Perverz politikai turizmus Zrt.

Szerbhorváth György | 2013. november 19. - 09:45 | Vélemény

A kérdésünk: miért vittek külhoni középiskolásokat a Békemenetre? Ez lett volna a pesti attrakció?

Az elmúlt napokban az ellenzékiek egy részét az tartotta lázban, hogy a debreceni város- és vállalatvezetők vajon milyen pénzből sütették a hasukat Floridában, ahová úgymond egy hőszolgáltatással kapcsolatos konferenciára utaztak, mert hát ott a nap elég hőt sugároz, nyilván azt studírozták. Állítólag saját pénzükön, az igazság úgyse derül ki sosem – az egyik verzió szerint maguk fizettek másfél millát, mert nekik ez minden pénzt megér a ködös novemberben, a másik verzió szerint mégis utólag számlázzák ki nekik a költségeket, a harmadik szerint meg – ezt is megéljük majd – ez a Florida nem is az a Florida, hanem egy fogadóiroda a szomszéd faluban, ahol két fröccsöt ittak meg mind a tizenöten, a kókuszpálmák pedig csak a helyi csehó tapétáin álltak, ami még a Kádár-kori dizájn lényege volt, innen a véletlen egybeesés és a félreértések sorozata.

De ma már az effajta botrány nem is botrány, ez a huszonpár millió forint úgyis csak csepp lenne a Florida-parti óceánban ott, ahol Felcsút polgármestere két-három év alatt kalapál össze magának 7-8 milliárd forintot, ha már az Úristen megadta neki a lehetőséget, hogy Orbán kormányfő a jóbarátja. Hogy még fajsúlyosabb ügyekkel most ne is foglalkozzunk.

De ennél van szörnyűbb is, van még lejjebb. Mert ez idáig csak a pénzről, a korrupcióról szól, a közpénzek elveréséről és saját zsebbe tevéséről. De a pénz mégiscsak pénz, a pénz nem boldogít, mondják (haha), pénzzel nem lehet mindent megoldani (nem-e). Mert amit a minap hallottam, az már arról szól, hogy a hatalomnak semmi sem szent, a gyerekek sem.

Azt már megszokhattuk, nem 2010 óta látjuk, hogy a magyarországi politikai erők a határon túli magyarokat is felhasználják saját céljaik érdekében, és amikor arról dumálnak, hogy segíteni kell őket, akkor valójában csak a saját érdekeiket nézik stb. A lüke HTM politikusok ezt persze meg is engedik, hisz az érdekeik részben közösek, vagyis ők is hatalomra akarnak jutni, illetve ottmaradni. És azon sem csodálkozunk, hogy a világ e fertályán a kiskorúak agymosása is igen korán megkezdődik, hisz ők lesznek majd az új szavazók – a lelkeket időben le kell halászni. Ezért van ez a rengeteg táboroztatás, a gyerekek ide-oda utaztatása: a magyarországiakat Erdélybe viszik, hogy lássák, hol lakik a magyarok úristene, hol éldegélnek az igazi magyarok, a külhoni gyerkőcöket meg a parlamentbe hozzák a Szent Koronát nézegetni, mert Hungária, az király(ság). De olyanról eddig nem hallottam, hogy külhoni magyar diákokat a Békemenetre szállítottak volna, vagyis magyar (bel)politikai rendezvényre, tüntetésre.

Mert ezt mesélik. Hogy egy vajdasági magyar középiskola diákjai indultak el budapesti kirándulásra, de aztán jött a direktíva, hogy ha már Pesten vannak október 23-án, lesznek szívesek a Békemenetet erősíteni, nem azért száll be a magyar állam az utaztatásukba, osztogat ilyen-olyan ösztöndíjakat, hogy hálátlanok maradjanak, és ne fejezzék ki őszinte köszönetüket a kormányzat iránt, ne támogatnák a nyugati támadásokkal szemben e drága hazát. Azt persze lehetetlen kinyomozni, hogyan is történt az egész, végül is az egész annyira undorító politikai pornográfia, sőt, politikai pedofília, hogy elhinni se merjük – de nem csodálkoznánk, ha igaz lenne a sztori. (És miért ne lenne az, ilyesmit senki se talál ki és terjesztget csak úgy, jókedvében.) Ám a debreceni esetre nyugodtan legyinthetünk, az épp semmi emehhez képest, mert a békemenetes utaztatásra ugyan lehet azt mondani, hogy nem is a Fideszt, a kormányt támogatták, hanem az országot, ráadásul mint civilek, de hát tudjuk jól, láthattuk, miről van szó, nem itt fogjuk ezt ragozni és bizonyítgatni.

Ugyanakkor, ha igaz a sztori, és tudjuk, hogy a vajdasági magyar középiskoláknak társalapítója az ottani Magyar Nemzeti Tanács is, hát minimum az ő felelősségük is fölmerül, nem csak az igazgatóé, a tanároké, vagy azoké, akik így zsarolták meg az utazókat: mehettek Pestre, de nem a Váci utcán fogtok flangálni, hanem majd szépen gyalogoltok a tömeggel. Felvonultok, mint május elsején (arra ti úgysem emlékezhettek már, itt van hát a Békemenet).

A gyerekek politikai célokra való kihasználása ma már elvileg nem pusztán amolyan elítélendő dolog, morális értelemben vett bűn, hanem bűncselekmény is. Mert egy gyereknek nem az a dolga, hogy pártpolitikai rendezvényeken szavaljon, énekeljen, meneteljen, mint az átkosban, hanem hogy tanuljon meg játsszon. De hát itt újra a régi idők szelei folynak, amikre még mi nagyon jól emlékszünk, én ugyebár a régi, szép nagy Jugoszláviából. Amikor non-stop valami titóista jugó ünnepen virultunk a piros kendőben, a vöröscsillagos kék sapkában: hol a stafétát hordtuk, hol a falunk felszabadulásának napját ünnepeltük, hol a hadseregét, hol május 1-et (bár azt a legkevésbé, hisz az mégis egy normális munkásünnep lenne), és sorolhatnám. És az osztálykirándulások is azokhoz az emlékhelyekhez igazodtak, amelyek a dicső jugoszláv partizántettekről szóltak: a bolmáni csata, az uzsicei köztársaság, Sutjeska, Neretva, a Fruska Gora-i sírok. Persze az agyakat nem sikerült teljesen átmosni: pár év múlva Boszniában végül a horvátok, a szerbek és a bosnyákok is előszeretettel robbantgatták fel azokat a szobrokat, emlékműveket, amelyeket a partizánoknak emeltek.

A gyerekekkel való manipuláció meg gyakran visszaüt, ezt azért tudhatnák a politikusok és a tanárok is. A gimnazistáknak ugyanis már vannak saját, értelmes gondolatai, és habár úgy tűnik, egész nap számítógépeznek és a mobiljukat bözögélik, Békemenetekkel úgyse lehet őket átvágni. És ugyan a szakirodalom ma arról szól, hogy a politika iránt érdeklődő fiatalok (ugyebár, ez mégiscsak a kisebbik része e populációnak) alapvetően nem is a szüleik, az idősebbek ellen lázad, hanem pl. a szélsőjobboldali fiatalok a saját generációjukban megtalálható, szerintük csak a fogyasztásnak élő társaik ellen, ez a kocka is mindig pörög. Úgyhogy lesz itt még lázadás. Ha a közeljövőben generációs nem is, hát majd éhséglázadás.

Címkék: békemenet