természetesen úgy hívják, hogy Robert Fico.

Egyáltalán nem azért persze, amiért egyébként is ezt hiszik róla esküdt ellenségei. Vagyishogy, mert folyamatosan azt a látszatot sikerül keltenie, hogy ő az egyetlen, aki az elesett emberek megváltója. Hanem azért, mert Robert Fico az az individuum, aki az elesett embereket legalább olyan magasról és vastagon leszarja, mint egyéb gazemberek. Ráadásul most az elesett emberek rovására sikerült katedrálist építenie annak a szélsőjobboldali seggfejnek a dicsőségére, akit úgy hívnak, hogy Marian Kotleba.

Ellenkező esetben nem jutott volna eszébe pártja, egyszersmind Kotleba egyetlen komoly jobboldali megyei ellenfelét „szociális szörnyetegnek“ minősíteni.

Ennyi untig elég is lenne ugye, úgy általában. Csakhogy ezúttal a megyei választásokról lenne nagyban szó…

Szóval, bennünket mostan, annak ellenére, hogy a látszólag legnagyobb szlovákiai gazembert, Robert Ficót is regisztrálni voltunk kénytelenek, sokkal inkább kell, hogy érdekeljen, ki a legnagyobb gazember a szlovákiai (felvidéki) magyarokat megszólító pártok vezető politikusai közül.

Első látásra evidens, ugye, azok a legnagyobb lúzerek, egyszersmind gazemberek, akik az aktuális megyei választások vesztesei. Csakhogy az efféle kategorizálásnak attól függően változik a végkimenetele, hogy milyen a nézőpont, azaz melyik párt szempontjából vizsgáljuk azt.

Maradjunk annyiban, egy-egy politikai csoportosulás súlyát az adja meg, mennyi ember hajlandó arra, hogy az aktuális választásokon véleményt nyilvánítson arról, mit, mikor és miként akar az a bizonyos párt. Illetve, hogy mi a faszt, mikor és kivel akar elkövetni meg minden…

Nos, ilyen alapon azt kell konstatálni, hogy mind a Magyar Közösség Pártja, mind pedig a Híd párt totálisan csődöt mondott a szlovákiai megyei választásokon.

Vitán felül áll ugyanis: különösen a legnépesebben lakott magyar járások (Nagyszombat megye) ignorálták ezúttal a legintenzívebben a megyei választásokat. Annak ellenére, hogy választási lehetőségük volt, vagyis a Magyar Közösség Pártja, illetve a Híd párt jelöltjeit választhatták, átlagosan három százalékkal kevesebben járultak az urnákhoz, mint az országos átlag.

Ettől kezdve nyilvánvaló, hogy az istenadta nép utálja a megosztottságot, mint a bűneit.

Csakhogy jelen pillanatban nem igazán átjárható a két rivális politikai csoportosulás, a Híd és az MKP programja.

Holott sem az egyik, sem pedig a másik nem szól semmiről tulajdonképpen. Illetve ugyanarról szól. A Híd párt ellenkező esetben nem nyomulna arra, hogy nemzetibb, magyarabb legyen az MKP vonatkozó követeléseinél. Az MKP pedig nem vállalná evidensen, hogy feltételek nélkül alávetett Fidesz-csicska, a horhtysta nemzetegyesítés izéje.

Tovább is van, mondjam még?

A jelenlegi Híd-fiaskó, annak ellenére, hogy győzelemként van interpretálva, igenis vereség. Ami egyenes következménye annak, hogy a Híd pártnak tulajdonképpen nincsenek helyi szinten azonosítható, személyekhez köthető alapszervezetei. Vagyis tulajdonképpen egy fiktív – elméleti – fantompárt.

A Magyar Közösség Pártja előnyének kellene lennie, ami a hátránya: a létező személyekkel azonosítható alapszervezetek. Amelyeknek tagjai sokkal több disznóságnak a részesei, mint amennyinek részesei lehetnek voltaképpen nem létező ellenfeleik…

A hab a tortán pedig az, hogy ennek a két politikai egyletnek kellene szövetkeznie a harmadik „ellenséggel” szemben: Nagyszombat megye eddigi vezére ellen.

Aki épp olyan gazember, mint, amilyen Szlovákia első számú gazembere… Ám semmivel sem nagyobb gazember, mint amilyen a Magyar Közösség Pártja, avagy a Híd párt legeslegkorrektebbnek hirdetetett politikusai.

Mivel viszont magyarok vagyunk, vagy mi a pöcs, a második forduló szlogenjének a következőnek kellene lennie: Barátok közt…!