Viselkedhet-e szociopata trollhoz hasonlóan egy közjogi méltóság?

Barak László | 2013. december 6. - 12:41 | Vélemény

Ha Štefan Harabin a Legfelsőbb Bíróság elnöke vélhetően nem valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt jelentette ki a Páneurópai Főiskola jogásznövendékei előtt, hogy "a legnagyobb csőcselék a média - narkósok, alkoholisták. Adtok nekik 50 ezret fára, és leírják, hogy a saját anyjuk prostituált", akkor nem biztos, hogy alapjáraton beszámítható.

Figyelem, válaszként nem egy idiótának bélyegzem itt a bíró urat, amint az ő tette egy politikus, Daniel Lipšic rovására, hanem vonatkozó verbális megnyilvánulását véleményezem. Amihez újságíróként sokkal több jogom van, mint egy olyan közjogi méltóságnak, mint amilyen egy főbiró, vagyis maga Harabin.

Egy újságírónak ugyanis az a dolga, hogy a közpénzből eltartott közszereplők munkáját és viselkedését minősítse a szólás és véleménynyilvánítás írott és íratlan szabályai szerint. Míg a közszereplő kizárólag a maga hatáskörén belül mozoghat, nyilvánulhat meg. Magánemberként pedig soha, legalábbis addig ameddig az adott közjogi posztot betölti. Ellenkező esetben szimpla rágalmazóval állunk szemben. Harabin a médiának és általánosítva az újságírók közösségének címzett mocskolódása ugyanis feltételezhetően ugyanolyan jogsértés, sőt, mint amilyeneket ő szokott rendszeresen sérelmezni számos pert indítva bizonyos médiumok és sajtómunkások ellen. Nem beszélve arról a permanens erkölcsi szemetelésről, amivel általában a szlovákiai közbeszédet és közéletet szennyezi.

Semmiképpen nem lehet azonban a válasz Štefan Harabin viselkedésére, ha mégoly késztetést is érez az ember újságíróként, hogy - amilyen a fogadjisten olyan az adjonisten alapon - egy gőgös hólyagnak, konstans módon megrészegült hőbörgőnek, avagy idült kreténnek nyilvánítja őt. És, ahogyan egy-egy szociopata trollt, anyázva a bús picsába küldi. Ha ugyanis ilyen lenne a replika, lesüllyednénk és olvasóinkat is magunkkal rántanánk abba az erkölcsi fertőbe, ahonnét nincs, illetve nagyon nehéz a visszatérés.

Annyit viszont, mintegy becsületbeli ügyként mindenképpen meg kell tenni, hogy idejekorán figyelmeztetünk: egy-egy közszereplő Harabinhoz hasonló hatalmi tobzódása, gátlástalan fröcsögése és vagdalkozása Szlovákia társadalmát a szóban forgó, erkölcsi hulláktól bűzlő jelképes dögkút felé tereli…

Címkék: Stefan Harabin